avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor in cadrul firmei
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor in cadrul firmei

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire. Daca sunt incadrata ca si programator in cadrul unei firme, imi vine idea dezvoltarii unei aplicatii pentru telefonul mobil pe care o si dezvolt ulterior iar acum firma intentioneaza sa o comercializeze pe piata ca si produs propriu are dreptul sa faca asta? (din cate am inteles citind legislatia, atata vreme cat eu sunt cea care a avut idea si a si pus-o in practica eu sunt autorul de drept si sunt indreptatita sa decid ce vreau sa fac mai departe). De asemenea, are dreptul firma sa pastreze toate sumele de bani primite din vanzarea aplicatiei pt mobil fara ca eu sa primesc nici un leu inafara de salariul lunar?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Av.ClaudiaG , utilizator 17:35, 17 Martie 2017
Simplu: timpul dedicat dezvoltarii softului a sustras din timpul de munca destinat altor sarcini, deci intr-un fel sau altul ati fost platita pentru activitatea dvs., poate nu cat ati fi dorit, dar acum e tardiv sa mai negociati acest lucru. Softul astfel creat se considera drept opera executata la comanda, ceea ce ati facut in timpul serviciului apartine angajatorului.
Trebuie vazut ce este prevazut in contractul dumneavoastra de munca.
Multumesc pentru raspuns!

Am verificat si in contract si in fisa postului dar niciunde nu scrie nimic despre cazurile acestea. Ceea ce ma deranjeaza mai tare este faptul ca am citit in legislatie despre drepturile patrimoniale si morale de autor si desi sunt mai mult sau mai putin de acord cu preluarea drepturilor patrimoniale de catre firma, nu sunt in clar daca au dreptul sa isi asume si drepturile morale si sa nege ca eu sunt de fapt autorul.
Ar trebui sa mergeti cu contractul la un avocat specializat in dreptul muncii si sa solicitati o consultatie. Studiati cu atentie pasajul din contract care se refera la cesionarea drepturilor de autor si conditiile in care ati negociat.
Daca nu va intelegeti pe cale amiabila, este posibil sa ajungeti in instanta.
Eu i-as spune sefului ca mai am o idee desteapta (sunt convinsa ca ai, nicio minte creativa nu sclipeste doar o singura data). Si ma gandesc sa o public intr-o revista de specialitate si sa o inregistrez la OSIM. Astfel, seful tau va pierde multi bani, inclusiv pe tine. Daca nu e batut in cap, va pricepe ca e bine sa piarda un pic acum, ca sa castige mult maine. Daca nu pricepe, chiar fa-o! Nu exista contract care sa iti interzica sa fii desteapta la domiciliu, deci nu orice iti trece prin cap este proprietatea firmei. Succes!

Alte discuții în legătură

Înregistrare aplicație/portal web klehus klehus Bună ziua, Am în plan să dezvolt un site web care va furniza o serie de servicii publicului. Acest portal va fi administrat prin intermediul unei firme ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor aplicatie - prestatorul sau beneficiarul? mishhha mishhha Buna ziua! Am cateva intrebari (nedumeriri), si anume: 1.Cine detine drepturile de autor asupra unei aplicatii realizata pentru Iphone, Ipod? (firma care a ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu aplicatia la plecarea mea inemin inemin Buna ziua, Ma bucur ca exista un astfel de forum ! As avea mare nevoie de un sfat, nu cunosc nici un avocat si nu stiu de unde sa incep sa caut o solutie... ... (vezi toată discuția)