avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construcție fără autorizație. Care este procedura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construcție fără autorizație. Care este procedura de intrare în legalitate?

Buna ziua,
Scuze daca nu am ales forumul corespunzator, rog mediatorul sa-l dirijeze corect.
O cunostinta , fara acces la internet, ar vrea sa stie cum ar putea intra in legalitate , daca se mai poate, si ce consecinte ar avea de suportat avand in vedere ca acum vreo 6 ani a amenajat o parte a podului casei in mansarda, fara autorizatie de construire. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Asxis , utilizator 19:14, 7 Martie 2018
Pentru a nu suporta eventuale sanctiuni dispuse de catre autoritatile in domeniu,este de preferat ca proprietarul sa demareze procedura de executare proiect tehnic,solicitare autorizatie de constructie .certificat de urbanism
Daca autoritatile in domeniu sunt sesizate despre existenta modificarii neautorizate,acestea pot dispune obligarea proprietarului la dezafectarea constructiei si readucerea spatiului la forma anterioara interventiei
Multumesc
Avand in vedere ca initiatorul sustine ca lucraririle au fost executate in urma cu 6 ani, dreptul autoritatilor de a aplica o eventuala contraventie este prescris, urmaresc acest subiect de mai multi ani, observand ca toate procesele verbale ce au fost intocmite pentru lucrari executate in urma cu 4-5-10 ani au fost anulate intrucat contraventia s-a prescris, au existat insa si instante ce au considerat ca dreptul de a aplica sanctiune nu s-a prescris deoarece conform legii 50/1991 constructiile fara receptie nu se considera finalizare, insa aceste decizii reprezinta un procent foarte mic, sub 5% din calculele mele.
Sanctiunea de intrare in legalitate iar in caz de neindeplinire, demolarea si aducerea terenului la starea initiala este o sanctiune complementara si se poate aplica doar in cazul in care s-a aplicat o sanctiune contraventionala.
Instantele de judecata au hotarat ca o astfel de nota de constatare nu are baza legala iar sanctiunea de demolare si aducerea terenului la starea initiala se poate dispune doar daca a fost aplicata sanctiunea principala, toate spetele pe care am reusit sa le gasesc au fost respinse din acest motiv.


ynocentta, te rog sa studiezi jurisprudenta.
Ar mai fi inca un aspect , cel legat de taxe si impozite locale. Pare ca s-a schimbat valoarea impozabila a imobilului, pod fata de camera de locuit, nu?
Mansarda se impoziteaza pe cand podul nu.
Primaria si ISC-ul nu il mai pot amenda si nici nu mai au cum sa dispuna demolarea modificarilor, iar in cazul in care vor face acest lucru (am vazut ca exista unele primarii), se poate face plangere contraventionala impotriva procesului verbal intrucat acesta este nul.
Intrarea in legalitate se face doar daca exista sanctiune aplicata(minim 1000lei+expertize, proiect etc).
Daca nu il deranjeaza ca nu detine acte de propietate pe acea mansarda, nu vad de ce s-ar complica.
Poate declara la DGITL daca doresc sa plateasca impozit si pe mansarda.

Alte discuții în legătură

Cum poate intra in legalitate o constructie de cativa ani facuta fara autorizatie? ContSters284640 ContSters284640 buna ziua, daca poate cineva sa imi raspunda la o intrebare, parintii mei sunt mostenitorii casei bunicii mele,aceasta a construit langa casa alte doua camere ... (vezi toată discuția)
Autorizație de construire pentru o anexa gospodăreasca ilegal construita Simona.Dunca Simona.Dunca Buna ziua! In 2015 (acum vreo 5 ani) am construit o anexa gospodăresc (beci - fundatie din beton sapat in pământ + garaj deasupra) de aproximativ 10 ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte constructie adi_pva adi_pva In anul 2014 am construit o locuinta, anexe etc. pe teren proprietate personala. Terenul este in extravilanul orasului. Am facut cerere la UAT pentru ... (vezi toată discuția)