avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Activitate Bogdan.k

Activitate Bogdan.k

Răspuns la discuția Nu inteleg masura ITM
Multumesc de raspunsuri. Pana la urma am mers la biroul inspectorilor ITM sa ma lamureasca.
1. Am incheiat acte aditionale de modificare a orelor (de la 4 ore la 8 ore) care isi produc efectul retroactiv cu 20 zile si s-a putut integistra in revisal modificarea.
2. Pentru cei cu 4 ore mi-au recomandat sa trec un singur interval orar in cim si de fiecare data cand le schimb intervalul orar de munca sa semnez cu angajatii un act aditional unde se precizeaza noua repartizare a orelor, fara sa fie nevoie sa integistram ceva jn revisal.
Am 2 angajati cu norma partiala de 4ore/zi, 20ore/saptamana, repartizate in 2 ture (10:00 - 14:00 sau 14:00 - 18.00).
La un control al itm, unul din angajati a declarat in ziua respectiva ca a venit mai devreme cu 2 ore (ora 08:00) si ca in total va sta 6 ore la munca, astfel ca itm a constatat ca angajatul a efectuat ore suplimentare, iar al 2-lea angajat a venit in ziua respectiva la ora 09 si urma sa plece la 13, astfel ca orele de repartizare nu au coincis cu cele trecute in contract.

Ca si masuri, am primit din partea itm urmatoarele:
- "Angajatorul se va conforma prevedirilor art.105 (2) Codul Muncii" si anume "Contractul se considera a fi incheiat cu norma intreaga"
- "Angajatorul va face dovada constituirii si acordarii drepturilor salariale conform art.168(1) din Codul Muncii pentru salariatii mai sus amintiti"

Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
- Inteleg ca trebuie sa inregistrez acei angajati cu norma partiala care au facut ore suplimentare (6 in loc de 4) la norma intreaga, dar intrucat art.105 (2) precizeaza "contractul se considera a fi incheiat cu norma intreaga" ma baga in ceata totala! - Ce vrea sa insemna asta? Pur si simplu fac un act aditional si inregistrez contracul cu 8 ore incepand cu ziua termenului de realizare dispus de itm sau trebuie sa fac corectie in revisal si sa fac contractul cu 8 ore retroactiv de la inceputul acestuia / retroactiv de la data de 1 a lunii in curs?
- De asemenea, cum imi recomandati sa fac in legatura cu acesti angajati care vin la program de 4 ore, in ture, sa fiu total acoperit dpdv legal. Doamnele de la itm spuneau ceva de o "fisa saptamana de repartizare a programului celor cu norma partiala", dar totodata citesc in art.105(1)b) faptul ca trebuie precizat in CIM - condiţiile în care se poate modifica programul de lucru; si totodata am mai citit pe internet faptul ca fiecare modificare a programului acestora trebuie facuta pe baza unui act aditional in care se scrie noua repartizare a orelor de munca + transmitere in Revisal. Este adevarat acest lucru, ca trebuie trimis in Revisal de fiecare data cand modific repartizarea orelor de munca la cei cu 4 ore?

Ideea este ca acesti angajati vin 4 ore pe zi, dar la fiecare 3 zile le schimb orele, ce fac acum, le fac act aditional zilnic?
Mi-a fost anulat codul de TVA, pe motivul ca nu au fost depuse deconturi de TVA pe perioada de 6 luni. Contabila-expert care trebuia sa faca acest lucru a zis ca a depus, dar nu a verificat recipisa, unde apareau erori la depunere din spusele ei, si astfel nu s-au inregistrat deconturile de tva. Problema este ca in perioada Noiembrie 2016- pana in prezent am colectat suma de tva de aprox. 120000 lei din incasari, fara sa am dreptul de a deduce tva cheltuit. Mentionez ca la sediul social al firmei nu am primit nici o notificare din partea ANAF legat de neinregistrarea deconturilor de TVA, dar nici notificare pentru anularea din oficiu al codului de tva. Deci pana in aceasta luna (februarie 2017) am facturat cu tva si nu am stiut de aceasta situatie. Acesti bani nu ii voi putea plati, ma voi afla in imposibilitate de plata, si nici nu mi se pare corect pentru greseala acestei contabile sa platesc 120 000 lei. Ce pot face in aceasta privinta? Ba mai mult, pentru a putea redeveni platitor de tva, de abia acum urmeaza sa facem demersurile la ANAF, insa unul din documentele necesare (CIF-ul cu codul tva) este pierdut, de fapt nu a fost niciodata ridicat de la ANAF, pentru ca acestia nu l-au gasit in institutia lor cand am fost sa il ridic si le aparea ca fiind deja ridicat (total neadevarat)