avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Activitate mariaevelina

Activitate mariaevelina

Buna ziua
Părinţii care au beneficiat de zilele libere pentru supravegherea copiilor pe perioada suspendării cursurilor şcolare in perioada Covid 19, beneficiaza si de tichete de masa pe aceasta perioada? Multumesc anticipat.
Buna ziua - doresc sa cumpar un apartament in care acum in prezent locieste proprietara si nora acesteia cu un copil de 3 ani (nepotul proprietarei). Proprietara are 2 copii, o fata si un baiat. Nora este divortata de baiatul proprietarei dar locuiesc impreuna pe motiv ca nu are unde sa se duca cu copilul, iar proprietara din nu stiu ce motive nu vrea sa ii scoata pe nora si nepotel din apartament. Desi tatal copilului are un aparatment proprietate personala. Proprietari pe apartament este mama si cei 2 copii.
Va intreb faptul ca nora in prezent nu vrea sa plece din ap - poate sa ma incurce si pe mine (avand in vedere ca este un minor) daca cumpar ac aprtament si devin proprietara? adica sa nu plece din ap si sa fiu nevoita sa apelez la instanta pentru evacuarea lor din apartamenent?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Vreau sa cumpar un imobil, suna de bani pe care o am este in lei, iar proprietarul imobilului doreste euro. Cum sa procedez cel mai bine. Eu as vrea sa ii platesc in lei la cursul bnr pt mine costurile sunt mai mari diferenta de curs valutar de la banca mareste automat pretul imobilului. La casa de schimb nu se fac tranzactii pe cont. Multumesc mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am dat 3000 euro cu ctr notarial iar imprumutantul a decedat. A fost fara asigurare ca nici nu m am gandit la asa ceva. Mostenitorul este un copil minor, datoriile ramase sunt foarte mari. O parte din ele nu vor fi platite niciodata. Asigurarea sa acopere si decesul din consumul de subst interzise - daca sunt asa gen de asigurari.
multumesc mult

Liliana Gradinaru a scris:

Raspunde cu orice are.


din povestea noastra mai am cateva intrebari

Pot sa fac succesiunea doar pe casa si pe credit iar restul datoriilor sa nu le includ in masa succesorala, Poate fi dat in judecata un copil de 4 ani pentru recuperarea datoriilor tatalui decedat? Care este datoria la creditul ipotecar soldul contului acum sau rata lunara *25 ani/2 care face parte din masa succesorala.
Promisunea de partaj poate fi realizabila pana la finalizarea creditului (adica 25 ani)

mai este un aspect - de unde stiu eu ca defunctul nu a dat datoria familie inapoi cu bani in mana si nu prin cont bancar - cum pot sa ma feresc de acest aspect - ultimele rate sunt neplatite iar salariul incasat din luna decesului inca e un mister. Nu a fost nici la el in urma procesului verbal de la politie s-au gasit 61 lei iar in contul de salarii este aproximativ 15% din salar.

Suma de bani din pilonul II obligatoriu va face parte din masa succesorala pot sa aman succesiunea pt pilonul II mai tarziu - dupa ce se aseaza lucrurile.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru sprijin - dl Florin Cornea - am anuntat protectia consumatorului - si nu a mai fost necesar plata creditului pt lunile de dupa deces, (pana a venit raportul de la IML) asa cum au spus cei de la banca. A mai ramas de plata rata pentru ultimile 2 luni din viata. Din 5500 lei au mai ramas de plata 2200 lei.

