avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Activitate Vaaleriu

Activitate Vaaleriu

Da, urmatorul pas este sa cer acest lucru.

Voi incerca sa explic situatia cu cat mai multe detalii: apartamentul este intr-un ansamblu rezidential nou. Dezvoltatorul a intocmit toate actele pentru vanzarea apartamentelor inclusiv calculele cadastrale. Blocul este in folosinta din 2009/10, eu am cumparat apartamentul in August 2015, direct de la dezvoltator. Dezvolatatorul a vandut direct catre toti proprietarii actuali si, la fel ca in cazul meu, s-a ocupat de toate detaliile legale / tehnice. Niciunul dintre cumparatori nu si-a pus problema vreodata sa verifice daca cota indiviza din contract este corect calculata - prin corect inteleg exact modul de calcul prevazut de lege: spatiu util / statiu util total.
In urma cu 2 ani (eu nu eram inca proprietar) au inceput sa apara discutii privitor la calcul cotelor indivize: mai exact oamenii cu terase la nivelurile superioare si parter, terase cuprinse ca si a mea in actele de vanzare cumparare, au realizat ca de fapt procentul trecut ca fiind cota indiviza in contract nu ar fi "per se" o cota indiviza si ca acel procent ar reprezenta de fapt proportia dintre suprafata totala a unitatii individuale si suprafata totala a ansamblului. Practic, folosind acel procent ca si cota indiviza, proprietarii care detin terase si scari interioare platesc intretinerea si pentru aceste suprafete (practic, cu toate ca acest procent nu este calculat corect, suma totala poate sa fie 100% daca principiul a fost aplicat unitar pe toate contractele de catre dezvoltator)
In urma acestei constatari a fost aprobata in adunarea generala recalcularea cotelor indivize la suprafetele utile.

Evident, sunt proprietari care acum platesc mai mult decat inainte si cum acestia sunt majoritari doresc revenirea la cotele din contracte, cote care ar include si terasele / scarile.

Discutiile la ultima intalnire a comitetului au ajuns la un nivel extrem de scazut de educatie de genul “daca nu e spatiu util atunci putem veni si noi la dvs. pe terasa”. Din acest motiv explicatia clara cu "spatiul util / spatiul util total" nu este suficienta.

Multumesc pentru ajutor, voi reveni pe masura ce speta evolueaza.
Am inteles si da, aceasta era si intelegerea mea.
Am insa dubii referitor la ceea ce reprezinta acest 1.1%. Voi cere asociatiei suprafetele pentru a verifica acest calcul.
In cazul in care el este eronat sau reprezinta altceva decat proportia spatiului meu util din total spatiu util al imobilului iar asociatia nu doreste sa accepte de buna voie schimbarea ce cai exista pentru a obtine inregistrarea cu cota indiviza corectata?
Multumesc,
Salut si multumesc foarte mult!

Discutia a pornit de la faptul ca "terasele" nu sunt "balcoane" si in lege nu apare specific termenul "terasa" cand se fac exceptiile respective. Pentru a clarifica incadrarile exista posibilitatea de a chema un expert evaluator, certificat ANEVAR, pentru a da o solutie avizata pentru acest subiect? Sau ce alte solutii exista?

Multumesc
Buna ziua,

va rog sa ma ajutati sa inteleg daca, in cazul unui apartament de tip duplex cu terasa, cota indiviza ar trebui sa ia in calcul si suprafata terasei, balcolnului si a scarii interioare.

In contractul cu dezvoltatorul apare la descrierea unitatii individuale o cota indiviza calculata, se pare, la suprafata totala, adica inclusiv terasa si scara interioara. Mai jos paragraful din contract:

"Unitatea individuală nr. ... având număr cadastral
_________, fost număr cadastral 16410/6/1/54, întabulată în Cartea
Funciară nr. _________ ( fostă ________) a Municipiului Bucureşti, sector 2,
cu Încheierea nr. _______ din data de _________, soluţionată în Dosarul nr.
_______ din data de __________ al OCPI Bucureşti, Sector 2, compusă din
apartamentul nr. _______ (în continuare denumit „Apartamentul”), situat la
etajul 11+11D, ______________ în suprafaţă utilă de 112,55 mp, suprafață totală de 181,35 mp, format din 5 camere şi dependinţe, respectiv: cameră în suprafaţă de 13,80 mp, salon în suprafaţă de 23,15 mp, cameră în suprafață de 13,55 mp, cameră în suprafață de 10,10 mp, birou în suprafață de 6,60 mp, bucătărie în suprafață de 13,20 mp, baie în suprafaţă de 4,05 mp, baie în suprafaţă de 4,30 mp, baie în suprafață de 6,10 mp, vestibul în suprafață de 8,85 mp, hol în suprafaţă de 8,85 mp, scară interioară în suprafață de 4,40 mp, scară interioară în suprafață de 5,45 mp, balcon în suprafață de 3,10 mp și terasă în suprafață de 55,85 mp, împreună cu cotele părţi aferente acestuia,
respectiv cu o cota parte de 1,11% din părţile şi dependinţele comune ale
întregului imobil (în acest Contract definite ca Spaţiile Comune ale Clădirii
A) şi cu o cotă parte de 20,67 mp de teren în proprietate (în acest Contract
definit ca Terenul Aferent Clădirii A), astfel cum este evidenţiat în cadrul
Anexei nr. 1.1. („Releveu Apartament”);"

Daca aceste suprafete, terasa, balcon si scara interioara, nu ar trebui luate in calcul va rog sa ma ajutati cu legile / normele la care pot face referire ca sa sustin in fata asociatiei acest punct de vedere.

Multumesc