avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Activitate suivil

Activitate suivil

Am o firma care este inscrisa la masa credala intr-o procedura de insolventa fata de alta firma. Firma mea nu mai are activitate de mai mult timp, singurul motiv pentru care o mai mentin este in speranta ca va mai recupera contravaloarea facturilor de la firma insolventa. Chiar si neavand activitate, firma are cheltuieli, in principal cu contabilitatea.
Din acest motiv as vrea sa o desfiintez, dar as vrea sa stiu ce consecinte ar avea acest lucru asupra procedurii de insolventa. Mai pot recupera sumele datorate de la firma insolventa daca nu mai am firma?
Pe 1 iunie mi-am dat demisia si, conform CIM, ma aflu in perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare. De asemenea, am solicitat efectuarea, in timpul preavizului, a 10 zile concediu de odihna restant. Mi-au fost aprobate atat demisia amiabila cu acordul ambelor parti, cat si cererea de concediu in timpul perioadei de preaviz.

Dar... surpriza! Dupa o sapatamana, patronul m-a anuntat ca nu mai este de acord cu efectuarea concediului in timpul perioadei de preaviz, pentru ca ar fi ilegal, si face presiuni asupra mea sa anulam cererea de concediu aprobata si sa vin la lucru pe toata perioada preavizului, urmand sa-mi plateasca concediul.
Sincer sa fiu, eu vreau sa efectuez concediul asa cum mi-a fost aprobat, mai ales ca intre timp, am aranjat cu noul angajator sa ma prezint la noul loc de munca pro-bono, incepand din acest concediu, urmand sa-mi iau un concediu de odihna echivalent si platit la o data ulterioara.

Este ceva ilegal in a-mi efectua concediul de odihna restant in perioada de preaviz ?
Legat de reducțiunea liberalităților excesive, citesc pe internet ca: "Condiţia sine qua non pentru ca moştenitorii rezervatari să poată exercita dreptul la reducţiune constă în aceea ca ei să fi acceptat moştenirea în termenul de exercitare a dreptului de opţiune succesorală". In acest caz, acceptarea mostenirii nu inseamna ca, implicit, sunt de acord cu dispozitia testamentara potrivit careia mama lasa mostenire tot apartamentul fratelui meu?

Tot din aceeasi sursa: "Moştenitorul rezervatar poate solicita reducţiunea ca un capăt principal al cererii ori, dacă există cauze de nevalabilitate a liberalităţii care i-a lezat rezerva, va solicita ca, în principal, să se constate ineficacitatea totală a liberalităţii (pentru nulitate, revocare, caducitate) şi numai în subsidiar - dacă se va respinge capătul de cerere principal - să se dispună reducţiunea liberalităţilor excesive în limitele cotităţii disponibile".

De asemenea:"Moştenitorul rezervatar poate folosi orice mijloc de probă spre a dovedi, de exemplu, faptul că un act deghizat sub forma unui contract cu titlu oneros ascunde, în realitate, o donaţie deghizată care îi lezează rezerva succesorală".

Avand in vedere cele de mai sus si, eventual, practica judiciara, ar fi posibil ca instanta sa admita ca mi-a fost lezata rezerva succesorala, fapta prin care fratele meu si cu mama mea au ajuns la intelegerea de a-i lasa lui prin testament apartamentul in schimbul unor sume de bani?
Inca din timpul vietii, in urma cu mai multi ani, mama in intelegere cu fratele meu au intreprins unele demersuri de incheiere a unui act notarial de donatie pentru acest apartament, neconcretizat insa, deoarece fratele locuieste in strainatate iar mama, datorita starii de sanatate, nu se mai putea deplasa la notar.
Prin testament, mama a lasat fratelui meu un aparatment, iar mie concesiunea asupra unui loc la cimitir si actiuni la Turbomecanica, adica mai nimic.

In calitate de mostenitor rezervatar, vreau sa demarez o procedura juridica in vederea anularii testamentului, intrucat mama mea s-a simtit constransa sa-i lase mostenire apartamentul fratelui meu in schimbul unor sume de bani.

De asemenea, in cadrul aceleiasi proceduri, daca nu reusesc sa obtin anularea testamentului, doresc cel putin sa obtin partea ce mi se cuvine legal din valoarea apartamentului.

