avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Activitate Marius_mto

Activitate Marius_mto

Răspuns la discuția Partaj dupa divort
Nu se doreste ajungerea la judecata ci, care este cota minima de care sotul poate beneficia. Auzisem ca 30%. Daca se ajunge in instanta, sotia poate primi mai mult de 70%?
Pentru terenul acela situatia exacta este: pe baza documentelor existente, prin care bunicului din partea tatalui a sotiei i se confiscase o casa, s-a cerut retrocedarea, dar nu s-a primit in natura ci o suma de bani din care s-a cumparat terenul, pe care ulterior s-a edificat casa, pe baza unui credit obtinut de sotie ale carui rate inca se mai platesc, credit obtinut in perioda cand deja salariul sotiei era deja de 5-6 ori mai mare ca al sotului. Acest sot recunoaste "meritele" sotiei dar vrea sa stie cu ce procent din valoarea bunurilor comune (proprietati si bani din conturi, ca valoare globala) poate iesi din casatorie. Nu se doreste proces in instanta.
Doi soti au ca bunuri comune doua case cu teren, una construita in timpul casatoriei pe teren cumparat din banii proveniti de la o retrocedare din partea familiei sotiei, cealalta mostenire 50%-50% pe numele celor doi, din partea unei rude a sotiei, bani in conturi din economii. Salariul sotiei a fost in jumatate din anii de casatorie de 5-6 ori mai mare ca al sotului. Care sunt criteriile de partajare, pt persoane care vor sa se inteleaga amiabil si nu in instanta, care este procedura (notariala?) si care sunt costurile (vad ca acum sunt taxefoarte mari, de 3% din masa partajabila, dar este in studiu o alta lege cu taxe fixe)
Partajul se poate face si dupa divort la notar sau trebuiesc facute deodata?
Daca s-a stabilit lista tuturor bunurilor si s-a cazut de acord asupra felului in care se impart, se poate rezolva doar la notar legalizarea proprietatii pt fiecare in parte sau trebuie hatarire in instanta?
Care sunt taxele in cele doua situatii?
In cazul unor persoane decente care vor sa faca un partaj in conditii amiabile, as vrea sa stiu care este solutia cea mai rezonabila ca pret platit autoritatilor ca taxe.
La notar se poate, fara a ajunge la tribunal?
Se pot defini proprietatile comune (terenuri, locuinte, masini, conturi), si in caz in care partile convin ce-si atribuie fiecare, se poate rezolva simplu notarial sau trebuie hotarire judecatoreasca.
Care sunt costurile in fiecare caz?