avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Activitate valentinmitrachee

Activitate valentinmitrachee

Buna ziua!

Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu legislatia relevanta aferenta caminelor de batrani pentru urmatoarele tari:
- Germania
- Elvetia
- Austria

Va multumesc!
Răspuns la discuția Inregistrare ANAF e-factura
Va multumesc!
Buna ziua!
Va rog sa imi psuneti si mie daca un ONG cu caracter religios are obligativitatea de a se inregistra la ANAF pentru sistemul E-factura? Mentionez ca acest ONG nu emite deloc facturi, doar primeste facturile e la utilitati.

Va multumesc!
Buna ziua!

Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea speta:

Situatie prezenta
- ONG-ul este asociatul unic al SRL-ului
- ONG-ul este condus de Consiliul Director care este format din 7 membri (presedinte, vicepresedinte, secretar si alti 4 membri)

Intrebare:
Avand in vedere ca ONG-ul este asociatul unic al SRL-ului, poate sa desemneze printr-o decizie interna sau procura notariala ca unul dintre membrii consiliului director (secretarul, de exemplu) sa reprezinte SRL-ul in fata organelor de control (pe partea de contabilitate, in mod special)?
Mentionez ca secretarul consiliului director al ONG-ului are studii superioare de contabilitate.

Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua!
Avem urmatoarele articole din Codul Civil:
CAPITOLUL II:Donaţia
SECŢIUNEA 1:Încheierea contractului
Art. 1011: Forma donaţiei
(1) Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) Nu sunt supuse dispoziţiei de la alin. (1) donaţiile indirecte, cele deghizate şi darurile manuale.
(3) Bunurile mobile care constituie obiectul donaţiei trebuie enumerate şi evaluate într-un înscris, chiar sub semnătură privată, sub sancţiunea nulităţii absolute a donaţiei.
(4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Darul manual se încheie valabil prin acordul de voinţe al părţilor, însoţit de tradiţiunea bunului...

I. Situatie prezenta:
- Avem un donator din Romania care doreste sa faca o donatie in bani care depaseste suma de 25.000 de lei.
Intrebare:
- Avand in vedere articolele mentionate mai sus din Codul Civil, atunci cand vorbim despre o donatie in bani care depaseste suma de 25.000 de lei, aceasta tranzactie trebuie autentificata la notar printr-un contract de donatie?


II. Situatie prezenta:
- Avem un donator din Romania care doreste sa faca donatii regulate in bani (anual) care depasesc la un moment dat suma de 25.000 de lei.
Intrebare:
- Avand in vedere articolele mentionate mai sus din Codul Civil, atunci cand vorbim despre o donatie in bani care la un moment dat depaseste suma de 25.000 de lei, aceasta tranzactie trebuie autentificata la notar printr-un contract de donatie?
- Avand in vedere articolele mentionate mai sus din Codul Civil, daca aceste sume sunt donate in transe (nu toata suma de peste 25.000 de lei dintr-o singura tranzactie), aceasta trebuie autentificata la notar printr-un contract de donatie?

III. Situatie prezenta:
- Avem un donator dintr-o alta tara (Germania) care doreste sa faca donatii regulate in bani (anual) care depasesc de fiecare data suma de 25.000 de lei. Donatia este facuta in euro si este de cel putin 5000 de euro de fiecare data.

Intrebari:
- Avand in vedere articolele mentionate mai sus din Codul Civil si situatia descrisa, aceste donatii facute din Germania trebuie autentificaate la notar?
- Daca da, unde anume la notar, avand in vedere ca vorbim despre o alta tara?
- Daca da, de asemenea, atunci cand se face autentificarea donatiei, este nevoie sa fie prezent si cineva din partea donatarului (celui care primeste donatia)?
- Exista posibilitatea ca aceste donatii sa fie facute in asa fel incat sa nu depaseasca suma de 25.000 de lei, in felul acesta donatia nemaifiind nevoie a se face la notar? Adica, donatiile in bani sa fie mereu facute in asa fel incat sa nu depaseasca suma de 25.000 de lei?
- Dar daca vorbim despre un donator care vrea sa fac donatie in bani dintr-o tara din Africa sau Australia? Care este procedura pe care trebuie sa o urmeze persoana respectiva, in asa fel incat sa fie in concordanata cu articolele mai sus mentionate?

