avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Activitate ionica3727

Activitate ionica3727

Buna dimineata.
In luna noiembrie sora mea, in urma unei internari de urgenta la clinica de psihiatrie a primit diagnisticul de schizofrenie paranoida ( am primit si referat medical la momentul respectiv cu acest diagnistic).
In decembrie i-am facut programare la comisia de expertiza medicala pentru a vedea daca va beneficia de pensie de invaliditate.
Ieri, in urma unui consult de rutina tot la aceeasi clinica, a primit diagnosticul de tulburare deliranta persistenta (si un alt referat cu acest diagnostic nou).
Intrebarea mea este daca pe baza noului diagnostic va mai putea beneficia de pensie de invaliditate.
Va multumesc anticipat si va doresc o zi placuta.
Da despre taxa de salubritate este vorba. Cheltuielile de la avizier se achita de catre chirias, asta stiu. Dar la Tg Mures s-au afisat in platforma global pay taxele anuale (taxa de salubritate, impozitul pe proprietate, taxa de habitat, impozitul pe autoturism etc). Stiu ca s-au afisat pt ca am verificat pt pt garsoniera pe care o detin eu cu sotul, deci implicit s-a afisat si pe garsoniera unde sta sora in chirie.
Ce ma intereseaza este in situatia surorii mele care sta cu chirie, taxa de salubritate (doar ea face gunoiul) este suportata de chirias sau de catre proprietar?
Buna dimineata, scurt si la obiect. Sora mea, sta in chirie. Cine trebuie sa suporte achitarea taxei de salubrizare, si a impozitelor aferente garsonierei unde sta in chirie. S-au afisat taxele pe anul acesta si dorim sa ne lamurim pt a le achita cat mai repede. Multumesc frumos anticipat si va doresc o zi placuta.
Va multumesc din suflet pentru sfaturi. Asa voi proceda.
Multumesc frumos. I s-a facut evaluare psihologica in spital, in timpul internarii. Apreciez tot ajutorul! Sarbatori fericite va doresc!
Am inteles. Ideea este ca de la casa de pensii mi-au zis ca avem nevoie de decizia de la comisia de expertiza medicala (noi avand momentan doar referatul medical unde este specificata boala). Tot de acolo am primit nr de telefon pentru a face programare. Multe drumuri am facut din pacate si cand a fost vorba despre nepotica, pentru a-i face dosarul CES, deci sunt obisnuita :), Nu am nici o problema in a depune timp, si efort atata vreme cat pot face ca sora mea sa isi primeasca toate drepturile care i se cuvin. Vina ei este intr-adevar ca nu a acceptat ca are o problema multi ani si s-a agravat situatia, dar nu o condam pentru boala care o are (nu mi-as dori nici o clipa sa fiu in locul ei, cu vocile din cap care nu ii dau pace). Voi face tot posibilul si toate demersurile, ca sa obtina toate beneficiile ce i se cuvin. Va multumesc din suflet pt clarificari.
Am inceput sa strang actele necesare pt dosarul de pensionare si incerc de 2 zile sa fac programare la Comisia de expertiza medicala dar nu raspunde nimeni la telefon (am sa ma deplasez in persoana daca este cazul).

Apartamentul cu 3 camere, unde stam acuma eu cu sotul si fetita si mama mea, este al mamei mele (care este in viata, dar de aceea am dus-o pe sora in chirie pt ca, conform deciziei fetita si mama nu au voie sa mai stea impreuna. (sora fiind violenta fizic, verbal si emotional in trecut cu nepoata mea).
Buna ziua, va deranjez din nou pentru a clarifica urmatoarele intrebari pe care le detin.
Sora mea, are drepturile parintesti suspendate, din iunie anul acesta, iar nepotica mea se afla in plasament in regim de urgenta la mine si la sotul meu (avem decizia tribunalului in acest sens).
Acum o luna am internat-o voluntar pe sora mea la spitalul psihiatric din oras, iar in urma investigatiilor a primit diagnosticul de schizofrenie paranoida.
Ca si vechime in munca are 22 de ani si 10 luni. Am inceput demersurile pentru a-i face dosarul de pensionare.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- daca, comisia nu ii stabileste nici un grad de handicap va primi totusi pensie pe baza diagnosticului?
- de ce alte drepturi beneficiaza un bolnav de schizofrenie paranoida?