Cat priveste mostenirea - am reusit sa discut si cu notarul, lucrurile au luat o intorsatura buna zic eu, pt ca in discutie intra si o promisiune de partaj notariala in care fostul sot renunta atat la partea lui cat si la sulta cuvenita. Primul avocat la care am fost mi-a spus ca ac promisiune de partaj nu o pot folosi pt ca intru in contradictoriu cu fetita si ne tb si un reprezentant al fetitei care ar putea sa ne incurce in luarea hotararilor - asa ca prezentarea ma facut sa renunt instant.
Acum am inteles ca in masa succesorala intra 1/2 parte din apartament cu obligatia de a transmite aceasta cota catre mine in conditiile promisiunii bilaterale de partaj si 1/2 din credit si un contract de imprumut notarial cu mine, iar pentru restul datoriilor astept sa ne dea in judecata.
Deci fetita in urma promisunii de partaj nu va mai mosteni bunul, acesta va deveni in totalitate al meu, dar ramane cu datorie de jumate din credit pe care eu oricum o voi plati vrem sa fie apartamentul doar al nostru - chiar al meu iar dupa moartea mea va fi al ei.
Chiar daca asigurarea nu este mostenire si beneficiarii indemnizatiei nu sunt raspunzatori pentru datoriile defunctului - fiind o forma de castig a primului mostenitor, oare fetita noastra ar putea raspunde cu aceea indemnizatie de asigurare pentru jumate din creditul ipotecar si alte datorii lasate de tatal ei?
multumesc - mult - Florin Cornea m-ati luminat mult nu am luat in calcul ca renuntand la mostenire - partea fetitei merge spre urmatorii mostenitori
D-na Liliana - in urma unei programari m-am intalnit cu notarul, i-am inmanat tot dosarul pregatit de mine cu copii ale actelor, a ramas ca ne auzim peste 2 saptamani - si ne vom intalni
zilele acestea cand poate sa discutam.
Printre altele am primit si o notificarea de la un executor care este pentru un credit de nevoi personale cu asiguare a defunctului - pt ca raspunsul de la IML a venit abia in 3 luni ne-au taxat cu rata si dobanda pana inclusiv in martie, chiar daca dl a decedat si dovada a fost depusa la banca in imediata apropiere a evenimentului - asigurarea a platit o parte din credit doar dupa ce avenit raspunsul de la iml - luna in care a decedat si lunile dupa deces pana in prezent a ramas sa le platesca mostenitorul - oare e legal ce fac bancile sau asiguratorii - nici macar nu au anuntat desi tinem legatura, am primit acum direct notificarea de la executor.
da cu acte am lasat un intreg dosar, primul notar a refuzat sa se implice - parerile au fost contradictorii cu ale avocatului - parerile sunt ambigue si nimic concret asa cum ati scris si dvs (nici macar nu se raspunde concret la intrebari banale teoretice)
- am inteles ca e in stilul caracteristic a unor avocati astfel de raspunsuri.
multumesc - am fost la avocati deja la 2 si 1 notar si mai astept o parere de la un alt notar si daca mai tb ma mai duc si la altii, dar parca as vrea sa ma duc si eu cu lectia invatata cat se poate.

- oare am inteles bine?
- beneficiul asigurarii nefiind mostenire inseamna ca nu se vor platii datoriile si nu intra in masa succesorala, deci atunci nici fetita lui primul mostenitor nu este obligata prin lege sa plateasca cu acest beneficiu datoriile tatalui.
- da asa este in caz de neplata a ratelor - banca ne poate evacua, deci sa inteleg ca fiind divortata si cu imprumutant decedat (copil minor care nu poate sa preia ratele) creditul de pe aparatament devine al meu in totalitate. Proprietar fiind eu si fica noastra pt ca bunul este al meu si al fostului sot, iar prin decesul tatalui - fetita mosteneste partea lui adica jumate din ap. Acesta este efectul legii?
- deci daca acceptam succesiunea (pt ca vreau sa i-au creditul pe numle meu si ne cere banca succesiunea) - alti creditori pot sa ne ceara sa platim cu partea fetitei din apartament datoriile tatalui?


Liliana Gradinaru a scris:

Doamna, mergeti la un avocat, caci lucrurile nu stau asa cum se intelege aici.
Intai, suma asigurata nu este mostenire, este rezultatul unul contract de asigurare. Este dificil sa va explic in scris de ce.
Apoi, cu acceptare sau nu, acel apartament este ipotecat bancii probabil, asa incat banca il poate vinde oricand si va poate evacua.
Dv. nu garantati pentru jumatate din credit, ci pentru tot, vedeti ca in contract nu e pusa nicio limita.
Fiica nu poate sa datoreze mai mult decat mosteneste prin efectul legii.
Asa incat, luati actele frumos si mergeti la un avocat.

- apartamentul este bun comun, 1/2 al meu, 1/2 al fetitei - mostenit de la tatal ei - in cazul acesta se mai pot indrepta creditorii sa il scoata la licitatie
- nu il vom vinde pt ca vrem sa platim ratele mai departe, iar alte datorii ramase majoritatea sunt bani imprumutati de la familia lui - daca ne vor da in judecata, mai vedem, vom ruga judecatorul sa ne puna o rata (o poprire) cat mai mica si le vom plati mai usor in timp.
- este infricosator sa vand ap in care stam eu si fetita noastra, sa platim datoriile lui - nu cred ca e ceea mai buna solutie

Ionut.ion a scris:

Cum suneam, domnul in cauza a ales trei beneficiari ai politei si suma asigurata se va imparte conform clauzelor din contract.
Chiar daca acceptati sau nu si restul succesiuni, dvs. va ramane un apartament cumparat de dumnealui si mostenit de fiica, prin dvs., si creditori se pot indrepta spre asta, adica sa scoata la licitatie, sa execute, apartamentul si banii sa mearga la banca (restul de credit) si diferenta la ei.
Cel mai bine, dupa parerea mea, ar fi sa faceti un inventar al TUTUROR bunurilor ce intra in masa succesorala, mostenite de fiica dvs., sa acceptati succesiunea si sa vindeti apoi totul pentru stingerea datoriilor.
Vedeti totusi sa nu existe un contract de aigurare pentru acel credit, stiu ca ma repet, dar, in general, asa lucreaza* bancile in cazul creditelor, va pun sa platiti, separat de rata, si o polita de asigurare pentru suma respectiva.