avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters44854

Activitate ContSters44854

Răspuns la discuția inm 5 ani posibilitate derogare
1. Ofiteri de politie judiciara (in sensul legii 303/2004 privind statutul magistratului) sunt in toate categoriile de politii: IGPR, judetene, municipale, de sector, chiar si la cele comunale (daca sunt atat de mari incat sa fie ofiteri).

2. Denumirea unor compartimente din cadrul politiilor drept "politie judiciara" nu inseamna ca doar ofiterii din aceste compartimente sunt ofiteri de politie judiciara.
Si ofiterii de cercetare penala, de investigare a fraudelor precum si altii care au avizul pe care l-am amintit anterior pot sustine un astfel de examen, indiferent de unitatea de politie in care sunt incadrati.

Va recomand sa studiati Legea nr.364/2004 privind organizarea si functionarea politiei judiciare.

Nu trebuie sa ma uit pe lista, tocmai pentru ca eu cunosc prevederile legale sau daca nu le cunosc, cercetez.

Sper ca nu sunteti politist pentru ca va faceti de ras, sincer, confundand denumirea unui serviciu sau birou al politiei cu "politia judiciara" in sensul Codului de procedura penala si al legilor anterior amintite.
Răspuns la discuția inm 5 ani posibilitate derogare
Stimati absolventi de facultate de drept,

(sau nu?! - pentru ca din discutiile de pana acum in legatura cu subiectul nu prea arati ca sunteti juristi)

O conditie, ca sa poti da examenul de admitere cu 5 ani vechime este aceea de a fi licentiat in drept, si evident ca vechimea in specialitatea juridica necesara se calculeaza din momentul in care s-a absolvit aceasta forma de invatamant si s-a inceput munca specifica.
E ilogic sa sustineti ca anii de Academie constituie vechime, in conditiile in care in acea perioada candidatul nu era inca licentiat in drept, pentru ca tocmai de aceea urma cursurile Academiei!!!!
In al doilea rand, in lege se spune ca, in ceea ce-i priveste pe politisti, pot sa sustina examenul numai ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice. Asta inseamna ca nu orice absolvent al Facultatii de drept a Academiei, ci numai unul care exercita atributii de politie judiciara, aceste atributii fiind exercitate in baza avizului Procurorului General al Romaniei. Deci numai daca are un astfel de aviz si daca are o vechime de 5 ani de la data emiterii avizului poate sa se inscrie pentru a sustine examenul de admitere.

Inca ceva: daca vreti sa fiti buni profesionisti, in primul rand eliminati din limbaj "am auzit", pentru ca un jurist se bazeaza pe fapte certe, nu pe zvonuri. Principala sursa de informatie trebuie sa fie LEGEA, iar inainte sa intrebe, trebuie sa cerceteze singur legea si abia apoi sa intrebe, daca nu gaseste raspunsuri.
Citez, in sustinerea celor afirmate anterior privind graba CSM de a ocupa posturile cantitativ, doar in vederea aruncarii de praf in ochii UE, din Raportul Comisiei privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, dat recent publicitatii:

"""Reforma sistemului judiciar avansează, dar progresele sunt inegale. Situaţia
resurselor umane din cadrul sistemului judiciar se îmbunătăţeşte. Numărul
persoanelor recrutate de Institutul Naţional al Magistraturii a crescut, iar numărul
posturilor vacante a scăzut. Au fost numiţi în funcţie noi judecători la tribunalele de
primă instanţă. Cu toate acestea, Ministerul Public se confruntă cu o lipsă cronică şi
importantă de personal, iar procedurile de recrutare nu permit întotdeauna garantarea
selectării unui personal de calitate."""
imi cer scuze daca topicul meu a parut ofensator pt cineva...
nu asta a fost intentia subsemnatului...ci doar aceea de a oferi un raspuns si de a stopa speculatiile.
"mea culpa" ca nu am avut rabdarea sa vad actualitatea postarilor... pentru asta imi cer scuze!

