avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit cladire reevaluata
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit cladire reevaluata

Buna ziua,

Am o garsoniera pe persoana juridica cumparata in dec 2011. Nu am facut reevaluarea la 3 ani conform legii, adica cel tarziu in dec 2014, ci abia in ianuarie 2015, iar noua valoare a imobilului a fost prinsa in actele lunii ianuarie 2015 (balanta, cont 212). Am inteles ca trebuie sa platesc o cota de impozit marita de la 1,5% la 10%. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc aceast impozit doar pana in ianuarie sau sunt obligata sa platesc tot anul 2015 la aceasta cota marita de 10%?
Cel mai recent răspuns: ElenaBucuresti , utilizator 10:35, 22 Septembrie 2015
ordin 1802/2014:

3.4.1. Reevaluarea imobilizărilor corporale
99. -
(1) Prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achiziţie sau al costului de producţie, entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu.


Deci reevaluarea nu o puteti inregistra decat daca se efectueaza in baza datelor de la 31.12 si se inregistreaza la 31.12. Nu puteti inregistra reevaluari in ianuarie.

Cod fiscal:

ART. 253 Calculul impozitului datorat de persoanele juridice
(5) În cazul unei clădiri care a fost reevaluată, conform reglementărilor contabile, valoarea impozabilă a clădiri este valoarea contabilă rezultată în urma reevaluării, înregistrată ca atare în contabilitatea proprietarului - persoană juridică.

Norme Cod fiscal:

Exemplu:

La data de 31 decembrie 2010, un contribuabil înregistrează în contabilitate reevaluarea clădirilor, iar după această dată nu se mai efectuează nicio reevaluare.


Deci vedeti ca si Codul fiscal precizeaza ca reevaluarea se efectueaza la 31.12. Exista cazuri in care primariile au acceptat si reevaluari la alte date.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns, dar vreau sa intreb daca nu pot plati cumva impozitul conform art 253, alin 6^1?
ART. 253 Calculul impozitului datorat de persoanele juridice
...................
(6) În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:
a) 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă;
b) 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă .
(6^1) Cota impozitului pe clădiri prevăzută la alin. (6) se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clădirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este cea prevăzută la alin. (2).

In codul fiscal scrie ca se plateste cota majorata pana la sfarsitul lunii in care se face evaluarea...... poate cineva care a fost in aceasta situatie ma poate ajuta.
Nu puteti pentru ca nu ati efectuat nicio reevaluare, asa cum e ea definita de Ordin 1802 sau 3055.
si atunci de ce in articolul 253 alin 6^1 legiuitorul a mai zis:" Cota impozitului pe clădiri prevăzută la alin. (6) se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare." ?

Oare nu acel ordin nu este conform cu acest articol?

ElenaBucuresti a scris:

si atunci de ce in articolul 253 alin 6^1 legiuitorul a mai zis:" Cota impozitului pe clădiri prevăzută la alin. (6) se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare." ?

Oare nu acel ordin nu este conform cu acest articol?




Asta incercam sa va spun ca reevaluarea se poate efectua doar la 31.12. Aceasta inseamna reevaluare. Acest tratament este permis doar la 31.12, nu altcandva.

Ati efectuat vreo reevaluare la 31.12? Eu din ce vad mai sus, ati mentionat ca nu.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil

Alte discuții în legătură

Valoarea la care se impune o cladire dupa reevaluare? Tay Tay O societate are facut un Raport de reevaluare a cladirilor cu data de 02.02.2015. Valoarea imobilelor in urma reevaluarii fiind inregistrata in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri liliionescu liliionescu Avand in vedere: Art. 253. - (1) În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de ... (vezi toată discuția)
Reevaluarea cladirilor danielamihai10 danielamihai10 pana acum s-a facut reevaluarea in baza hg 983/1998 si hg 403/2000,as vrea sa stiu daca s-au mai modificat si daca pot face reevaluare tot in baza ... (vezi toată discuția)