avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Activitate GaMart

Activitate GaMart

Răspuns la discuția Contract de intretinere
Sotia este decedata de vreo 30 de ani iar de pensie nu am nevoie.Este vorba doar de bunurile imobile (terenuri,casa)si contul din banca dupa decesul celor doi.
Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui contract intretinere intre mine si unchiul meu de 88 de ani ? De asemenea dinsul are un fiu de 62 de ani cu afectiuni psihice de la nastere si foarte bolnav corporal,ambii fara alti membrii de familie.
As putea pe baza acestui contract sa am acces la contul lui de banca si bunurile imobiliare dupa deces ?
Multumiri
Răspuns la discuția Zid spre gradina vecinului
Multumesc frumos.
Răspuns la discuția Zid spre gradina vecinului
Aceasta dependinta(constructie) ne apartine noua ,zidul respectiv aflindu-se intre aceste 2 constructii formind o linie .
Răspuns la discuția Zid spre gradina vecinului
Zidul nu se poate repara doar din partea mea deoarece se gaseste pe hotar si este imposibil sa nu cada mizerie sau material si dincolo cu toate ca lucram din partea noastra..Problema cea mai grava este ca ei lucreaza gradina si sint des pe partea lor in preajma zidului,mai este si un copil mic.Ce se intimpla daca zidul in momentul caderii surprinde pe cineva ?Va rog sa ma iertati dar nu stiu ce este o dependinta.
Acum 20 de ani s-a facut de catre noi un zid din boltari beton cu fundatie de 14 m lungime si 2,20 inaltime pentru a ne proteja din partea vecinilor.Acest zid s-a facut pe locul fostului gard si formeaza o linie pe hotar intre un perete lateral al casei noastre si o dependinta. Din pacate zidul a inceput dupa o perioada de timp sa se incline spre vecini ajungind la mijloc la o inclinare periculoasa.Noi nu ne intelegem cu vecinii si acestia au refuzat categoric orice colaborare.Mentionez ca zidul va ramine pe acelasi loc doar ca trebuie demontat si facut din nou pe cheltuiala noastra.
Multumiri
Clădirile pot fi intabulate și fără autorizația de construire sau recepția finală, însă doar în anumite condiții
Intabularea clădirilor se poate face, în baza unui certificat de atestare, chiar dacă nu există autorizația de construire și/sau recepția finală, potrivit unor modificări recente ale legislației construcțiilor. În acest fel, aleșii poporului spun că se simplifică intabularea și se evită înscrierea clădirilor ridicate fără respectarea normelor în vigoare.
Noile prevederi referitoare la intabularea construcțiilor au fost introduse prin Legea nr. 197/2016, act normativ ce a modificat Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții la data de 4 noiembrie.
Documentul prevede, printre altele, că intabularea este posibilă și în lipsa autorizației de construire, a procesului-verbal de recepție finală sau chiar a ambelor acte. Concret, intabularea se poate face cu ajutorul unui certificat de atestare a edificării construcției, ce este eliberat de autoritățile locale.
„Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unui certificat de atestare a edificării construcției, eliberate de autoritatea administrației publice locale competentă, care să confirme situația juridică actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale”, dispune noua lege.
Practic, dacă certificatul de atestare trebuie să indice existența autorizației și a procesului-verbal de recepție finală, certificatul de atestare a edificării constucției nu este condiționat de cele două documente. Cu alte cuvinte, intabularea clădirilor este posibilă fără autorizație și/sau recepție finală, ceea ce înainte de 4 noiembrie nu era posibil.
Intabularea nu se poate face dacă s-a încălcat legea
La solicitarea noastră, o specialistă a confirmat posibilitatea intabulării unei clădiri în lipsa autorizației și/sau a recepției finale. Totuși, aceasta a atras atenția că noul certificat de atestare trebuie să indice că legislația construcțiilor a fost respectată.
„Se poate concluziona că un certificat de atestare a edificării construcției poate fi emis doar în cazul în care pentru construcția respectivă (i) fie nu a fost emisă o autorizație de construire, (ii) fie nu a fost încheiat un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, (iii) fie lipsesc atât autorizația de construire, cât și procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. În plus însă, pentru a se putea emite un astfel de certificat în scopul înscrierii în cartea funciară, lipsa unuia sau a ambelor documente nu ar trebui să echivaleze cu «nerespectarea dispozițiilor în materie» pentru construcția respectivă, în caz contrar s-ar admite posibilitatea înscrierii în cartea funciară a unor construcții edificate în afara cadrului legal”, a lămurit Amalia Dumitru, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații.
În același timp, avocata a opinat că, în lipsa autorizației de construire, intabularea nu poate fi posibilă decât dacă, la momentul la care a fost ridicată o clădire, legislația în vigoare permitea o asemenea posibilitate. „Credem că înscrierea în cartea funciară a unei construcții pentru care nu s-a obținut o autorizație de construire nu va putea fi făcută în baza unui certificat de atestare a edificării construcției decât în măsura în care legislația aplicabilă la momentul ridicării construcției ar fi permis aceasta”, a spus Amalia Dumitru.
În fine, specialista a subliniat că efectele concrete ale introducerii certificatului de atestare a edificării construcției vor putea fi văzute abia după ce Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va actualiza Ordinul nr. 700/2014. Acest act normativ stabilește regulile de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară și prevede, momentan, că intabularea se face în baza certificatului de atestare ce confirmă existența autorizației de construire și a procesului-verbal de recepție finală.
Reglementarea certificatului de atestare a edificării construcției a fost făcută de Parlament în ideea de a simplifica intabularea clădirilor. Totodată, aceștia au introdus și un „filtru” de siguranță, în ideea că autoritățile locale vor putea emite noul tip de document doar dacă s-a respectat legislația construcțiilor.
„Simplificarea modalității de intabulare a dreptului de proprietate asupra construcțiilor. Înscrierea construcțiilor în evidențele de cadastru și publicitate imobiliară va fi efectuată în baza actului administrativ emis de autoritatea competentă să verifice respectarea normelor în construcții, fapt ce va atrage o reverificare prealabilă înscrierii în cartea funciară de către această autoritate și, pe cale de consecință, diminuarea riscului de a fi înscrise construcții edificate fără respectarea normelor în construcții”, era explicat în raportul prin care deputații Comisiei juridice și ai Comisiei de administrație publică au propus adoptarea proiectului ce ulterior a devenit Legea nr. 197/2016.
În orice caz, trebuie precizat că, actualmente, Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 încă prevede că intabularea este posibilă doar în baza certificatului de atestare al autorităților locale din care să reiasă existența autorizației de construire și a procesului-verbal de recepție finală. Așadar, acum există două prevederi din două legi diferite care se bat cap în cap, lucru ce se poate traduce prin probleme la emiterea și folosirea certificatului de atestare a edificării construcției.