in ceea ce priveste nr de locuri estimat de mine, iata explicatia: anul acesta am absolvit INM, specializarea judecatori si la data de 30 iunie am optat pentru posturi. Am fost 98 de absolventi la aceasta specializare.
CSM indisponibilizase anterior pt noi toate posturile existente la judecatorii in toata tara, circa 125 posturi (Hotararea CSM 410 din 22 aprilie 2008). Facand un calcul simplu se observa ca, dupa ce ne-am exprimat noi optiunile au mai ramas circa 30 de locuri, maxim 40 daca s-a mai iesit la pensie in acest interval de 3 saptamani (concurs de promovare nu a fost in acest timp).

De altfel, se poate observa ca ceea ce afirm este real consultand pe site-ul CSM, pe derulator, sectiunea Magistrati, subsectiunea Judecatori, penultima optiune Locuri vacante.
Am avut rabdarea sa le selectez aici pe toate, vacante la judecatorii la data de 9.07.2008:
Campeni 1
Aiud 2
Moinesti 1
Piatra Neamt 2
Sighetu Marmatiei 2
Viseu de Sus 3
Dragomiresti 1
Zalau 2
Tulcea 1
Alesd 1
Marghita 1
Carei 2
Dragasani 1
Horezu 1
Balcesti 1
Saveni 1
Gurahont 1
Oravita 1
Reghin 3
Miercurea Ciuc 2
Toplita 1
Posturile de conducere se ocupa din sistem, deci nu sunt vacante pentru ocuparea lor din exterior si nici nu se vacanteaza altele prin ocuparea lor de catre judecatori.
in ceea ce priveste posibilitatea de vacantare prin promovare: in prezent sunt 86 locuri libere la tribunale si 12 la curti de apel.

Mentionez ca, pentru cei care trec in prezent in anul II la INM, trebuie rezervate de catre CSM la absolvirea lor de anul viitor 73 de locuri de judecator, posturi care, dupa cum se observa nu sunt vacante la acest moment.

ceea ce se aude prin presa in legatura cu lipsa acuta de magistrati sunt speculatii...
se confunda schema de personal, care in prezent este aproape ocupata (raportat de nr. de circa 4000 de judecatori ce functioneaza in prezent), dupa cum v-am aratat anterior, cu nevoia (reala, e drept) de largire a acestei scheme prin prevederea unor posturi noi acolo unde este nevoie.
impedimentul principal care opreste marirea schemei actuale este lipsa fondurilor necesare - nu numai pentru sustinerea indemnizatiilor lunare, ci si pentru sedii mai incapatoare, infrastructura etc.
stimati colegi de forum,

propunerea la care faceti referire a murit inainte de nastere la Ministerul Justitiei unde a fost inaintata de CSM.
oricum, in prezent, chiar daca ar mai putea fi resuscitata printr-o subita ordonanta de urgenta, utilitatea acesteia nu mai subzista pentru ca locurile de judecator (presupuse vacante cnf topicurilor dvs ) si de procuror despre care se facea referire in ea nu mai sunt vacante sau cel putin nu mai sunt atat de multe ca la acea data.
respectiva propunere a fost facuta pt a se putea ocupa un numar mare de locuri pana la concluziile monitorizarii UE a sistemului judiciar roman, pt ca deficienta de personal era una din problemele nerezolvate.
aceasta problema a fost rezolvata partial prin admiterea din 15 aprilie pt cei cu 5 ani vechime, cand (dupa cum s-a observat) CSM a neglijat latura calitativa a celor ce devin magistrati in favoarea cantitatii (subiectele au fost incomparabil mai usor abordabile decat cele date anterior la concursuri similare), precum si prin repartitia absolventilor INM din acest an.
nu stiu de ce se mai vb atat de locurile vacante de judecatori cand in acest moment la judecatorii mai sunt circa 30 de locuri libere...

