avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajament de fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajament de fidelitate

M-am angajat de curand la o firma. Durata contractului de munca este pe perioada nedeterminata cu o perioada de proba de 90 de zile calendaristice. Pe langa contractul de munca am semnat si un angajament de fidelitate si confidentialitate care are urmatoarele obligatii contractuale de fidelitate:
- sa nu initiez desfacerea contractului de munca mai devreme de 3 ani de la incheierea acestuia
- in cazul in care voi dori sa incetez raporturile de munca ii voi notifica inscris angajatorului in scris intentia mea cu cel putin de 30 de zile inainte
- in cazul nerespectarii obligatiilor de fidelitate, avand in vedere cheltuielile suportate de angajator cu pregatirea mea profesionala, ma oblig sa-i achit acestuia despagubiri 15000 de euro in cel mult 30 de zile de la notificare
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Avand in vedere ca sunt inca in perioada de proba, daca imi dau demisia, ma poate ataca in instanta sa-i platesc despagubiri? Am mai putin de 2 saptamani de munca. Nu am facut niciun curs sau training de formare profesionala. Nu am semnat nimic de genul asta.
2. Stiu ca, conform Codului Muncii, perioada de preaviz in cazul demisiei in perioada de proba nu exista. Asa e?
Va rog frumos ajutati-ma. Vreau sa-mi dau demisia cat mai curand. Dar imi este frica sa nu ma oblige sa raman, sau sa ma atace in instanta cu cerere de despagubire.
Cel mai recent răspuns: AriMan , utilizator 20:41, 2 Iulie 2016
1. Nu confundati demisia cu incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba.

2. Puteti sa depuneti notificarea privind incetarea c.i.m. , in baza art.31 alin.3 C.mun.

Art.31 C.mun.
...
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
....

3. Nu are ce daune sa va ceara, deoarece:
art.3
...
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)".

Curtea de Apel Timisoara, Hotararea nr.1763 din 11.07.2012:
"Libertatea muncii este asigurata si prin reglementarea încetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului, act care nu e supus niciunei limitari sau conditii, în afara obligatiei de preaviz.
Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la inserarea clauzei penale, aceasta urmeaza a fi interpretata în favoarea sa, neputandu-i-se îngradi libertatea muncii prin plata unei despagubiri exorbitante în cazul încetarii contractului de munca.
Ori de cate ori se pune problema recuperarii unui prejudiciu produs de catre salariat angajatorului, acesta din urma este obligat sa dovedeasca existenta si întinderea lui.
.....
In dreptul muncii, libertatea contractuala este limitata de lege pentru asigurarea protectiei salariatilor, iar clauzele contractului individual de munca se supun atat principiului legalitatii, cat si principiului bunei-credinte în desfasurarea raporturilor de munca, conform art. 8 Codul muncii. Aceasta concluzie rezulta si din interpretarea „per a contrario” a dispozitiilor art. 37 si 38 Codul muncii, care prevad ca drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin negociere si ca orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute prin lege salariatilor sau limitarea drepturilor este lovita de nulitate. Or, unul din principiile fundamentale ale dreptului muncii, recunoscut si de Constitutie, îl reprezinta neîngradirea dreptului la munca si libertatea muncii. Libertatea muncii este asigurata si prin reglementarea încetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului, act care nu e supus niciunei limitari sau conditii, în afara obligatiei de preaviz. Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la inserarea clauzei penale, aceasta urmeaza a fi interpretata în favoarea sa, neputandu-i-se îngradi libertatea muncii prin plata unei despagubiri exorbitante, respectiv de 50 000 euro, în cazul încetarii contractului de munca..... "

Multumesc frumos pentru raspuns.
1. Va rog frumos sa-mi dati un model de notificare privind incetarea c.i.m.
2. In momentul in care am inmanat notificarea, pot pleca, sau trebuie sa astept pana la terminarea programului. Care sunt conditiile?
3. Si pentru ca sunt foarte stramtorat cu banii ma gandeam sa mai astept pana ce se temina perioada de proba. Ma gandeam ca daca plec acum ar putea da rau in cv si ca in perioada asta de 3 luni sa imi caut un alt loc de munca. Aceasta intarziere ma poate afecta intr-un fel? Din punctul de vedere al angajamentului de fidelitate, ma refer.
4. In contract se specifica durata perioadei de proba 90 zile calendaristice. Asta inseamna ca la sfarsitul celor 90 de zile, ar trebui semnat un alt contract de munca?
5. Pe persoana careia eu i-am luat locul (care a avut o vechime in firma de 8-10 luni), angajatorul discuta cu avocatul sau sa o dea in judecata pentru nerespectarea angajamentului de fidelitate. Avocatul i-a spus ca au sanse de 90% sa aiba castig de cauza si ca fostul anagajat va fi pus sa plateasca despagubiri. Si de aici a pornit toata frica mea. Pe langa faptul ca in contract programul de lucru este de 8 ore/zi, desi in realitate programul de munca este de 10 ore/zi. Si la angajare mi s-a promis un salariu care nu se respecta.
6. Mi s-a spus ca angajatul in primul an de angajare nu are dreptul la concediu, asadar, pe perioada concediului, timp in care firma va fi inchisa, zilele respective vor fi pentru mine fara plata. E legal?
7. Sunteti sigur ca nu exista posibilitatea sa ma trezesc cu citatie de despagubire? Cum ar putea dovedi cheltuielile suportate de angajator cu pregatirea mea profesionala, in ideea in care nu ma trimite la cursuri, traininguri? Credeti ca exista o sansa oricat de mica sa ma dea in judecata sau sa ma oblige sa raman in firma, sa ma santajeze?
1. NOTIFICARE

Subsemnatul ____________ , salariat la _______________, in functia de ___________, in conformitate cu prevederile art.31 alin.3 din Codul Muncii, va notific incetarea contractului individual de munca nr..________/__________ incheiat cu dvs. incepand cu data de _________.

Data ___________ Semnatura _______________

2. Raportul de munca inceteaza la data mentionata de dvs in notificare. Normal ar fi ca data incetarii c.i.m. sa fie ziua urmatoare celei in care depuneti notificarea.

2. Puteti astepata pana la expirarea celor 90 de zile de proba.

3. Nu se mai incheia un nou c.i.m. la expirarea perioadei de proba. Perioada de proba face parte din durata c.i.m. si constituie vechime in munca.

4. Nimeni nu poate spune exact ce sanse exista intrucat anumit litigiu.

5. Nu exista text de lege care sa prevada ca dupa un an de zile aveti dreptul la CO. Astfel, legea nu specifica nicaieri dupa cat timp de la angajare se poate lua CO, ci doar ca perioada de CO se acorda proportional cu perioada din an lucrata.

6. Posibilitatea exista sa va treziti cu cerere de chemare in judecat , daca are un avocat care ii spune ca are sanse de castig 90% ....
Multumesc frumos pentru raspunsuri si explicatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba IlieBC IlieBC Buna ziua, Zilele acestea am fost intrebat de clauzele incetarii contractului de munca. Persoana respectiva se afla in perioada de proba (90 de zile, din ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba alexfed13 alexfed13 Buna ziua! Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca nu dispun de experienta in reglementari de rutina ale unui job.Fiind foarte tanar si speriat,sper sa ma ... (vezi toată discuția)