avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Activitate Ewana

Activitate Ewana

Buna seara,
Pentru cele 12 luni necesare lucrate ca sa pot beneficia se indemnizația creștere copil, sunt la limita; mai exact, luna Decembrie lucrez doar din 19, deci am fracțiune de luna. Căutând prin lege, am găsit ART 4 din OUG 11/2010 (neabrogat in Legea 66/2016) care precizează:
"In cele 12 luni lucrate se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.

Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.

PRIN EXCEPȚIE, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2)."

Întrebarea mea este daca excepția din acest ultim aliniat se aplica in cazul meu, unde as avea nevoie ca aceasta luna parțial lucrata sa mi se considere?

Ba da, am sa ma interesez si acolo. Voiam doar sa fiu proactiva si sa-mi fac temele din timp, ca sa știu ce si cum, in caz ca ma decid sa încep un proces.
Deocamdată nu sunt sigura ca vreau sa intentez acest proces, TOCMAI din cauza riscului de a avea nevoie de aprobări pentru orice decizie in legătura cu copilul. Singurul motiv pt care as intenta proces ar fi dacă as vedea ca nu ma descurc financiar.
Mulțumesc! Copilul va avea deasemenea cetățenie dubla, nu este greu sa se transmita cetățenia americană de la mama la copil, se va face la Consulat. Iar tatăl este cetățean american doar.
O ultima întrebare, dacă e ceva la care puteți raspunde din punct de vedere etic bănuiesc: dacă as avea posibilitatea sa imi stabilesc domiciliul in oricare din aceste tari, ar fi mai limpede situația dacă as începe demersurile din USA in loc de Ro?
Deci sa înțeleg ca ține de domiciliul minorului. Mulțumesc frumos pt răspuns.
Eu (viitoarea mămica) sunt dublu cetățean roman- american. Copilul a fost conceput in State iar la revenirea mea in țara luna trecută am înțeles ca tatal nu vrea sa facă parte din viața noastră. Nici nu știu in ce direcție s-o apuc, unde sa intentez procesul de paternitate?