un sfat: pt a cunoaste nr de posturi libere consultati site-ul CSM. orice alegatii privind existenta unor posturi vacante in afara celor publicate pe acest site sunt pure speculatii.
Răspuns la discuția test logica
anamariadanoiu a scris:

INM a scris:

Dragi colegi!
Răspunsul corect este C: S-2016 şi am să vă explic de ce.
Conform enunţului problemei, Modulul R este operaţionalizat primul sau al doilea.
Tot conform enunţului, după 2011, celelalte module sunt operaţionalizate numai dacă un modul "IMEDIAT ÎNVECINAT" ESTE DEJA OPERAŢONALIZAT.
Astfel: dacă modulul R este operaţionalizat, celelalte module care pot fi operaţionalizate după el sunt, fie Q fie S, deoarece, conform enunţului problemei, amândouă sunt imediat învecinate.
În varianta în care modulul R ar fi operaţionalizat primul, iar imediat după el ar fi operaţionalizat modulul Q, atunci succesiunea operaţionalizării acestora ar fi următoarea:
1. R- 2011;
2. Q - 2012;
3.P -2013;
4.U - 2014;
5T - 2015;
6. S - 2016, deci în ordine inversă.
Vă doresc mult succes în continuare.
P.S. - greşeala pe care consider că o faceţi este aceea că voi luaţi ordinea de operaţionalizare aşa cum a fost construită nava, în ordinea dată în problemă, ceea ce este fals.



nu este corect acest raspuns pt ca U nu urmeaza dupa P, nu se invecineaza cu acesta. in ipoteza din problema avem un sir unic, drept, (exact asta este exprimarea din problema care, in opinia mea, nu a fost specificata degeaba) de 6 module de dimensiuni si forma similare - P, Q, R, S, T si U (pozitionate exact in aceasta ordine), nicidecum circular, ipoteza in care P s-ar invecina cu U

totusi in mod corect ati observat in PS ca nu trebuie confundate ordinea dispunerii in spatiu (P, Q, R, S, T si U) stricta, cu ordinea operationalizarii, variabila.
Răspuns la discuția test logica
raspunsul corect este intr-adevar B

se retine din ipoteza ca trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. R este operational fie in 2011 (primul) = prima ipoteza de lucru, fie in 2012 (al doilea) = a doua ipoteza de lucru
2. orice modul care devine operational (logic, cu exceptia primului) trebuie sa se invecineze cu un modul care a devenit operational anterior, ordinea prestabilita a acestora in spatiu fiind P, Q, R, S, T si U
3. nu pot deveni operationale 2/mai multe module intr-un singur an


rationament:

raspunsul A: P devine operational in 2011 nu poate fi adevarat deoarece:
- in prima ipoteza de lucru, cand R este operational in 2011, nu poate fi si P in acelasi an
- in a doua ipotaza de lucru, cand R devine operational in 2012, in anul anterior, respectiv 2011, a devenit operational fie Q, fie S, conditia ca R sa devina operational fiind aceea ca el trebuia sa se invecineze cu un alt modul deja devenit operational

raspunsul B: Q devine operational in 2015 este raspunsul corect, deoarece:
- in prima ipoteza de lucru, cand R este operational in 2011, pot deveni operationale consecutiv urmatoarele module: in 2012 S, invecinat cu R(operational) , in 2013 T, invecinat cu S, in 2014 U, invecinat cu T, iar in 2015 Q, invecinat cu R, respectandu-se astfel toate conditiile anterior mentionate.


