avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj dupa divort

Doi soti au ca bunuri comune doua case cu teren, una construita in timpul casatoriei pe teren cumparat din banii proveniti de la o retrocedare din partea familiei sotiei, cealalta mostenire 50%-50% pe numele celor doi, din partea unei rude a sotiei, bani in conturi din economii. Salariul sotiei a fost in jumatate din anii de casatorie de 5-6 ori mai mare ca al sotului. Care sunt criteriile de partajare, pt persoane care vor sa se inteleaga amiabil si nu in instanta, care este procedura (notariala?) si care sunt costurile (vad ca acum sunt taxefoarte mari, de 3% din masa partajabila, dar este in studiu o alta lege cu taxe fixe)
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:46, 20 August 2014
Casa a fost dobandiat in timpul casatoriei .


Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.






Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata.


Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
gi-jane2, moderator
Daca se inteleg, ei trebuie sa tina cont de cele ce le-ati zis aici, nu exista criterii pe care sa le impuna cineva, pt imparti asa cum doresc.
Daca nu se inteleg si nici daca apeleaza la mediator nu ajung la un acord si vor partaja in instanta, se pleaca de la prezumtia de contributie egala, cine vrea o cota mai mare trebuie sa probeze ca a avut o contributi mai mare.
Faptul ca sotia a avut un salariu mai mare pe o perioada, nu e un criteriu pt care va obtine o cota mai mare.
Mostenirea e mostenire, nu conteaza ca a provenit de la o ruda a sotiei.. terenul ala provenit din retrocedare pare a fi bun propriu , depinde cum a ajuns de la familia sotiei in proprietatea sotiei.
Pt costuri va interesati la notar , veti plati functie de valoarea de grila a bunurilor partajate.
daca veti incheia un acord la mediator, veti achita taxa de timbru doar 20 de lei +1.5% din valoarea bunurilor si bineinteles onorariul mediatorului.
daca nu va intelegeti si ajungeti in instanta, in afara de 3% taxa de timbru, veti avea costuri cu avocatul, experti care sa va evalueze bunurile, plus ca veti pierde o gramada de timp.
Ultima modificare: Joi, 21 August 2014
gi-jane2, moderator
Nu se doreste ajungerea la judecata ci, care este cota minima de care sotul poate beneficia. Auzisem ca 30%. Daca se ajunge in instanta, sotia poate primi mai mult de 70%?
Pentru terenul acela situatia exacta este: pe baza documentelor existente, prin care bunicului din partea tatalui a sotiei i se confiscase o casa, s-a cerut retrocedarea, dar nu s-a primit in natura ci o suma de bani din care s-a cumparat terenul, pe care ulterior s-a edificat casa, pe baza unui credit obtinut de sotie ale carui rate inca se mai platesc, credit obtinut in perioda cand deja salariul sotiei era deja de 5-6 ori mai mare ca al sotului. Acest sot recunoaste "meritele" sotiei dar vrea sa stie cu ce procent din valoarea bunurilor comune (proprietati si bani din conturi, ca valoare globala) poate iesi din casatorie. Nu se doreste proces in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
gi-jane2, moderator
Nu exista un minim de 30 , minim poate fi si 10%, depinde ce probe are sotia daca nu va intelegeti si ajungeti in instanta.
Important e sa discutati si sa ajungeti la un acord chiar daca pt asta fiecare mai cedeaza cate ceva din pretentiile sale.
Trebuie sa tineti cont ca terenul e aportul sotiei, ca femeia va ramane sa plateasca restul de credit.. sotia poate ramane cu casa asta pt care a luat si creditul, sotul cu casa primita mostenire, iar femeia sa mai aiba si banii din cont..
Sotul trebuie sa tina cont de ce a investit el in aceste bunuri, sa nu iasa in paguba , dar nici sa profite de pe urma casatoriei, cam asta e.
A primit totusi mostenire o jumatate de casa, e un plus.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare bunuri dobindite in timpul casatoriei 2016 2016 Buna ziua. Doresc sa aflu cum se partajeaza bunurile dobandite in timpul unei casatoriei. Momentan doar actiunea de divort din culpa comuna este inaintata ... (vezi toată discuția)
Impartire apartament prima casa divort gabipopescu2001 gabipopescu2001 Buna ziua, Am achizitionat impreuna cu sotia un apartament prin Prima Casa.Parintii mei au vandut o proprietate si mi-au dat banii cu care am achitat jumatate ... (vezi toată discuția)
Cum se face partajul in caz de divort? Jenu68 Jenu68 Buna seara! Avem o situatie speciala. Suntem casatoriti de 20 ani, avem trei copii si am inceput de la 0. Pe parcursul casniciei am avut mai multe locuinte ... (vezi toată discuția)