avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Activitate AriMan

Activitate AriMan

Răspuns la discuția Angajament de fidelitate
Multumesc frumos pentru raspunsuri si explicatii.
Răspuns la discuția Angajament de fidelitate
Multumesc frumos pentru raspuns.
1. Va rog frumos sa-mi dati un model de notificare privind incetarea c.i.m.
2. In momentul in care am inmanat notificarea, pot pleca, sau trebuie sa astept pana la terminarea programului. Care sunt conditiile?
3. Si pentru ca sunt foarte stramtorat cu banii ma gandeam sa mai astept pana ce se temina perioada de proba. Ma gandeam ca daca plec acum ar putea da rau in cv si ca in perioada asta de 3 luni sa imi caut un alt loc de munca. Aceasta intarziere ma poate afecta intr-un fel? Din punctul de vedere al angajamentului de fidelitate, ma refer.
4. In contract se specifica durata perioadei de proba 90 zile calendaristice. Asta inseamna ca la sfarsitul celor 90 de zile, ar trebui semnat un alt contract de munca?
5. Pe persoana careia eu i-am luat locul (care a avut o vechime in firma de 8-10 luni), angajatorul discuta cu avocatul sau sa o dea in judecata pentru nerespectarea angajamentului de fidelitate. Avocatul i-a spus ca au sanse de 90% sa aiba castig de cauza si ca fostul anagajat va fi pus sa plateasca despagubiri. Si de aici a pornit toata frica mea. Pe langa faptul ca in contract programul de lucru este de 8 ore/zi, desi in realitate programul de munca este de 10 ore/zi. Si la angajare mi s-a promis un salariu care nu se respecta.
6. Mi s-a spus ca angajatul in primul an de angajare nu are dreptul la concediu, asadar, pe perioada concediului, timp in care firma va fi inchisa, zilele respective vor fi pentru mine fara plata. E legal?
7. Sunteti sigur ca nu exista posibilitatea sa ma trezesc cu citatie de despagubire? Cum ar putea dovedi cheltuielile suportate de angajator cu pregatirea mea profesionala, in ideea in care nu ma trimite la cursuri, traininguri? Credeti ca exista o sansa oricat de mica sa ma dea in judecata sau sa ma oblige sa raman in firma, sa ma santajeze?
M-am angajat de curand la o firma. Durata contractului de munca este pe perioada nedeterminata cu o perioada de proba de 90 de zile calendaristice. Pe langa contractul de munca am semnat si un angajament de fidelitate si confidentialitate care are urmatoarele obligatii contractuale de fidelitate:
- sa nu initiez desfacerea contractului de munca mai devreme de 3 ani de la incheierea acestuia
- in cazul in care voi dori sa incetez raporturile de munca ii voi notifica inscris angajatorului in scris intentia mea cu cel putin de 30 de zile inainte
- in cazul nerespectarii obligatiilor de fidelitate, avand in vedere cheltuielile suportate de angajator cu pregatirea mea profesionala, ma oblig sa-i achit acestuia despagubiri 15000 de euro in cel mult 30 de zile de la notificare
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Avand in vedere ca sunt inca in perioada de proba, daca imi dau demisia, ma poate ataca in instanta sa-i platesc despagubiri? Am mai putin de 2 saptamani de munca. Nu am facut niciun curs sau training de formare profesionala. Nu am semnat nimic de genul asta.
2. Stiu ca, conform Codului Muncii, perioada de preaviz in cazul demisiei in perioada de proba nu exista. Asa e?
Va rog frumos ajutati-ma. Vreau sa-mi dau demisia cat mai curand. Dar imi este frica sa nu ma oblige sa raman, sau sa ma atace in instanta cu cerere de despagubire.