Răspuns la discuția Drept de folosire imobil
Ce as putea face sa rezolv aceasta problema deoarece casa este facuta de mine ?
Deranjez cu o problema :
Au dreptul socrii mei sa intervina la autoritati pentru a doua lor fiica impreuna cu familia ei (in total 4 persoane) pentru eliberare acte de identitate si viza de flotant la un imobil care nu le apartine? Pe extrasul de carte funciara al acestui imobil sunt trecut eu si sotia (prima lor fiica ) ca proprietar casa 1/1 iar socrii ca proprietari teren 1/1.
De asemenea exista un contract de intretinere prin care terenul respectiv este in favoarea noastra iar socrii au uzufruct pentru casa.
In ultimii ani dinsii au introdus fara aprobarea noastra familia celei dea doua fiice in acest imobil si le-au facut documente de identitate la acest numar de casa.
Va rog sa ma indrumati pentru rezolvarea legala a problemei.
Multumiri
X-(X-(X-(
Deranjez cu o problema :
au dreptul socrii mei sa intervina la autoritati pentru a doua lor fiica impreuna cu familia ei (in total 4 persoane) pentru eliberare acte de identitate si viza de flotant la un imobil care nu le apartine? Pe extrasul de carte funciara al acestui imobil sunt trecut eu si sotia (prima lor fiica ) ca proprietar casa 1/1 iar socrii ca proprietari teren 1/1.
De asemenea exista un contract de intretinere prin care terenul respectiv este in favoarea noastra iar socrii au uzufruct pentru casa.
In ultimii ani dinsii au introdus fara aprobarea noastra familia celei dea doua fiice in acest imobil si le-au facut documente de identitate la acest numar de casa.
Va rog sa ma indrumati pentru rezolvarea legala a problemei.
Multumiri