avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Activitate ElenaBucuresti

Activitate ElenaBucuresti

Răspuns la discuția Impozit cladire reevaluata
Multumesc pentru info "ovi47", eu am decis sa contest decizia de impunere. Asa ca o sa ajung in instanta cu DITL. Atata timp cat art 253, alin 6^1 spune ca impozitul se plateste la cota majorata pana in luna in care se face reevaluarea, o sa solicit sa platesc in acest fel. Nu sunt de accord nici cu acel ordin, care oricum este interpretabil, si de care se leaga unii inspectori.

Va sfatuiesc sa ramaneti cu reevaluarea prinsa in luna februarie pentru ca daca instanta in cazul meu va decide ca pot plati doar pana in luna in care am facut reevaluarea, puteti cere DITL sector 4 sa recalculeze.

Apropo, un prieten mi-a spus ca la sectorul 3 situatia este normala, se calculeaza impozitul majorat doar pana in luna in care se efectueaza si inregistreaza reevaluarea.

O sa va tin la current!
Răspuns la discuția Impozit cladire reevaluata
Buna ziua,
Reevaluarea dvs cu ce luna a-ti facut-o si a-ti prins-o in balanta?
Răspuns la discuția Impozit cladire reevaluata
Va multumesc pentru precizari, insa intentia mea nu este sa va contrazic pe dvs. Poate aveti dreptate in ceea ce afirmati, dar dupa parerea mea cred ca eu trebuie sa platesc acea cota de impozit majorat la 10% doar pana in luna in care am facut prima reevaluare si am inregistrato correct in contabilitate. Nu inteleg de ce o lege spune ca pot plati impozitul majorat doar pana in luna in care fac prima reevaluare, iar un ordin sau o dispozitie a unui birocrat spune ca trebuie sa platesc altfel decat spune legea/codul fiscal. Codul fiscal prevede ca si penalitate pentru cine nu face reevaluarea marirea cotei de impozitare, pana in momentul in care fac reevaluarea. Dispozitia acelui articol din acel ordin pentru mine este interpretabila si nu cred ca poate modifica prevederile art 253, alin 6^1.

Oricum, chiar si asa, din acel articol nu reiese clar ca trebuie sa fac obligatoriu reevaluarea doar la sfarsitul anului, asa ca...?

Sa vedem ..articolul respectiv. "(1) Prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achiziţie sau al costului de producţie, entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu". ok?

"entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, " mie acesta fraza imi spune ca pot reevalua imobilizările corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, adica acele imobilizari pe care le aveam/existau in contabilitate la sfarsitul anului 2014, observati ca in aceasta fraza nu exista nicio virgula !!! ok?
mai departe .."astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu".

Oricum apreciez buna intentie a dvs "ioanbutariu" dar as dori sa aflu daca in trecut alte persoane au intimpinat situatii similare si cum au rezolvat.

Eu intentionez ca dupa primirea deciziei de impunere pe care am soliciatat-o la DITL sa contest decizia in instanta. M-ar ajuta daca as gasi pe cineva care a avut curajul sa mearga in instanta.

Multumesc!


Răspuns la discuția Impozit cladire reevaluata
Multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Impozit cladire reevaluata
Multumesc pentru raspuns!

Eu incercam sa vad daca in Bucuresti s-a intalnit cineva cu o situatie similara si cum a rezolvato.
Dupa parerea dvs reevaluarea se face doar la sfarsitul fiecarui an, dar atunci de ce in codul fiscal mai apare: "Cota impozitului pe clădiri prevăzută la alin. (6) se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare".
Daca este cum spuneti dvs, de ce nu s-a specificat clar ca se face doar la sfarsitul fiecarui an?

Răspuns la discuția Impozit cladire reevaluata
si atunci de ce in articolul 253 alin 6^1 legiuitorul a mai zis:" Cota impozitului pe clădiri prevăzută la alin. (6) se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare." ?

Oare nu acel ordin nu este conform cu acest articol?

Răspuns la discuția Impozit cladire reevaluata
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns, dar vreau sa intreb daca nu pot plati cumva impozitul conform art 253, alin 6^1?
ART. 253 Calculul impozitului datorat de persoanele juridice
...................
(6) În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:
a) 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă;
b) 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă .
(6^1) Cota impozitului pe clădiri prevăzută la alin. (6) se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clădirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este cea prevăzută la alin. (2).

In codul fiscal scrie ca se plateste cota majorata pana la sfarsitul lunii in care se face evaluarea...... poate cineva care a fost in aceasta situatie ma poate ajuta.
Buna ziua,

Am o garsoniera pe persoana juridica cumparata in dec 2011. Nu am facut reevaluarea la 3 ani conform legii, adica cel tarziu in dec 2014, ci abia in ianuarie 2015, iar noua valoare a imobilului a fost prinsa in actele lunii ianuarie 2015 (balanta, cont 212). Am inteles ca trebuie sa platesc o cota de impozit marita de la 1,5% la 10%. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc aceast impozit doar pana in ianuarie sau sunt obligata sa platesc tot anul 2015 la aceasta cota marita de 10%?