avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Activitate okk

Activitate okk



In primul rand va multumesc pentru raspuns stimate domnule avocat LASCOSCHI.

Problema sta in felul urmator. Desi blocul (care totalizeaza 15 apartamente) functioneaza de peste 25 de ani ca Asociatie de Locatari, la ultima sedinta , unii dintre locatari (speriati probabil de lege) au venit cu ideea infiintarii unei Asociatiii de Proprietari. Se stie ca in acest caz cheltuielile cu intretinerea si regia lunare vor fi mult crescute.

Alti locatari nu sunt de acord cu aceasta idee, pe buna dreptate, avand venituri mici.

De aici rezulta 3 intrebari esentiale:

01. ce procent este nevoie sa fie intrunit pentru infiintarea asociatiai de Proprietari ?
02. Ce risca cei care nu sunt de acord cu asocierea ?
03. Ce amenzi exista (si care este baza lor legala) in cazul in care un bloc nu are personalitate juridica si nu are constituita o Asociatie de Proprietari ? Functioneaza ilegal sau cum ?
. Daca da, inseamna ca 25 de ani am functionat ilegal si (culmea) nu avem nici 5 lei datorii la nici un furnizor.
Buna ziua stimata comunitate.

Am aflat intamplator ca in anul 2019 s-a publicat o noua lege privitoare la Legea privind infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Precizez ca locuiesc intr-un bloc cu 15 apartamente si nu suntem constituiti in Asociatie de proprietari cu personalitate juridica. Suntem o simpla Asociatie de Locatari. Suntem cu toate facturile la zi, nefiind nici macar conectati la RADET.

Avem vreo obligativitate dpdv legal sa constituim un alt tip de asociere fata de cel din prezent ? Daca da, in baza carei legi ? Si care ar fi amenzile (daca exista) ?. Eu stiu ca avem un drept constitutional sa ne asociem doar daca dorim acest lucru.

Discutia a pornit de la cativa vecini care ar dori o schimbare neaparat, indiferent de costuri. Insa majoritatea celorlalti sunt persoane pensionare (sau cu venituri mici) care nu isi permit astfel de costuri.

Va multumesc foarte mult si astept raspuns.
Dece ne obliga statul sa ne constituim in asociatie de proprietari? ne este f bine asa. Imobilul este mic.
Din legea 17/2016 s-a inteles gresit ca, cei Neconstituiti ar trebui sa intram in hora.
Acum mutumiti de claritatea raspunsului profesionist, spiritele sau aplanat.
Va multumim.
Ma scuzati, am inteles o facilitate,noi nu avem nevoie si atunci?? tot ce am facut si vom face este din buzunarul propriu. Va respect opinia dar .........................
Buna ziua,va rog sa-mi dati cateva exemple de aceste ,,facilitati,, din cate stiu sunt numai sarcini in plus, dari de seama la primarie taxe in plus etc. Noi avem: centrale individuale deci contoare de gaz, apometre (si nu in casa pe sub chiuvete ci la vedere unu singur la intrarea in ap.) numai pentru un contract la apa si lumina? numai pentru asta sa ne ingradim singuri? Este un abuz. Nu vrem sa intram la ""stapan""

Poate pentru cei din blocurile cu 3-4 scari racordati la RADET, dar nici ei daca nu sunt de acord. Vom fi ca cei din Norvegia, ne place sau nu copii trec in plasament.
Suntem un bloc mic de 14 ap. acum suntem Asociatie de Locatari,nimeni nu este de acord cu noua obligatie de constituire in Asoc.de proprietari. Este o ingradire a libertatii. Unde trebuie sa ne adresam sa nu ne puna nimeni ,,capastrul in cap,,