Va multumesc pentru promtitudinea cu care ati raspuns.
Am citit art.228 din noul cod penal. Angajatorul nu trebuie sa dovedeasca vinovatia mea?, Normal e sa aduca dovezi in sensul asta decat sa ma chinui eu sa dovedesc ca nu am facut asta ?. Iar inaintarea unei plangeri penale nu e o recunoastere a angajatorului ca am lucrat pentru el fara contract inregistrat.
Din interpretarea art.228 al.1 , inteleg ca poate face plangerea respectiva dar legal nu poate sa dovedeasca implicarea mea in asa zisa lui infractiune.
Presupun ca in cazul in care se ajunge la inaintarea unei plangeri , daca ma prezint cu un avocat sansele ca eu sa platesc sau eventual sa fiu condamnat daca refuz sunt nule, atata timp cat toate dovezile imi dau mie dreptate.
In cadrul companiei pentru care lucram s-a produs un prejudiciu, au disparut niste bani din caserie, eu personal nu am fost de acord sa particip la acoperirea lui deoarece ma consider curat. Refuzand sa fac asta am fost amenintat cu deschiderea unui dosar penal pentru furt. Intre timp am descoperit ca nu aveam contract de munca deoarece nu semnasem nici un act cu angajatorul de la data inceperii activitatii, deci nu tu contract inregistrat la ITM. Intrebarea este : Pot fi actionat in judecata sau se poate deschide un dosar pentru furt daca eu nu lucram legal in cadrul companiei ?, Citind anumite articole pe site-ul dumneavoastra si comparand situatia mea cu unele din legile prezentate de dumneavoastra, mai exact Potrivit art. 254, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicat, , consider ca angajatorul nu are legal cum sa ma oblige sa platesc acel prejudiciu. Eu am refuzat sa mai ma prezint la locul de munca dupa ce acesta m-a acuzat pe mine ca as fi participat la furtul respectiv. O ultima intrebare, angajatorul poate inregistra la ITM contractul chiar daca eu nu am semnat nici un act in acest sens, pentru ca il vad in stare sa faca acest lucru.
Va multumesc si astept un raspuns.