avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Activitate raluca234

Activitate raluca234

andrei2005 a scris:

Mi se pare corect.
Cred ca ar trebui sa aveti o discutie deschisa cu seful (in generel firmele de software sunt deschise la astfel de discutie). Sau macar la aplicatie sa apara cum aparea odata la unele aplicatii Apple cine a facut-o, chiar daca ea e vanduta de firma.
Nota bene: sper ca nu v-au suparat comentariile mele... Apar tot felul de "minuni" de acest fel, de nu mai stii ce sa crezi; De aceea am evocat cazul Palatului Parlamentului.


Nu ma supar din atata lucru :) si adevarul este ca in ziua de azi de multe ori chiar nu mai stii ce sa crezi sau cui sa ii dai dreptate.

O zi frumoasa!

andrei2005 a scris:

Interesanta dezbatere,
Ma angajez la o firma, utilizez (si beneficiez) penru munca mea, pentru care firma ma plateste, resursele firmei (inclusiv poate diverse informatii sau idei din interior - alti angajati de pilda, si vreau sa fiu platit in plus pentru unul din rezultatele muncii mele. Pe care sa il preiau si sa il dezvolt.
Asa cere (a cerut, ca a murit intre timp) si Petreasca drepturi de autor pentru Palatul Parlamentului.
Ma intreb daca si in alte tari arhitectii de la o firma de arhitectura care realizeaza un proiect solicita / primesc drepturi de autor pentru proiect. Asta ar insemna ca beneficiarul, daca vrea sa faca vreo modificare, trebuie sa plateasca ceva, nu?
Sau prin absurd, un strungara care realizeaza o piesa dupa un desen, sau oricine de la serviciul tehnic care a conceput piesa, sa solicite drepturi de autor...
Fara a-i supara pe membrii avocati ai forumului, ideea de a consulta un avocat nu va face decat sa implice niste costuri, poate chiar mari, si nu o vad concretizabila in sensul in care doriti Dumneavoastra;
Daca doriti sa propuneti programe realizate de Dumneavoastra in afara firmei, este deontologic sa o faceti nu plecand de la un program realizat la firma (adica folosind codurile sursa pentru care ati fost deja remunerata), ci plecand de la zero. Exista "N" platforme unde puteti comercializa un asemenea tip de programe.

Intrebare:
De ce nu ati solicitat in momentul in care ati inceput programarea la software-ul respectiv o anumita suma de bani?... Raspunsul il (vi-l) dati Dumneavoastra.



Nu am folosit resursele firmei (sub nici o forma cod sursa sau idei generate in interior, eventual doar cafele si apa ) pentru dezvoltarea aplicatiei. Am avut o discuta amiabila cu seful meu intr-una din zile, in care m-a intrebat ce lucruri interesante am mai gasit in timpul meu liber - stiind ca sunt pasionata de tehnologie. I-am raspuns ca mi-a venit ideea unei aplicatii pentru mobil, mi-a adresat foarte multe intrebari referitoare la functionalitate, piata tinta, cum intentionez sa fac bani cu asta, i-am raspuns ca am gandit-o in principal pentru mine si nu pentru un public larg doar ca nu am avut destul timp sa ma ocup de dezvoltarea ei, moment in care a venit cu sugestia prieteneasca ca dupa ce imi termin taskurile la care lucram in momentul acela sa dezvolt aplicatia deoarece ii place foarte mult idea si vrea sa o utilizeze chiar si el. Practic singurul lucru pe care intradevar l-am facut a fost sa lucrez la aplicatie in timpul programului dar cu acordul lui. In ceea ce priveste sume suplimentare de bani nu mai am pretentia dar vreau ca macar sa imi fie recunoscut meritul si faptul ca eu am facut aplicatia.
Iar ca sa va raspund la ultima intrebare, nu am solicitat sume de bani la inceput deoarece nu se pusese problema ca aceasta aplicatie sa fie vanduta ci doar folosita pentru uz intern.

In primul rand va multumesc tuturor pentru raspunsuri :). Referitor la contractul de munca am verificat dar nu scrie niciunde nimic referitor la datoria mea de a inventa ceva ci doar de a executa ceea ce mi se cere. Dupa ce am citit legislatia si parerile voastre, cea mai viabila solutie mi se pare sa inregistrez drepturile de autor pe numele meu iar mai apoi sa inchei un contract de cesiune a drepturilor de autor cu titlu gratuit cu firma (deoarece ei oricum sunt mai interesati de foloasele banesti decat de recunoastere) ca sa rezolvam pe cale amiabila conflictul si sa nu ajungem la procese lungi si anevoioase. Asa ca mai am o ultima intrebare pentru voi: este in regula din punct de vedere legal sa procedam asa? Adica sa inregistrez programul ca fiind autorul acestuia iar mai apoi sa cedez drepturile patrimoniale firmei printr-un contract de cesiune ale drepturilor de autor cu titlu gratuit?

Va multumesc inca o data si va doresc tuturor un weekend frumos!
Multumesc pentru raspuns!

Am verificat si in contract si in fisa postului dar niciunde nu scrie nimic despre cazurile acestea. Ceea ce ma deranjeaza mai tare este faptul ca am citit in legislatie despre drepturile patrimoniale si morale de autor si desi sunt mai mult sau mai putin de acord cu preluarea drepturilor patrimoniale de catre firma, nu sunt in clar daca au dreptul sa isi asume si drepturile morale si sa nege ca eu sunt de fapt autorul.
Buna ziua,

Am si eu o nelamurire. Daca sunt incadrata ca si programator in cadrul unei firme, imi vine idea dezvoltarii unei aplicatii pentru telefonul mobil pe care o si dezvolt ulterior iar acum firma intentioneaza sa o comercializeze pe piata ca si produs propriu are dreptul sa faca asta? (din cate am inteles citind legislatia, atata vreme cat eu sunt cea care a avut idea si a si pus-o in practica eu sunt autorul de drept si sunt indreptatita sa decid ce vreau sa fac mai departe). De asemenea, are dreptul firma sa pastreze toate sumele de bani primite din vanzarea aplicatiei pt mobil fara ca eu sa primesc nici un leu inafara de salariul lunar?

Va multumesc anticipat!