avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Activitate Marco_S

Activitate Marco_S

Buna ziua,

Ma numesc Stingu MArco si sunt domiciliat in mun. Sibiu. IEri m-am casatorit si doresc sa stiu daca s-a aprobat proiectul de lege pentru acordarea primei pentru casatorie si, in caz afirmativ, ce trebuie facut pentru a intra in posesia banilor.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
ing. Marco Stingu
Răspuns la discuția Clauza de neconcurenta
Buna seara din nou,

Inseamna ca modul cum a "gandit" si a calculat angajatorul la momentul acela salariul meu net este fals, de unde rezulta ca el trebuie (asa cum este specificat in Codul Muncii) sa plateasca indemnizatia de neconcurenta pe o perioada de 2 ani DUPA INCETAREA CIM si la un nivel ASA CUM APARE IN CODUL MUNCII.

In concluzie, el nu ma poate invinui pe mine de nimic in legatura cu acest fapt si nici sa imi ceara restituirea vreunor sume, nu-i adevarat?

O seara minunata va doresc in continuare si va multumesc anticipat.

ing. Marco Stingu
Răspuns la discuția Clauza de neconcurenta
Stimate doamne, stimati domni,

Vin din nou in fata dumneavoastra si solicit respectuos ajutorul dumneavoastra in legatura cu o clauza de neconcurenta respectiv o indemnizatie de neconcurenta prezente in CIM.

Deoarece astazi am avut o discutie cu angajatorul meu si i-am prezentat optiunea mea de a-i inmana maine dimineata DEMISIA (respectand termenul de 15 zile calendaristice prevazut in contract), ne-a purtat discutia in cele din urma si la indemnizatia de neconcurenta, iar angajatorul pretinde ca acea indemnizatie a fost achitata deja "pe langa" salariu si mi-a pus in vedere faptul ca eu am incasat deja acei bani. Doresc sa va intreb punctual daca este LEGAL cum a procedat angajatorul meu si anume va dau exemplul faptic: in contractul meu a trecut la vremea respectiva un salariu brut de 1765 de lei, iar indemnizatia de neconcurenta in valoare de 800 de lei (nespecificand insa daca este brut sau net) a fost trecuta la "alte Elemente constitutive".

Din cate stiu eu si asa cum scrie clar in Codull Muncii, indemnizatia de neconcurenta "NU ESTE DE NATURA SALARIALA" si isi produce efectele DUPA INCETAREA CONTRACTULUI DE MUNCA.

Angajatorul meu sustine ca acea indemnizatie a fost adaugata la salariul brut, iar din suma totala au fost platite impozitul si celelalte retineri salariale, ajungand in final la salariul NET pe care l-am negociat.

Inca o data va intreb: este LEGAL si corect modul cum a procedat angajatorul meu? Pentru ca eu nu am negociat acea indemnizatie, ci pur si simplu un salariu net. Clauza de neconcurenta respectiv indemnizatia de neconcurenta AU FOST DOAR ALEGEREA LUI. Iar acum, cand este nevoit practic sa imi plateasca acea indemnizatie, pretinde ca deja s-a produs acest lucru pe parcursul derularii CIM.

In cazul in care nu este legal cum a procedat si este nevoit sa imi plateasca acea indemnizatie pe o perioada de 24 luni incepand de la data incetarii CIM, poate angajatorul in vreun fel sa imi ceara inapoi suma pe care am incasat-o in plus fata de salariul net cuvenit dupa salariul brut inscris in contract? Cu alte cuvinte sa ma exprim cu exemplul concret:
1765 (salariul brut) x 70% = 1236 lei net
2565 (salariu brut + indemnizatia de 800 lei) x 70% = 1800 de lei net pe care eu i-am incasat ca si salariu. Intrebarea mea se refera la diferenta aceasta de 1800-1236 = 564 lei si anume daca angajatorul ar putea eventual sa imi ceara sa i-o returnez, in cazul in care o sa il actionez in Instanta pentru rezolvarea problemei?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra. Imi va fi de foarte mare ajutor ceea ce o sa imi transmiteti.

Cu stima,
ing. Marco Stingu.
Răspuns la discuția Clauza de neconcurenta
Va multumesc inca o data pentru raspuns.

Aceasta este rezolvarea si in opinia mea, dar doream sa am si confirmarea unui specialist in astfel de probleme.

In concluzie cuantumul indemnizatiei TREBUIE indexat corespunzator exact cum scrie in Codul Muncii, indiferent de ce era stabilit Initial (adica la semnarea CIM) si indiferent daca angajatorul este de acord sau se opune acestei indexari.

In cazul in care angajatorul NU este de acord cu acest aspect (care este insa perfect legal), ce este de facut?

Multumesc anticipat,

ing. Marco S.
Stimati domni, stimate doamne,

As avea o nelamurire referitoare la indemnizatia de neconcurenta prezenta in Contractul meu Individual de Munca si sper sa ma ajutati dumneavoastra. Si anume la data incheierii CIM s-a introdus si o clauza de neconcurenta, care atrage Automat dupa sine si o indemnizatie de neconcurenta pentru o perioada de 2 ani de la data incetarii relatiilor contractuale. In contractul meu au fost introduse toate cele 5 puncte importante referitoare la aceasta clauza (asa cum sunt ele stipulate in Codul muncii). La respectiva data a incheierii contractului, cuantumul indemnizatiei era corect calculat in legatura cu salariul brut de la acea vreme. Insa, in momentul de fata, salariul meu brut este diferit fata de cel Initial, adica s-a dublat ca si valoare. Intrebarea mea este daca mai este valabil cuantumul indemnizatie inscris in contractul de munca sau angajatorul este obligat sa RECALCULEZE acel cuantum la minim 50% din valoarea mediei salariilor brute pe ultimele 6 luni dinaintea incetarii CIM (asa cum este specificat clar in textul art. 21 din codul muncii)?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
ing. Marco S.