avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Activitate basic

Activitate basic

Discuție Concediu odihna
Conf. Codului muncii toti angajatii trebuie sa-si ia concediul de odihna.
Intrebare: Un angajat nu vrea concediul de odihna, poate sa refuze? Cum poate angajatorul sa-l determine sa mearga "fortat" in concediu de odihna neefectuat anul trecut? Angajatul ar trebui sa faca o cerere de concediu, dar refuza sa o faca.
P.S. Daca angajatorul l-ar ponta in concediu angajatul l-ar putea reclama mai tarziu si angajatorul n-ar avea dovada.
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția poprire salariu
Multumesc. Am inteles.
Discuție poprire salariu
Conf. art. 729 alin 3 din C. proc. civila, in cazul in care venitul debitorului este mai mic decat cuantumul salariului minim net pe economie, poate fi urmarit numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Altfel spus: daca salariul minim pe economie la momentul asta este de 1050 lei brut si 785 lei venit net, rezulta ca cei care sunt incadrati la 4 ore/zi cu un salar de 525 lei brut si 416 lei venit net nu le se face poprire pe salar.
Am inteles bine? Multumesc
Discuție pensie minima
In ce conditii beneficiezi de pensia sociala minima de 400 lei? Pentru ca legea pensiilor spune ca 15 ani este cotizatia obligatorie.
Discuție Deducere
O persoana doreste deducere suplimentara pentru un copil, iar acest copil este la inchisoare, se acorda deducerea in acest caz?
Faceti un act aditionat prin care spuneti ca "se modifica timpul de munca de la 8ore/zi la 7,6,5,4 ore/zi". Semneaza salariatul.
Totodata faceti moficarile in revisal.
Totul trebuie sa fie cu acordul salariatului
O persoana a contribuit la fondul de somaj mai bine de 12 luni pentru o norma intreaga. Firma la care lucra i-a desfacut CIM pentru abatere disciplinara. Intrebare: Daca o alta firma ar angaja-o pe o durata determinata dar mai mica de o luna, ar beneficia de somaj?
Multumesc.
Ce inseamna "Termenul e întrerupt prin acte de executare"? Este intrerupt doar de hotararea pe care a obtinut-o executorul acum 3 ani? Sau de toate actiunile pe care le-a facut in 2014-2015. De la ce data incepe din nou prescriptia? Din 2013? Sau din 2014-2015 de la ultimul PV?
Multumesc.
Halal lege! Cum sa se prescrie o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pe care am obtinut-o dandu-l in judecata ca nu s-a conformat unui act notarial?!!! Definitiva si irevocabila n-ar trebui sa fie pe viata?
Sa inteleg ca acel act notarial nu va mai fi valabil dupa 10 ani? Si nici acea hotarare pe care am obtinut-o personal? Impresionant!!! Inseamna ca individul a castigat.
Eu ma aleg cu mai multe datorii...la fiecare executare ma mai costa ceva bani pe care cine stie daca ii voi mai vedea.
Am inteles bine? Multumesc.
P.S. Executorul imi spune la telefon (caci e din alta localitate) ca l-a cautat in 2015, am sa merg sa vad dosarul, probabil a intocmit PV si ca ar vrea sa mai faca o procedura acum in 2016. Deci prescrierea se calculeaza de la ultimul PV? Sau de la data cand a obtinut executorul hotararea in instanta?
Multumesc.
Sa inteleg ca "reluarea executarii" este singura modalitate de a intrerupe prescriptia?
Daca-l dau din nou in judecata? Ma costa mai ieftin.
Si inca ceva: Asa cum am spus incuvintarea la executarea silita (de la judecatorie) executorul l-a obtinut in mai 2013. Probabil urmarirea a inceput-o tot in mai 2013. Intrebare: Daca executorul l-a urmarit pe debitor in cursul anului 2014-2015, prescriptia de cand incepe? Din mai 2013 sau de la ultima data cand i-a facut notificari?