avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Activitate adragut

Activitate adragut

Buna ziua,
Ce trebuie sa faca o firma de proiectare instalatii pentru constructii din 25 Mai conform GDPR?
Buna ziua,

De curand s-a inaugurat in Timisoara un sistem inteligent de semaforizare, care are in dotare cateva radare fixe si camere de filmat (la semafoare), pentru depistarea celor care trec pe culoarea rosie a semaforului.
Acest intreg sistem, este, deocamdata in administrarea primariei Timisoara. Primaria a facut o adresa catre IPJ Timis, prin care doreste sa predea in administrare (pentru a intocmi procese verbale) acest sistem.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Sunt legale aceste radare fixe si camere pentru depistarea celor care incalca regulile de circulatie?
2. Procesele verbale intocmite sunt valabile? Pot fi contestate in vreun fel?

Multi spun ca, atata timp cat sistemul nu apartine Politiei Romane, nu poti primi amenda legal. Poti primi amenda, dar faci contestatie si castigi conform:
"Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul in interesul legii formulat de catre Avocatul Poporului in data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizata problema de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si a Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, din punct de vedere al semnaturii agentului constatator necesara legalitatii procesului-verbal de contraventie, pentru contraventiile sanctionate de Ordonanta Guvernului nr. 15/2002.

Multumesc!
Buna ziua,
Azi a inceput sa circule pe internet un articol cu un politit din judetul Timis imbracat in civil care avea asupra lui un pistol radar cu care filma vitezomanii.
In articol scrie ca era ascuns intr-o statie de autobuz.
As vrea sa stiu cat de legal este ca un politist sa stea imbracat in civil cu un astfel de radar asupra lui. Presupun ca politistul imbracat in civil doar masoara viteza si un alt echipaj opreste contravenientul si ii intocmeste PV. Daca se intampla acest lucru, PV este valabil? Ce obiectii poti avea la intocmirea PV-ului?
Multumesc!
in ce mod imi pot imputa acele cursuri de pregatire? sunt obligat conform clauzelor sa dau toti banii odata sau pot sa ii dau in mai multe transe?
Buna ziua,

Am un contract de munca la un angajator si are urmatoarele clauze (intr-un act aditional la contractul de munca inregistrat in registrul de evidenta a salariatilor privind formarea si perfectionarea profesionala):

