avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Activitate marco_se

Activitate marco_se

Răspuns la discuția \"Modificare statut\" ?
PS. Este vorba de un partid nu de o "societate comerciala".
Este normal ca schimbarile din executiv (demisia unui vice presedinte, alegerea unui inlocuitor, largirea executivului) sa fie incadrate de catre Tribunal la "modificari statut" ? In ce baza ?

Concret, un vice presedinte si a dat demisia. A fost ales, de catre membrii, un altul, s a depus notificarea la Tribunal, notificare in urma careia s a deschis un nou dosar avand la "Obiectul cauzei"... "modificare statut".

Astfel de 2 luni se tot dau termene pentru ca MP "nu are timp", fara ca executivul ales de membrii sa poata intra in atributii.
Răspuns la discuția Legi privind partidele politice
S ar putea sa fie o problema daca folositi semnul electoral al partidului in afara campaniei electorale. Nu pot sa garantez, dar e preferabil sa evitati. Folositi semnul permanent.
Noua lege a partidelor politice este destul de "cetoasa". Nu ca ar fi rau faptul ca nu a reglementat anumite lucruri si le a lasat la "latitudinea" membrilor, dar ma intreb daca nu exista totusi niste "chichite" ascunse pe undeva prin alte legi, desi nu ar trebui, din moment ce "partidele" au o lege speciala, dedicata.

Intrebarea ar fi asta :
Exista vre o obligatie ca doar Adunarea generala sa aleaga executivul ?
Daca da, respectand principiul simetriei ar fi normal ca doar Adunarea generala sa ii si poata demite.

Se poate ca, daca peste 50 % + 1 din membrii partidului se aduna "ad hoc", fara a fi convocati (deci fara a fi o adunare generala, caci o adunare generala neconvocata este considerata nula) sa ia decizii pe care le ar putea lua o adunare generala ? Pentru ca, de fapt, 50 % + 1 sunt majoritatea, ca sunt convocati sau nu, doar faptul ca sunt prezenti si vor sa ia o decizie nu ar trebui sa constituie un impediment.
Cu cat timp (minim) inainte trebuie anuntata (prin convocator) o adunare generala a unui partid ?

Partidele au o lege speciala. Daca exista o lege speciala, in mod normal, nu se aplica nici o alta lege. Daca nu e prevazut nimic in lege si nici statutul nu prevede ceva, atunci membrii hotarasc liber.

Totusi mi se pare un pic ciudat ca "legislatorul" a stabilit cu cate zile (minim) se anunta o adunare generala a unei asociatii de locatari, a unei societati comerciale si nu a stabilit asta si pentru un partid politic.

As vrea, daca ma poate lamuri cineva, sa fiu sigur ca nu exista vre o prevedere "legala" ascunsa.
Răspuns la discuția Membru partid politic
Multumesc, eram in dubii pentru ca am vazut prin alte parti (pe net) ca se vorbea de "demisie". Totusi cred ca ar trebui anuntat si partidul pentru a radia membrul respectiv din registru membrilor. Cel putin dupa legea veche, din cate stiu trebuia sa prezinte ( sau sa publice in monitor, parca) lista membrilor partidului (anual)
As dori un raspuns cu privire la prevederile Legii partidelor politice referitor la calitatea de membru.
In lege se stipuleaza ca nu poti fi membru in 2 partide politice in acelasi timp si ca inscrierea intr un partid politic duce la pierderea automata a calitatii de membru din partidul precedent.
Deci, din ce inteleg eu, nu este necesar sa "demisionezi" din calitatea de membru a partidului in care ai activat (nici nu stiu daca exista o astfel de procedura de "demisie" din calitatea de membru, si oricum nu de membru depinde a fi radiat din evidentele unui partid). Este suficient ca la inscrierea in alt partid sa mentionezi ca ai fost membru, pana in acel moment in alt partid si automat se considera ca din acel moment vei fi membru doar in noul partid ?

Prevederea se refera doar la partidele politice din aceiasi tara sau e valabila si pentru calitatea de membru intr un partid din alta tara ?

De exemplu, desi nu poti vota decat o data intr o tara, poti vota, pentru acelasi tip de alegeri si in alta tara, daca te incadrezi prevederilor legale ale tarii respective (rezidenta, cetatenie, etc).