avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Activitate anamihai192

Activitate anamihai192

Buna ziua,
O PFA infiintata de mai mult timp, intre timp are fapte inscrise in cazierul fiscal despre inactivitatea unei firme. In aceste conditii mai poate autoriza inca un obiect de activitate?
Multumesc
Buna, as avea o intrebare. Sotul este plecat in strainatate si de acolo intentioneaza sa cumpere un autoturism. Actele de cumparare le va face pe numele lui, ca altfel nu are cum. Dar in tara ar dori ca masina sa fie pe sau si pe numele sotiei deoarece ea ar folosi-o si astfel ar fi mai simplu la incheierea rca, itp, etc., ca sotul mai pleaca in strainatate. Care ar fi procedura corecta? Se poate incheia act de vanzare cumparare intre soti pentu a putea inmatricula masina pe numele sotiei? Regimul matrimonial sau cum se spune este comun, adica nu s-a incheiat vreun act in acest sens;
Răspuns la discuția Punctaj lunar pensie
Multumesc pentru raspuns. Asta stiam si eu dar nu am inteles daca s-a schimbat ceva din anul 2008 mai departe. De ce de ex luna ianuarie 2013, la un salariu brut de 3800 lei, salariu mediu de 2138 lei, ar fi trebuit sa am un punctaj de 1,7774 dar conform buletinului de calcul am un punctaj de 1,55022. Ati putea sa imi spuneti unde este gresit. Am calculat eu gresit? Presupun ca la Casa de Pensii se calculeaza totul automat. Dar nu inteleg ce s-a intamplat. Multumesc
Buna ziua, as avea o intrebare legata de modul cum se calculeaza punctajul lunar realizat . Sunt in pensie de invaliditate si am cerut de la Casa de Pensii un buletin de calcul.
Eu am inteles ca se calculeaza in felul urmator: salariul brut impartit la salariul mediu lunar din luna respectiva. Conform buletinului respectiv de calcul, pana an anul 2007 inclusiv, s-a calculat exact asa. Din 2008 mai departe nu imi mai da calculul, de ex in loc de un punctaj de 1,5 apare un punctaj de 1,3. S-a schimbat modul de calcul din 2008 mai departe? Nu se ia in calcul tot salariul brut? Pe buletinul de calcul nu apare exact calculul ci doar o insiruire consecuiva cu salariul, salariul mediu si punctajul si nu imi dau seama cum au calculat.
Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza timpul de munca al unui pensionar de invaliditate grad III. Daca bine am inteles in lege spune ca timpul de munca al unui pensionar de invaliditate grad III nu poate depasi jumatate din timpul normal de munca al locului respectiv. Dar ce inseamna mai exact asta. De ex sunt multe locuri in care se munceste o zi si o zi e liber. Deci intrebarea ar fi, trebuie sa se lucreze neaparat doar 4 ore pe zi sau de ex se poate intr-o zi 8 ore si a doua zi liber? Sau alte variante?
Multumesc
Discuție Burse scolare
Buna ziua, as avea o intrebare legate de bursele scolare. Am citit undeva in lege ca bursele scolare sociale se acorda si pentru perioada vacantelor. In cazul meu este vorba de bursa care se acorda elevilor care locuiesc in mediul rural si care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, aceasta bursa se incadreaza la bursele sociale. Insa scoala nu a acordat bursa si pentru perioada vacantelor scolare, motivand ca nu a fost aprobata de consiliul de administratie al scolii sau ceva de genul. As dori sa intreb daca este corect asa. Daca in lege spune ca se acorda, totusi de ce nu se acorda. Multumesc
Am zis ca as dori sa incerc, tocmai de aceea am intrebat ce am intrebat dar dvs mi-ati raspuns altceva. Ce ati raspuns dvs stiam si eu. Eu am intrebat altceva.
Buna, am pensie de invaliditate grad III, deci cu drept de munca pentru patru ore. As avea cateva intrebari. Am inteles ca daca gasesc un loc de munca part time, cu program de 4 ore, ar fi ok. Dar problema e ca nu prea gasesc la 4 ore. Am vazut ca se mai practica gen colaborari, conventii, etc. As dori sa intreb cum se procedeaza in cazul acesta? Se poate sau se pierde pensia? Exista limita de venituri pe langa pensie sau cum este? Si a doua intrebare ar fi: boala pe care o am, are perioade de activitate intensa si perioade in care ma simt mai bine. Acum de ex ma simt mai bine si as incerca chiar un program de 8 ore dar nu stiu cat as rezista. Deci intrebarea ar fi, daca dupa doua-trei luni as dori sa ma intorc inapoi la pensia e invaliditate se poate sau se pierde acest drept definitiv? Decizia de invaliditate e pt un an de zile. De ex daca lucrez doua trei luni, pe urma pot sa ma intorc la pensia de invaliditate cat timp e valabila decizia? Si alta intrebare, la fiecare loc de munca trebuie un aviz de medicina muncii, in cazul in care as gasi un loc de munca cu program de 8 ore, dar eu fiind in invaliditate, exista riscul sa nu primesc avizul medical pt 8 ore ci doar pt 4?
Multumesc
Răspuns la discuția Succesiune
D-na Zoya, eu nu m-am impotrivit taxelor care trebuie achitate si nu am nimic impotriva notarilor. Am zis ca suntem practic trei mostenitori, adica doi frati in viata plus copiii fratelui care a decedat. Si am mai scris de asemenea ca nu exista intelegere, adica unul dintre frati a zis ca nu doreste sa facem succesiune deocamdata tocmai pentru a nu se imparti bunurile. Am intrebat doar cine trebuie sa achite taxele, ca nu as vrea sa achit eu tot deoarece nu o sa primesc eu tot ci doar a treia parte;
Răspuns la discuția Succesiune
Multumesc pentru raspuns. Am inteles ceea ce ati scris.
Asa cum am scris si in primul mesaj, unul dintre frati (cel care construieste), a zis ca deocamdata el nu doreste succesiune, ar fi in avantajul lui sa nu se faca imparteala cum ar veni. Deci nedorind succesiune, mai mult ca sigur nu o sa doreasca nici sa plateasca partea lui de costuri legata de dezbaterea succesiunii; Si atunci in cazul acesta cine plateste? Cel care cere dezbaterea succesiunii? Pot incepe doar eu procedura pentru succesiune sau trebuie toti impreuna? Si daca eu incep procedura, asta inseamna ca trebuie sa platesc eu tot, daca celalalt frate nu e de acord? Sau cum ar fi?
Iar legat de rolul fiscal, in cazul in care de ex nu se dezbate succesiunea timp de cativa ani, in aceasta perioada pe rolul fiscal raman tot parintii decedati? Daca nu am inteles gresit, cica la primarie pe rolul fiscal trebuie trecut unul dintre copii in locul parintilor decedati, chiar daca inca nu s-a dezbatut succesiunea. Asta doar pentru plata impozitului. O fi asa oare?