"- societatea angajatoare isi asuma obligatia de a suporta integral cheltuielile de deplasare ale salariatului care participa la un curs/stagiu de formare profesionala derulat in alta localitate decat cea in care isi are locul de munca salariatul, in conditiile art. 37 alin 2 din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
- contravaloarea cursului/stagiului de formare si pregatire profesionala, perioada de desfasurare si locatia va fi prevazuta in fisa individuala de instruire, acceptata si semnata de catre salariatul beneficiar, aceasta constituind act aditional la contractul individual de munca.
- pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
- salariatul care a participat la cursurile sau stagiile de formare profesionala, nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada de 3 ani de la data absolvirii cursului/ stagiului de formare profesionala.
- nerespectarea de catre salariat a prevederilor referitoare la initiativa denuntarii contractului individual de munca pe o perioada de 3 ani de la data absolvirii, determina obligarea acestuia la suportarea cheltuielilor ocazionate de pregatirea profesionala, proportional cu perioada nelucrata din cadrul perioadei stabilite in conformitate cu prezentul angajament.
- Obligatia privind suportarea cheltuielilor ocazionate de pregatirea profesionala, din prezentul angajament, revine si salariatului al carui contract individual de munca a fost desfacut ori a incetat in interioarul unei perioade de 3 ani, calculata de la data absolvirii cursului/ stagiului de formare profesionala, din urmatoarele motive:
- desfacerea contractului de munca pentru motive disciplinare, in temeiul art. 61 lit. a din legea nr 53/2003 - Codul muncii
- desfacerea contractului de munca pe motivul arestarii preventive pt o perioada mai mare de 60 zile.....
- incetarea de drept a contractului de munca ca urmare a condamnarii prin hotarare judecatoaresca definitiva pt o infractiune ......
- incetarea de drept a contractului de munca ca urmare a pronuntarii de catre instanta penala a interdictiei de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv .....
- in cazul in care societatea angajatoare accepta initiativa salariatului de incetare a raporturilor de munca prin acordul partilor, in temeiul art 55 lit b din Legea nr 53/2003 - Codul muncii, in intervalul de timp in care salariatul beneficiar al cursului/ stagiului de formare profesionala avea obligatia mentinerii raporturilor de munca potrivit prezentului angajament, salariatul este exonerat de plata oricaror cheltuieli aferente formarii profesionale.
- salariatul are obligatia de a participa la toate modulele de pregatire aferente cursului/ stagiului de formare profesionala si sa nu lipseasca decat cu aprobarea prealabila a coordonatorului de formare profesionala ori pentru motive independente de vointa sa (motive legate de starea de sanatate, dispozitia angajatorului, caz fortuit, forta majora).
- daca salariatul lipseste nemotivat mai mult de 10% din numarul de pre alocat cursului/ stagiului de formare profesionala, fapta sa constituie abatere disciplinara grava, urmand a fi sanctionata potrivit regulamentului intern.
- daca la terminarea cursului/ stagiului de formare profesionala, salariatul nu promoveaza din vina sa examenul de atestare/absolvire, mai are dreptul sa sustina inca un examen, iar daca nici acesta mi este promovat, rezultatul testului poate constitui un indiciu de necorespundere profesionala in vedea adoptarii unei decizii
- prezentul act aditional de formare profesionala poate fi reziliat prin acordul partilor in orice moment, la cererea oricareia dintre parti, cu respectarea clauzelor referitoare la suportarea contravalorii cursului/ stagiului de formare profesionala.
- in cazul in care Salariatul uzurpeaza sau incearca, chiar fara sa reuseasca, sa uzurpeze in orice fel dreptul de autor sau de proprietate intelectuala al Angajatorului asupra aspectelor mentionate in prezentul act aditional, salariatul va fi obligat la repararea integrala a tuturor prejudiciilor cauzate, indiferent de natura acestora."


As dori sa stiu daca sunt legale toate aceste clauze si daca sunt obligat sa le platesc sumele de bani pe care angajatorul le pretinde.
Mentionez ca eu doresc sa plec mai devreme cu 2 ani de perioada stipulata in actul aditional.

Multumesc!
Răspuns la discuția inventar in lipsa gestionarului
freeelis a scris:

Atata timp cat nu aveti gestiune in primire, nu are ce sa va impute direct..

Insa exista si aceasta posibilitate de a se angaja raspunderea dvs.


Buna ziua,

Prin ce mijloace se poate angaja raspunderea mea? Cum ar putea sa ma puna sa platesc anumite lipsuri atata timp cat toate materiale primite nu sunt pe numele meu si nici cele scazute din gestiune?
As mai vrea sa mai ridic si problema demisiei.
Mi-am depus demisia cu preaviz in data de 03.10.2014. Nu mi-a fost semnata de catre director si am trimis-o la Bucuresti.
intrebarea referitoare la acest lucru este urmatoarea:
Trebuie sa mi se accepte demisia pentru a putea pleca, sau din moment ce am facut aceasta instiintare pot pleca automat la sfarsitul perioadei de preaviz?
Va multumesc!
Răspuns la discuția inventar in lipsa gestionarului
Buna ziua,
Sunt angajat al unei SC in functia de Gestionar-Operator date cod cor 432101 de aproape 1 an de zile.
Vreau sa plec la alta firma si directorul de aici m-a amenintat ca nu pot sa plec cand vreau eu si daca o sa plec o sa plec cu "carcote".
Mentionez ca am completat demisia si nu a vrut sa o semneze. Urmeaza sa o trimit la Bucuresti la sefi pentru a o semna ei.
Mai mentionez faptul ca toate materialele care ajung la punctul de lucru unde lucrez prin (bonuri de transfer, avize de expeditie, NIR-uri) nu ajung pe numele meu, ci pe numele directorului de la punctul de lucru.
Intrebarea mea ar fi urmatoarea: Mi se poate imputa ceva in cazul in care se constata lipsuri in gestiune?
Eu nu am semnat niciun bon de transfer, NIR.
Va multumesc!