Va multumesc frumos pentru ajutor!
Discuție Director SC
Buna ziua! Va rog frumos sa imi spuneti si mie, conform reglementarilor legale din domeniu, care sunt conditiile de studii pentru o persoana sa detina functia de DIRECTOR SOCIETATE COMERCIALA. Mai simplu zis, poate o persoana care nu are studii superioare sa fie angajata cu functia aceasta, functie care sa se regaseasca in COR? Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua!
Pentru angajatii care conduc masina institutiei este obligatoriu sa faca testul psihologic?
Mentionam ca acestia nu sunt incadrati cu funcția de ”conducator auto”

Va multumesc pt ajutor!
Buna ziua!
Cand spuneti punctul 2, va referiti la aceasta: "Cadrele didactice nu intra in aceeasi categorie cu toti salariatii la acare face referire art. 145 din Codul Muncii?"

Adica, dumneavoastra tindeti sa credeti ca zilele de CO nu sunt afectate de orele lucrate intr-o luna/norma de lucru?
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o explicatie privind articolele enumerate mai jos ale Ordinului nr. 4050/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control şi al personalului de cercetare din învăţământul de stat

Norme Metodologice din 2021 privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control şi al personalului de cercetare din învăţământul de stat

Art. 2
(1) Personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar beneficiază de dreptul la concediu de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, în perioada vacanţelor şcolare.

Art. 3

(2) Cadrul didactic care a desfăşurat activitate la catedră o fracţiune din anul şcolar/universitar are dreptul la un concediu de odihnă cu o durată calculată proporţional cu perioada lucrată în anul şcolar/universitar respectiv.
(3) În situaţia în care angajarea s-a făcut după începerea anului şcolar/universitar, durata concediului de odihnă este proporţională cu perioada lucrată.
(4) Cadrelor didactice care au lucrat în diferite perioade ale anului şcolar/universitar un anumit număr de zile li se consideră luna integral lucrată în învăţământ dacă din însumarea zilelor respective rezultă 30 de zile calendaristice.
(5) Cadrele didactice încadrate pe fracţiuni de normă beneficiază de concediu de odihnă proporţional cu timpul efectiv lucrat, calculat conform prevederilor alin. (2)-(4). Cadrele didactice încadrate pe fracţiuni de normă în două sau mai multe unităţi de învăţământ au dreptul la concediu de odihnă la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, proporţional cu timpul lucrat.

Intrebari:
1. Avand in vedere cele de mai sus, daca am un profesor care este angajat cu o jumatate de norma (4ore/zi) timp de lucru, de cate zile de CO beneficiaza intr-un an? Din cate stiu eu, conform Codului Muncii, zilele de CO nu sunt afectate de norma de lucru a unui angajat... fie ca lucreaza 8 ore/zi, fie ca lucreaza cu timp partial, salariatul beneficiaza de cel putin 20 de zile lucratoare de concediu in fiecare an (art. 145 din codul muncii).
2. Cadrele didactice nu intra in aceeasi categorie cu toti salariatii la acare face referire art. 145 din Codul Muncii?

Va multumesc!
Buna ziua!

La intrebarea nr. 1, mi-ati raspuns ca SE POATE continua colaborarea in baza unui CIM mai mult de 3 ani pentru un pensionar. Ma puteti ajuta si cu un argument legislativ? Practic, exista undeva vreo litera d elege care-mi da aceast aposibilitate?
Va multumesc pentru rapsuns!