avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Activitate sutiman

Activitate sutiman

Obligații coproprietar drum privat
Bună seara tuturor!
Vă rog mult să mă ajutați să înteleg în ce situație ne vom afla în condiția în care vom deveni coproprietari pe un drum privat de servitute, la care vom avea acces noi și alte familii care vor cumpăra cele 3 duplexuri ce urmează a fi construite în imediata noastră vecinătate. Dezvoltatorul a profitat de situația in care noi am fost inșelați la cumpărarea casei cu terenul aferent, care se suprapunea cu terenul lui pe o suprafață de 110 mp și deoarece suntem condiționați de accesul la fosă de pe terenul lui și de lărgirea căii de acces spre casă, suntem obligați să facem compromisuri. În aceste condiții ne propune un schimb avantajos.... ne dă 37 de mp, pentru zona cu fosă si noi la schimb, îi punem la dispoziție 139 mp, pentru a fi constituit un drum de 8 m lățime pentru noul ansamblu de locuințe. Menționez că noi am solicitat să ne racordeze la o viitoare rețea de canalizare , ceea ce a refuzat din motive financiare sau să ne permită să trecem un dren de la fosă în terenul lui. Nu s-a pus in discuție o altă compensație. Deci noi o să devenim de nevoie coproprietari pe drumul de servitute, participând cu aprox. 1/4 din suprafață. Ce presupune asta???
- că vom fi oblgați să construim, reparăm, intreținem drumul pentru totdeauna, în ideea că el vinde și pleacă?
- cum se va face vănzarea, atribiurea de către dezvoltator cumpărătorilor, de pe suprafața cu care a venit el la drum, sau de pe intreg drumul? Trebuie să semnăm sau să facem și noi parte din acest proces?
- ce se intămplă dacă dezvoltatorul vinde terenul înainte de a construi?
- ce clauze am putea pune în actul notarial ca să nu fim mai păgubiți decât suntem?
Mulțumesc mult!
Mulțumesc mult pentru răspunsuri și sugestii. Nu căutăm vinovați sau ...răzbunare. Nu cumpăram clar proprietatea dacă știam că nu putem intra nici măcar cu o mașină de dimensiuni reduse. Am căutat vinovați , doar în ideea de a găsi un fir pe care să il urmăm pentru a putea cumpăra fâșia aflată în discuție. Încercăm toate variantele.
Da, vina ne aparține, dar așa cum spun și mai jos , în Încheierea de la cadastru se scrie că nu sunt sarcini pe teren și măsurătorile corespund cu realitatea. Ni se solicită imperios dărâmarea gardului. Nu ne putem extinde în partea opusă, iar distanța de la poartă până la casa este de 70 m. Totuși în afară de noi nu mai există alte persoane ce poartă o anumită vină? De cea morală nu cred că se poate vorbi.
Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Este intr-adevăr vina noastră că nu am verificat cifrele din intabulare, atâta timp cât în Încheierea de la cadastru scria că este conformă măsurătoarea cu cea inscrisă în acte. Este justificată o acțiune în instanță aspupra vânzătorului? Cadastristrul poate fi tras la răspundere? Mulțumesc!
Mulțumesc mult pentru răspuns. In cadastru este prevazut că s-au efectuat masurători și situația reală corespunde cu cea din acte, terenul fiind lipsit de sarcini. Nu ne-a spus nimeni că gardul este poziționat greșit de către vânzător. Vecinul , pe al cărui teren ne aflăm în prezent refuză vănzarea către noi a suprafeței, care de fapt ii apartine, noi rămânând cu un drum de acces de 2,5 m lățime, pe care o mașină de intervenție nu poate intra. vânzătorul nu recunoaște că a știut despre problemă, cu toate că a incheiat o declarație notarială de repoziționare cu actualul vecin, de a cărui conținut( sau obiect) nu își mai amintește nimeni . Scuze pentru povestea fără sfârșit, dar suntem disperați.
INTABULARE NECONFORMA
Buna seara! Am cumpărat în anul 2015 o casă cu terenul aferent. Nu am văzut că în actul de la cadastru sunt trecute eronat suprafețele terenului și am considerat că proprietatea este în limitele imprejmuirii cu gard existent la momentul cumpărării. Stiu. Greșeala mea. Acum vine vecinul care deține un teren viran și ne arată că am suntem pe proprietatea lui , respectiv avem un front stradal de 5 metri in realitate și în acte avem 2,5 metri, care constituie baza unui trinunghi cu o latură de 87 m. Avem ce să mai facem altceva decât să ne dărâmăm gardul? Cel care ne-a vândut , clar știa , deoarece au stat actele la cadastru mai mult de doua luni și nu s-a specificat in incheiere că realitatea din teren nu este conformă cu actele. Mulțumesc mult!
Va rog sa imi spuneti ce consecinte exista daca in cazul existentei unui proces de punere sub interdictie pe rol, persoana care urmeaza a fi pusa sub interdictie isi schimba domiciliul, respectiv are viza de flotant in alt judet. Va multumesc!