avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Activitate mevaioana

Activitate mevaioana

Răspuns la discuția Fond de mediu ambalaje
Multumesc inca o data pentru ajutor, m-am lamurit cu unele aspecte, dar mi-ati deschis altele... :)))
In autorizatia de mediu nu avem specificat un cod anume. La activitate autorizata avem: "colectarea, recuperarea si comercializarea deseurilor nepericuloase, fabricarea maselor plastice in forma primara si fabricarea produselor din materiale plastice".
In privinta inregistrarilor contabile cu valoare justa/ de piata, sper sa ma descurce colega de la contabilitate, ca sunt in ceata bine...
Cu privire la certificatele de valorificare, exista un model ce trebuie completat? sau trebuie sa ne intocmim propriul format?
Multumesc pentru tot

Cu stima,
Eva
Răspuns la discuția Fond de mediu ambalaje
Super multumesc de precizarea cu "ambalajele de desfacere", aspectul asta il scapasem complet la "analiza " mea.
Nu incerc sa "ocolesc" plata, doar sa fiu sigura ca am interpretat bine legislatia si sa le explic sefilor mei exact de ce platim noi si nu ceilalti. Oricum, pentru folia de rafie stiu sigur ca societatea de la care ii achizitionam noi plateste fond de mediu, presupun ca pt asta nu mai platim si noi? (desi, privind acum prin noul orizont pe care mi l-ati prezentat, mi se pare ca nu ar trebui sa plateasca ei, ci noi...)

A doua intrebare era legata de recuperarea ambalajelor din piata. Activitatea de baza a societatii noastre este colectarea deseurilor de materiale plastice si procesarea acestora. Noi ne vom inregistra platitori de fond mediu pt ambalajele pe care le punem pe piata, am clarificat asta (multumesc inca o data). Putem declara ca am recuperat deseuri din piata cu ajutorul cantitatilor pe care le colectam noi? Ideea este ca nu recuperez fix acelasi ambalaj (care merge, mare parte, la export), dar recuperez cantitate suficienta de ambalaje plastic, astfel incat sa indeplinesc si obiectivul nostru de valorificare, macar partial. Avem contracte cu societati care pun pe piata produse ambalate, recupereaza o parte si le aduc la noi pt reciclare, iar cantitatile pe care le aduc la noi se scad din cele pt care se plateste FM. Putem face acelasi lucru si noi, cu cantitatile pe care le recuperam de la persoane fizice?

Cu stima,
Eva


Răspuns la discuția Fond de mediu ambalaje
In primul rand, multumesc pentru raspuns.
Dar...
Conform OUG 196 din 2005 privind fondul pentru mediu, art. 9, alin. 1, \"Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din: [...] d) o contribuţie de 2 lei/kg, datorată de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere şi bunuri ambalate\". Din asta, eu inteleg ca aceasta taxa se plateste de cei ce vand ambalaje si de cei ce vand produse ambalate.
Mai departe, in aceeasi ordonanta, art. 10, alin. 3 \"Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate, ambalaje de desfacere [...] sunt obligaţi să declare lunar.....\", articol care mie imi intareste concluzia anterioara.
Mai mult, conform HG 621/2005 gestionarea ambalajelor si a deseurilor de
ambalaje, art. 16, alin 1:
\" a) operatorii economici care introduc pe piata produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare, secundare si tertiare folosite la ambalarea produselor lor;
b) operatorii economici care ambaleaza produse ambalate sunt responsabili pentru
ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata;
c) operatorii economici care introduc pe piata ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective introduse pe piata.\"


Tot din OUG 196/2005: "Modul de calcul al taxei prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare:
Art. 21 Obligaţia de a plăti la Fondul pentru mediu contribuţia de 2 lei/kg prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, revine următorilor operatori economici:
c) care distribuie pentru prima dată pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, pentru respectivele ambalaje distribuite pe piaţa naţională"


Din tot ce am citit in domeniul asta, am inteles faptul ca producatorii de ambalaje platesc pentru ambalajele pe care le vand pe piata nationala. Acum imi dati peste cap toate teoriile? :)
Orice parere imi este de folos. Multumesc anticipat! :)
Răspuns la discuția Taxa de mediu ambalaje
pe aceeasi problema: daca societatea mea cumpara folie (de plastic si de rafie) si banda de plastic pentru legat balotii (de la producatori interni) iar apoi le foloseste pentru a ambala produsele obtinute in fabrica, cine este persoana care pune pentru prima data pe piata ambalajele: noi sau furnizorul de folie/banda? si, implicit, cine va plati fondul de mediu? multumesc!
Buna ziua!

Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit.
Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie (vin cu a doua mai tarziu, sa nu va zapacesc din prima):
Fondul de mediu pentru ambalajele puse pe piata - am citit legislatia pe toate partile si am inteles ca se plateste doar de catre comerciantii care pun pentru prima data pe piata ambalaje/ produse ambalate. Buuuun. Situatia mea este: achizitionam de la diversi comerciantiL folie rafie (dreptunghiuri, nu saci), folie plastic rola 100 m si banda ingusta din plastic (pt legat baloti). Eu produc vatelina, pe care o ambalez in folie de rafie, o leg cu banda de plastic, o pun pe paleti si o infasor in folia de plastic. Intrebarea este: cine va plati fondul de mediu? Mai exact: se considera ca ei imi vand ambalaje? sau ele sunt altceva (nu stiu ce) si eu la "transform" in ambalaje? Nu vreau definitii din legislatie, ca imi fac ochii margele de cate ori le-am citit, am impresia ca nu mai cunosc nici limba romana #-o
Multumesc anticipat :)