Care ar fi etapele procedurale?

Din ce-am citit pe internet, am dedus ca o prima conditie ar fi sa recunosc mostenirea. Ce inseamna acest lucru? Daca recunosc mostenirea nu inseamna ca implicit sunt de acord cu prevederile din testament?

Este un dol faptul ca fratele meu, fara ca eu sa fiu încunoștințat, i-a dat mamei niste sume de bani, motiv pentru care mama s-a simtit constransa sa-i lase prin testament aparatmentul?
Răspuns la discuția Anulare testament
Ma refer la anularea unui testament in sine, ca act. Este vorba despre un act scris de mâna, nedatat, neautentificat. Se ia in considerare drept testament cu efecte juridice un astfel de act?
In ce conditii se poate anula un testament?
Multumesc pentru raspuns.

Incerc sa ma fac mai bine inteles. Un amic de-al meu care a obtinut ordonanta de urgenta
impotriva aceluiasi debitor, nu reuseste sa recupereze nimic de luni de zile, pentru ca debitorul are conturile blocate, bunurile imobiliare ipotecate, bunurile personale trecute pe numele concubinei.

Ce se poate face intr-un astfel de caz? Ar fi o solutie obtinerea unei ordonante de plata urmata de o cerere de intrare in insolventa a debitorului? Care ar mai fi atunci sansele de recuperare a creantei?
Buna ziua,

Din ianuarie 2014, in baza unui contract de prestari servicii, o firma datoreaza firmei mele o mare suma de bani pentru care s-a emis o factura negociata, acceptata si inregistrata de debitor.

Cu toate ca nu se afla in faliment, ba chiar functioneaza, firma debitoare are conturile blocate pentru neplata diverselor datorii la stat si banci, bunurile imobile ale firmei debitoare sunt ipotecate iar patronul si-a transferat bunurile personale pe numele concubinei.

Pentru recuperarea acestei creante, intentionez sa apelez fie la procedura ordonantei de plata, fie la cea a insolventei.

Dar am urmatoarele nelinisti:

1. ORDONANTA DE PLATA: In cazul altei firme care deja a obtinut o ordonanta de plata impotriva aceluiasi debitor, cu toate ca este executorie, executorul nu gaseste nimic de executat silit. Din cate stiu, dupa 3 ani titlul executor se prescrie si adio bani...

2. INSOLVENTA: In cazul altei firme care a cerut insolventa debitorului, acesta a platit datoria pana la 1 RON sub limita sumei pentru care se poate cere insolventa si astfel a impiedicat procedura.
Chiar daca debitorul intra in insolventa, din cate stiu, la recuperarea datoriilor ordinea in care aceste se satisfac sunt cele catre stat, apoi cele catre banci, angajati si abia la urma cele catre firmele cu care debitorul a incheiat contracte.

Ce sanse am sa recuperez aceasta creanta, avand in vedere ca patronul firmei debitoare da dovada de o rezistenta deosebita impotriva tuturor acestor proceduri, in timp ce el traieste in huzur si se da in barci (la propriu, are terenuri, imobile si barci meseriase in delta, insa transferate pe numele concubinei...).

Ce ma sfatuiti?

Multumesc.

Fratele meu, cu domiciliul in strainatate, nu poate veni in tara pentru a intocmi actul de succesiune dupa mama noastra decedata de curand. Tatal nostru a decedat cu multi ani in urma.

Eu si fratele meu suntem singurii mostenitori.

Ce pot face pentru a intocmi totusi actul de succesiune?
In urma decesului mamei mele, apartamentul acesteia a ramas nelocuit.
As vrea sa reduc incalzirea apartamentului la minimum ca sa nu platesc cheltuielile pentru incalzire in sezonul rece care vine.
Administratorul blocului spune ca acest lucru nu este posibil decat prin debransarea de la furnizorul de caldura.
Furnizorul nu face debransari decat daca se trece la un alt sistem de incalzire, ceea ce nu este cazul.
Nu sunt instalate repartitoare, plata caldurii facandu-se in functie de suprafata.

Nu este posibil ca asociatia de locatari sa inchida si sa sigileze robinetele caloriferelor, dupa care sa reduca cheltuielile in mod corespunzator?