avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza in cazul apartamentelor de tip duplex cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza in cazul apartamentelor de tip duplex cu terasa

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati sa inteleg daca, in cazul unui apartament de tip duplex cu terasa, cota indiviza ar trebui sa ia in calcul si suprafata terasei, balcolnului si a scarii interioare.

In contractul cu dezvoltatorul apare la descrierea unitatii individuale o cota indiviza calculata, se pare, la suprafata totala, adica inclusiv terasa si scara interioara. Mai jos paragraful din contract:

"Unitatea individuală nr. ... având număr cadastral
_________, fost număr cadastral 16410/6/1/54, întabulată în Cartea
Funciară nr. _________ ( fostă ________) a Municipiului Bucureşti, sector 2,
cu Încheierea nr. _______ din data de _________, soluţionată în Dosarul nr.
_______ din data de __________ al OCPI Bucureşti, Sector 2, compusă din
apartamentul nr. _______ (în continuare denumit „Apartamentul”), situat la
etajul 11+11D, ______________ în suprafaţă utilă de 112,55 mp, suprafață totală de 181,35 mp, format din 5 camere şi dependinţe, respectiv: cameră în suprafaţă de 13,80 mp, salon în suprafaţă de 23,15 mp, cameră în suprafață de 13,55 mp, cameră în suprafață de 10,10 mp, birou în suprafață de 6,60 mp, bucătărie în suprafață de 13,20 mp, baie în suprafaţă de 4,05 mp, baie în suprafaţă de 4,30 mp, baie în suprafață de 6,10 mp, vestibul în suprafață de 8,85 mp, hol în suprafaţă de 8,85 mp, scară interioară în suprafață de 4,40 mp, scară interioară în suprafață de 5,45 mp, balcon în suprafață de 3,10 mp și terasă în suprafață de 55,85 mp, împreună cu cotele părţi aferente acestuia,
respectiv cu o cota parte de 1,11% din părţile şi dependinţele comune ale
întregului imobil (în acest Contract definite ca Spaţiile Comune ale Clădirii
A) şi cu o cotă parte de 20,67 mp de teren în proprietate (în acest Contract
definit ca Terenul Aferent Clădirii A), astfel cum este evidenţiat în cadrul
Anexei nr. 1.1. („Releveu Apartament”);"

Daca aceste suprafete, terasa, balcon si scara interioara, nu ar trebui luate in calcul va rog sa ma ajutati cu legile / normele la care pot face referire ca sa sustin in fata asociatiei acest punct de vedere.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: KrinaT , utilizator 17:22, 4 Decembrie 2017
ART. 3-L230/2007
e) cota-parte indiviza - cota-parte de proprietate care ii revine fiecarei proprietati
individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre suprafata utila a
proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor proprietatilor individuale
;

Anexa Nr. 1 Legea 114/1996 locuintei

Suprafata utila este suma tuturor suprafeţelor încăperilor, fara a lua in considerare grosimea peretilor.
Cuprinde: camera de zi, dormitoare, băi, WC, duş, bucătărie, spaţii de depozitare si de circulaţie din interiorul locuintei.
Nu se includ: suprafaţa logiilor si a balcoanelor, pragurile, golurilor de uşi, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nişele de radiatoare.
În cazul locuinţelor duplex, rampa nu se cuprinde în suprafaţa utilă a locuinţei.

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2016
cyan, moderator
Salut si multumesc foarte mult!

Discutia a pornit de la faptul ca "terasele" nu sunt "balcoane" si in lege nu apare specific termenul "terasa" cand se fac exceptiile respective. Pentru a clarifica incadrarile exista posibilitatea de a chema un expert evaluator, certificat ANEVAR, pentru a da o solutie avizata pentru acest subiect? Sau ce alte solutii exista?

Multumesc
Observ o diferenta dintre supraf. totala si cea utila de 68,8 mp.
Trebuie sa observati ca in suprafata utila nu intra:
- scara interioara 1 = 4,40 mp;
- scara interioara 2 = 5,45 mp;
- balconul = 3,10 mp;
- terasa = 55,85 mp;

Toate cele de mai sus au sup. totala exact 68,80 mp, adica aceste suprafete nu intra in suprafata utila a locuintei dvs. - asa cum f. frumos este prevazut si in Lege.

Asadar SU de 112,55 mp+ 68,80 mp = 181,35 mp (suprafata totala).

Cred ca ati inteles deja ca suprafetele scarilor interioare, a balconului si a terase nu intra in sup. utila a locuintei dvs.

Acum, procentul cotei indivize nu vi-l puem calcula deoarece ar trebui sa stim si toate celelalte suprafete utile ale celorlalte locuinte.
Daca dvs. le stiti, faceti urmatorul calcul (formula de calcul a cotei parti indivize dintr-un condominiu):
(suprafata utila a locuintei dvs. / suprfata utila a tuturor locuintelor din imobil) x 100.

Sigur, din datele oferite de dvs. putem afla si sup. utila a intregului ansamblu, insa dvs. trebuie sa va convingeti ca cifrele valorile respective sunt reale. Eu nu pot decat sa le accept deoarece asa scrie in documentul dvs. : valoarea cpi = 1, 11 %.

Informatii suplimentate le luati din Legea nr. 230/2007, art. 3:

e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;
Am inteles si da, aceasta era si intelegerea mea.
Am insa dubii referitor la ceea ce reprezinta acest 1.1%. Voi cere asociatiei suprafetele pentru a verifica acest calcul.
In cazul in care el este eronat sau reprezinta altceva decat proportia spatiului meu util din total spatiu util al imobilului iar asociatia nu doreste sa accepte de buna voie schimbarea ce cai exista pentru a obtine inregistrarea cu cota indiviza corectata?
Multumesc,
Solutia este data de HG 1588/2007.
Art. 46. - (1) Suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi cota-parte indiviză de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, după caz, contractul de vânzare-cumpărare, fişa cadastrală, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire şi contractul de schimb sau contractul de donaţie şi/sau cele determinate pe bază de măsurători şi înscrise într-o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent.
(2) In cazul în care suma cotelor-părţi indivize din actele de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din clădirea/blocul care constituie condominiul, nu este egală cu 100, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari solicită întocmirea unei noi documentaţii cadastrale, prin punerea la dispoziţie a cărţii tehnice a imobilului şi cu respectarea prevederilor în vigoare cu privire la autorizarea, calitatea şi siguranţa construcţiilor.

Asadar discutati cu presedintele asociatiei si vedeti daca suma cotelor indivize asa cum sunt in actele de proprietate este 100 sau nu.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)
Norme metodologice la legea nr. 230 din 2007 ContSters14496 ContSters14496 Au fost sau nu publicate in Monitorul Oficial al Romaniei Normele Metodologice ale Legii nr.230 din 2007? Peste tot se afirma ca au fost aprobate prin 19 ... (vezi toată discuția)