In contextul prevederilor art.137 alin (1) - (3) C.Muncii,
(1)Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2)În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3)În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.,
Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate inregistrat la ITM prevede :
" Sporurile la salariul de bază sunt :
........................................................
(6) Spor pentru orele efectiv lucrate în zilele de sâmbătă şi duminică de 10%, calculat la salariul de bază brut negociat pentru fiecare oră lucrată; "
Este corecta interpretarea data de unele organe de control potrivit carora sporul se aplica la salariul total si nu proportional cu orele efectiv lucrate in zilele de repaus saptamanal (sambata si duminica) ?
Multumesc.
Buna ziua,
In calitate de proprietar de apartament (in bloc de locuinte) am obtinut in instanta (actiune - obligatia de a face) o hotarare judecatoreasca prin care obliga un vecin care ocupa si foloseste exclusiv si nejustificat un spatiu comun (de depozitare) sa-mi permita accesul si folosinta. Paratul-debitor refuza si acum accesul. Stiu ca modalitatea fara bataie de cap este executarea silita si, sincer, ar merita, dar este o pierdere de timp pentru mine. In acest stadiu sunt indreptatit sa procedez la schimbarea incuietorii si punerea cheii la dispozitia celorlalti proprietari, inclusiv a paratului, prin mijlocirea asociatiei de proprietari (cu instiintare scrisa etc) ?
Multumesc
Se impune o precizare suplimentara din partea mea: lucrarea se executa in ianuarie 2015 fara autorizatie de construire (conform contract semnat de Presedintele Asoc, deci pozitia lui este evidenta). In februarie cval se regaseste pe lista de plata. Autorizatia se obtine (ipotetic vorbind) in octombrie. Eu achit cota parte de cheltuieli aferenta in luna urmatoare (noiembrie, atunci cand se intra in legalitate). Care este argumentul pentru obligarea mea la plata penalitatilor de intarziere pentru perioada februarie - octombrie cat lucrarea era ilegala (=fara autorizatie)? Nu este vina mea ca s-a executat o lucrare ilegala la care nu doresc sa consimt prin efectuarea platii.
La nivelul Asociatiei de Locatari s-a contractat prin reprezentant (Presedintele) lucrarea de constructie a unui pod (cu grinzi de lemn si invelitoare de tabla) pe terasa de la ultimul etaj, in baza unui Proces verbal prealabil semnat de jum+1 din proprietarii de apartamente, fara a exista in prealabil o autorizatie de construire. In urma actului de control intocmit de Politia Locala prin compartimentul specializat, s-a pus in vedere intrarea in legalitate pana la un anumit termen , care a fost depasit. In conditiile in care am precizat ca nu achit o lucrare ilegala, totusi se calculeaza penalitati de intarziere. Totodata, exista si posibilitatea de a se dispune demolarea, daca nu se obtine autorizatia de construire. Exista un temei legal pentru obligarea mea la plata penalitatilor, in situatia in care voi achita cota parte aferenta din lucrare doar atunci cand se va intra in legalitate ? Multumesc.