avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Activitate AlexandruEmilianIonut

Activitate AlexandruEmilianIonut

Răspuns la discuția Casatorie in strainatate (Italia)

1. Raspuns pentru prima intrebare;
-- Pentru căsătoriile încheiate în Italia înainte de 01.10.2011, cererea de înscriere a certificatului de căsătorie se depune de către unul dintre soţi (cetăţean român) dacă în certificatul/extrasul de căsătorie italian se face referire la numele soţilor după căsătorie. În cazul în care în extrasul/certificatul de căsătorie italian nu se menţionează numele soţilor după căsătorie este necesară o declaraţie autentificată, din partea ambilor soţi, dacă sunt cetăţeni români sau numai a soţului cetăţean român, cu privire la numele purtat după căsătorie(formularul se primeşte la Secţia Consulară).
-- Pentru căsătoriile încheiate în Italia după data de 01.10.2011, cererea de înscriere a certificatului de căsătorie se depune de către ambii soţi. După intrarea în vigoare a noului Cod Civil (la 1 octombrie 2011) soţii trebuie să efectueze o declaraţie pe proprie răspundere – chiar dacă unul dintre soţi este cetăţean străin – din care să rezulte în mod expres şi neechivoc legea (italiană sau română) aplicabilă regimului matrimonial. În situaţia în care unul dintre soţi nu se poate prezenta la Secţia Consulară, se acceptă ca declaraţia să fie autentificată de un notar public italian, tradusă în limba română şi apostilată. În cazul în care soţii aleg să se aplice legea română regimului matrimonial, în declaraţie se va specifica regimul matrimonial ales în conformitate cu legea română (conform noului Cod Civil, acesta poate fi: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională). Dacă soţii optează pentru comunitatea convenţională sau separaţia de bunuri, trebuie prezentată convenţia matrimonială întocmită anterior încheierii căsătoriei la un notar public român.
Documente necesare:
certificatul/extrasul actului de căsătorie italian pentru uz extern, apostilat de prefectura locală, în original şi copie;
declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altei transcrieri în România (formularul se primeşte la Secţia consulară);
cărţile de identitate româneşti (pentru cetățenii cu domiciliul în Romania) sau paşapoartele și cărțile de identitate italiene/atestat de rezidență (pentru cetăţenii cu domiciliul în Italia) - în original și copie;
certificatele de naştere ale soţilor; în cazul in care unul dintre soţi este cetatean străin, se va prezenta extrasul de naştere al acestuia cu părinţii - în original și copie.
Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare.

2- Raspuns pentru a doua întrebare;
Cetăţenii români au obligaţia ca în termen de 6 luni de la primirea certificatului sau extrasului de căsătorie eliberat de autoritățile italiene să solicite transcrierea acestor acte în registrele de stare civilă române, în vederea obținerii unui certificat de căsătorie românesc.
În cazul în care întocmirea actului nu a fost făcută la oficiul consular al României în Italia, acesta se face în ţară la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ teritoriale pe a cărei rază se află domiciliul solicitantului.
Răspuns la discuția Divorț la notar
Buna ziua !
Pe langa actele de procedura ale divortului cu copil minor se va încheia separat şi o convenţie între părinţi, prin care se stabilesc chestiuni precum numele de familie pe care îl va purta fiecare după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea locuinţei copilului minor, cheltuieli, educație, pregătire în învățătură plus alte aspecte discutate în prealabil intre cei doi soți.
De asemenea notarul va cere ancheta sociala din raportul careia să rezulte că alegerea făcută de cei doi soţi a fost stabilita strict in interesul copilului. Dacă din raportul anchetei sociale va rezulta total contrariul acesteia , notarul va emite o dispoziţie de respingere a divortului indrumand soţii a se adresa instanţei de judecată pentru solutionare.
Bună ziua ! Va răspund din proprie experiență :
Da, dansii pot incheia acte de vanzare-cumparare fără acordul dvs. , în cazul meu fiind vorba de o bunica în vârstă de 89 ani, singurul act cerut în plus la notar a fost sa aduc de la medicul specialist dovada ca e în "deplinatatea facultăților mintale" și poate sa i-a astfel de decizii.
Răspuns la discuția Verificare asigurare RCA
Bună ziua !
Verificarea politei RCA o puteți face pe șite-ul Autorității de Supraveghere Financiara (ASF), trebuie doar sa treceți numărul de înmatriculare al vehiculului.
[ link extern ]
Pot schimba numele meu de pe talon auto în numele sotiei direct la administratia locala si la ghoseul inmatriculari fără a mai apela la varianta notariala ?
Răspuns la discuția Pensionat Grad 2, înființare AF
Bună seara!
Vreau sa înființez o asociație familiala în cazul meu familia însemnând doar eu cu mama mea pensionata pe caz de boala cu gradul 2.
Pot înființa AF în acest caz !?

FII PRIMUL CARE RĂSPUNDE !
Am cumpărat un teren (cu casa batraneasca), vânzătorii 3 frați și toți trei aun fost de acord sa vândă fiind singurii moștenitori de drept.
Am încheiat un contract de mediere la un cabinet fiind de fata și un avocat care a pus stampila pa actele respective.
Acum cei trei frați au plecat în străinătate și eu am rămas doar cu contractul de mediere.
Am angajat un avocat care ma tot amână de doi ani, bani cheltuiți. Menționez ca locul respectiv a costat 6.000 lei iar pana acum am cheltuit alți 6.000 pe puțin.
Oare avocatul meu nu e bun, inventează fel și fel de scuze... ori așteaptă sa mai primească ceva bani ????
Sunt de acord sa plătesc consiliere online !
Am vandut un autoturism unui cetatean cu buna credinta ca acesta il va inmatricula pe numele sau dar urmarile nu au fost aceleasi cu intelegerea. Dupa 12 luni de la data vanzarii respectivul cumparator nu a inmatriculat auto si a continuat sa circule cu actele pe numele meu iar asigurarea a platit-o in continuare.
Autoturismul l-am scos din evidentele fiscale.
Am luat legatura cu firma asiguratoare si am blocat CNP-ul meu pentru numarul respectiv de inmatriculare si am reusit sa blochez prelungirea asigurarii.
Sa nu ma trezesc cu amenzi sau cresteri de pret al asigurarii pentru alte bunuri din ma mir ce daune provoaca respectivu'.
In Romania sunt n asiguratorii si poate merge oriunde in lipsa mea sa faca asigurare, ca doar ce conteaza proprietarul...
Cum pot opri de tot asigurarea si pentru celelalte firme, nu au o baza de date comuna ? Exista vreo rezolvare ?
Bună seara !
Vreau sa deschid o asociație familiala, in cazul meu familia însemnând doar eu cu mama mea, dansa este pensionata pe caz de boala cu gradul 2. Pot face asociație familiala în acest caz ?!