avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Taxa de mediu ambalaje
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Taxa de mediu ambalaje

O societate importa echipamente industriale ambalate pe paleti de lemn si le livreaza direct la client / utilizator final ambalate, deci nu le depoziteaza sau desface. Cum se abordeaza in acest caz problema taxei de mediu, avand in vedere ca apar diferente care normal ar presupune taxa de mediu intre greutatile brute si nete ale importurilor, dar produsele s-au livrat la client cu tot cu ambalajul respectiv, in cazul de fata - europaleti. Activitatea s-a desfarsurat pe tot parcursul anului 2014 si nu s-a depus nici o declaratie de mediu pana acum.
Cel mai recent răspuns: Komkao Consulting , Consultant protectia mediului 09:02, 30 Ianuarie 2015
Este un caz clar in care firma importatoare trebuie sa plateasca taxa pentru fondul de mediu. Chiar definitia termenului de "introducere pe piata " inlatura argumentele pe care dvs. le considerati ca v-ar ajuta: Introducerea pe piata nationala este furnizarea spre distribuire, consum sau utilizare a unui produs. In mod normal trebuie sa faceti rectificative si sa platiti ce e de platit. Pe viitor, daca gestionati corect situatia, exista solutii prin care costul cu acesta taxa se reduce undeva la 5% din valoarea initiala de 2lei/kg
Multumesc pentru raspuns. Este vorba de aprox. 1 tona de ambalaje. Un proces verbal din luna decembrie cu o persoana fizica pentru predare in vederea valorificarii termoenergetice (lemn de foc) ar ajuta? Alte solutii alternative la situatia de fata exista?
Predarea catre o persoana fizica trebuie facuta cu factura, nu cu proces verbal si va ajuta in sensul ca veti avea de platit 1.100 lei in loc de 1.200 lei (calcul facut pentru 1 to). Avand in vedere ca suma de plata este mica este bine sa o platiti, altfel vin penalitati, majorari, etc. Pt. anul viitor incheiati un contract de preluare a responsabilitatii - va costa cca. 230 lei/an (calcul facut tot pentru 1 to)
Societatea va plati taxa de mediu aferenta anului 2014, bineinteles. In legatura cu preluarea responsabilitatii de catre o firma specializata, imi puteti spune va rog exact care sunt beneficiile unui astfel de contract si daca are impact asupra taxei de mediu datorate de acum inainte?
Principalul beneficiu al incheierii unui contract de transfer de responsabilitate este ca nu mai trebuie sa platiti taxa pentru fondul de mediu. Conditiile incheierii unui astfel de contract difera de la o firma la alta. In general se plateste o taxa fixa de 15 lei/luna (in cazul in care cantitatile introduse sunt sub 1 to - cum este cazul dvs.) la care se adauga un tarif de 0,05 lei/kg de ambalaj introdus. Per total la 1to introdusa pe piata intr-un an calendaristic se aduna de plata cca. 250 lei fata de 1200 lei cat se datora pentru fondul de mediu. Diferenta intre sumele de plata creste exponential odata cu cresterea cantitatilor introduse pe piata.
Un alt avantaj este ca nu mai trebuie sa faceti si sa depuneti declaratia privind ambalajele introduse pe piata conform HG 621/2005.
Un mic dezavantaj este ca trebuie sa faceti niste "hartii" in plus. (tb sa faceti si sa depuneti in continuare declaratia privind obligatiile fondului pentru mediu in plus trebuie transmise o serie de situatii catre firma care va preia responsabilitatea)

Alte discuții în legătură

Fond de mediu ambalaje mevaioana mevaioana Buna ziua! Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit. Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie ... (vezi toată discuția)
Taxa fond mediu ambalaje plastic AnaBlanculescu AnaBlanculescu o fabrica de paine scoate pe piata produse panificatie ambalate in pungi si/sau folie plastic. cum se face calculul sumei datorate la fondul de mediu? din oug ... (vezi toată discuția)
Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile ytrewq ytrewq In Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, la capitolul III se declara ambalajele introduse pentru prima data pe piata interna. In cazul ... (vezi toată discuția)