avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Activitate Marcela Jechian

Activitate Marcela Jechian

Buna ziua!

Certificatul de moștenitor este titlu de proprietate. (ca si contractul de vânzare cumpărare, spre ex.)

Pentru a putea vinde, imobilul trebuie sa aibă întocmită cartea funciara. Nu din cauza felului titlului nu puteți vinde, ci pentru că nu este făcută publicitatea dreptului de proprietate prin înscrierea în cartea funciară - registru public.
Buna ziua! Încheiați contract de servicii cu societatea B pentru care intenționați să semnati documente de munca.
Buna ziua!
Consultati contractul de studii si/Regulamentul Intern referitor la activitatea studentilor, adoptat la nivelul universitatii.
Buna dimineata!
Aveti dreptul sa cunoasteti dosarul dumneavoastra de cercetare disciplinara.Solicitati in scris acces la dosar si copii ale actelor de cercetare diciplinara. La ce data s-a savarsit presupusa abatere disciplinara si cand a fost facuta reclamatia ? In mod legal sanctiunea se aplica prin decizie a angajatorului si, sub sanctiunea nulitatii trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
Art.Art. 252 Codul Muncii
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Buna ziua!
Copiii persoanei decedate cu drept de pensie beneficiaza de pensie de urmas in conditiile art 84 din legea nr. 263/2010 si pot cumula pensia cu alte venituri conform art. 118 din acelasi act normativ.
Art. 84 Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a)până la vârsta de 16 ani;
b)dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c)pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
Art. 118
(1)În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a)pensionarii pentru limită de vârstă;
b)nevăzătorii;
c)pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d)copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
In cazul copiilor persoanei decedate, nu este prevazut un prag superior al altor venituri realizate pentru a cumula pensia cu acestea.
Răspuns la discuția Indreptare eroare materiala
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca incheierea de indreptare a erorii materiale este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea in legatura cu care s-a solicitat indreptarea, veti pune in executare hotararea dupa implinirea termenului de atac al incheierii de indreptare.
Răspuns la discuția Cine trebuie citat?
Buna ziua!
Dumneavoastra va veti judeca cu titularul dreptului de proprietate conform titlului anulabil.
Emitentul titlului se va cita pentru opozabilitatea hotararii judecatoresti care se va pronunta.
Răspuns la discuția Mostenire
Buna ziua!
In cazul in care ambii frati renunta la mostenire si doar daca nu exista sot supravietuitor( la data deschiderii mostenirii, adica la data decesului) vin la mostenire copiii.
Odata dezbatuta mostenirea, in conditiile date, nu mai puteti reveni asupra optiunii de renuntare sau acceptare.
Răspuns la discuția mostenire
Daca nu ajungeti la un acord pentru partajare amiabila, trebuie sa promovati actiune de partaj la judecatoria in a carei circumscriptie si-a avut tatal ultimul domiciliu al.
Răspuns la discuția legislatia muncii
Buna ziua!
Concediul de odihna este un drept al salariatului si se efectueaza cu acordul angajatorului, la solicitare. Insa, concediul fara plata poate fi impins in timp, intarziat prin concediul de odihna( cu conditia aprobarii) fara a fi afectat ca perioada.
Ar fi insa util sa spuneti care este justificarea concediului fara plata.