Momentan sta in chirie fara forme legale intr-un bloc de garsoniere (deoarece a plecat de la domiciliul din buletin ca sa ramanem sa locuim noi cu fetita acolo). Am platit (eu) pe un an proprietarului chiria (pentru ca doar asa a acceptat sa aiba din nou chirias), am facut contract la un avocat. Dar nu voi avea de unde sa scot la finalul contractului din nou suma de 2000 de euro ca sa continue sa ramana acolo, de aceea ma intrebam ca oare nu ar putea sa beneficieze de o locuinta sociala?

Gratuitate la transportul in comun ar avea?

Precizez faptul ca sora este autonoma, isi face singura cumparaturi, mancarem curatenie, dar eu sunt cea care ii procura medicamentele, i le pregatesc conform schemei de tratament, eu am sa ma duc la controale cu ea, eu ma ocup sa ii rezolv treburile administrative etc.

Va multumesc anticipat si va doresc o zi placuta!
Buna ziua, va deranjez cu o mica inrebare. Nepoata mea, se afla in plasament in regim de urgenta la mine si la sotul meu. Beneficiaza de alocatie de plasament. Pt ca are dificultati la invatatura ieri am scos de la CJRAE certificatul de orientare scolara. Odata cu dosarul de CES trebuie sa depun la scoala si niste declaratii pe propria raspundere ca fetita nu beneficiaza de aceleasi drepturi banesti acordate ca urmare a stabilirii unei masuri de protectie speciala. Pentru a ma asigura ca nu comitem vreo ilegalitate si sa fim ulteriori pusi sa returnam banii de CES, am intrebat la protectia copilului daca fetita poate incasa atat alocatia de plasament cat si banii ce ii revin de la dosarul CES si mi s-a spus ca in lege este specificat ca doar copii care au plasament la case de tip familial NU primesc banii CES, si sa depun fara nici o problema solicitare de a primii si acei bani. Eu am cautat in lege unde este specificat acest lucru dar nu am gasit nici o informatie. Repet, nu doresc sub nici o forma sa comitem vreo ilegalitate si sa incasam niste bani care nu i se cuvin fetitei. Poate reusiti d-voastra sa imi clarificati aceasta nedumerire. Va multumesc frumos anticipat.
Buna dimineata.
Am fost contactata de o matusa de-a mea (sotia unui frate vitreg de-a mamei mele), Dansa este vaduva din 2017, cand unchiul meu vitreg a decedat si nu are nici copii, unicul baiat a decedat acum mai bine de 30 de ani. Matusa mea are 73 de ani, si mi-a comunicat ca in momentul in care vor veni batranetile mai grele peste ea, eu sa fiu persoana care se ingrijeste de binele ei, spunandu-mi totdata ca imi va lasa mie mostenire apartamentul cu 2 camere pe care il detine. Vestea m-a luat prin suprindere, deoarece niciodata nu am avut o relatie extrem de apropiata (vorbind sau vizitandu-ne doar ocazional de-a lungul anilor), si totodata ma simt onorata sa stiu ca sunt unica persoana in care are incredere sa ma ingrijesc de bunastarea ei. Indiferent daca voi accepta sau nu sa am grija de ea, deja mi-a comunicat ca sunt demersurile facute sa fiu persoana desemnata care sa se ocupe de inmormanatarea ei. Matusa mea, provine dintr-o familie de 6 copii (mai sunt 3 in viata: ea si inca 2 frati si mai in vartsa), si are cativa nepoti la numar (nu stiu exact cati). Intrebarea mea este urmatoarea: daca accept acest rol, si imi asum aceasta responsabilitate fata de dansa, care este cea mai buna si inatacabila procedura de mostenire a apartamentului. Precizez ca oricum o voi ajuta neconditionat, si fara sa ma aleg cu vreun beneficiu material, pt ca deja am atatea responsabilitati fata de alti membrii ai familiei (mama, socrii, nepoata mea pe care am luat-o in plasament) incat nu imi doresc ca dupa decesul matusii mele sa ma trezesc ca diferite neamuri vin sa imi creeze probleme. Matusa mi-a mentionat ca ar vrea sa imi lase prin testament mostenire acel apartament sau sa facem de pe acum demersurile sa treaca ap pe numele meu. Care este procedura cea mai buna in acest sens si inatacabila? Ma simt si flatata dar si inspaimantata in acelasi timp de dorinta matusii mele. Va multumesc anticipat pentru raspuns.