raspunsul C: S devine operational in 2016 nu este corect pt ca:
- in prima ipoteza de lucru, cand R este operational in 2011, S poate deveni operational fie in 2012 (daca se alege sa devina operational imediat dupa R), fie in 2014 (daca se face operational in 2012 Q, apoi in 2013 P. Mentionez ca T si U nu pot deveni operationali pt ca nu au vecini la randul lor operationali)
- in a doua ipoteza, cand R devine operational al doilea, in 2012, aceasta presupune fie ca S a fost operationalizat primul in 2011, fie ca S va fi operationalizat, in 2013 (dupa Q, primul in 2011, R al doilea in 2012) sau in 2014 (dupa Q, R si P - in aceasta ordine)

raspunsul D: T devine operational in 2012 nu este corect deoarece:
-in prima ipoteza de lucru, cand R este operationalizat primul in 2011, in 2012 pot deveni operationali vecinii sai S sau Q, nicidecum T
-in a doua ipoteza, cand R devine operational al doilea, in 2012, e evident ca nu poate fi operationalizat si T

respunsul E: U devine operational in 2013 nu e corect pt ca:
-in prima ipoteza de lucru, cand R este operationalizat primul in 2011, urmarind consecutiv latura R-U, U ar ajunge sa fie operationalizat abia in 2014 (R-2011, S-2012, T-2013, U-2014)
- cu atat mai mult, in a doua ipoteza nu sunt indeplinite conditiile, pt ca urmarind consecutiv latura R-U, U ar ajunge sa fie operationalizat abia in 2015 (Q-2011, R-2012, S-2013, T-2014, U-2015). daca luam cealalta varianta: 2011-Q, 2012-R, 2013-P (aici ne putem opri, pt ca fiind 2013 P, e clar ca nu mai poate fi si U)

sper sa ma fi facut inteles!
ca sa intelegi mai bine trebuie sa ai tot timpul in vedere conditiile expuse in problema si sa urmaresti pe schema P______Q______R______S______T______U
etapele de operationalizare dezvoltate de mine.
Răspuns la discuția admitere inm
carti exclusiv cu grile :

Teste grila pentru magistratura, avocatura si examenul de licenta, V.Voineag

Drept penal. Teste grila pentru seminarii, examene de an si licenta, T.Dima, M. Dobrinoiu

Drept penal. Drept procesual penal. Teste grila pentru seminarii, exemene de an si licenta, I.Neagu si altii

Drept penal. Drept procesual penal. Teste grila pentru examene de an si examenul de licenta, V.Cioclei si altii

Teste grila pentru examenul de licenta si pentru admiterea in magistratura, V.Stoica si altii

mai sunt teste grila in :

Mapa studenteasca "DREPT PROCESUAL PENAL. Sinteze de teorie. Spete. Grile, I.Neagu si altii,

Drept procesual civil. Curs selectiv. Teste grila, V.M. Ciobanu, G.Boroi

Drept civil. Curs selectiv pentru licenta. Teste grila, G.Boroi, L.Stanciulescu

Institutii de drept civil. Curs selectiv pentru licenta, C.Toader si altii

Drept procesual penal. Curs selectiv pentru licenta. Teste grila, A. Crisu si altii

Drept civil. Partea generala - explicatii teoretice, spete si grile, G.Boroi si altii

Drept penal. Partea speciala. Caiet de seminar, S. Bogdan, F.D. Tohatan

probabil ca se mai gasesc si in alte carti... eu ti-am indicat numai ce am eu in biblioteca.

alte surse de grile:

grilele de la examenele specifice de la Facultatea de Drept, Universitatea Spiru Haret
grilele de la examenele de promovare (site-ul CSM)
Răspuns la discuția admitere inm
manualele dupa care trebuie invatat pt admitere INM:

civil anul I G.Boroi (exista editie 2008 - editura Hamangiu)
civil anul II Drepturi reale C.Barsan (exista editie 2008 - editura Hamangiu)
civil anul II TGO C.Barsan si C.Statescu (exista editie 2008 - editura Hamangiu)
civil anul III Contracte speciale Fr.Deak (reeditate in 2006 la editura Universul juridic - din colectia in 3 volume totusi lipsesc contractele de renta viagera si de intretinere)
civil anul III Succesiuni Fr. Deak (ultima editie 2002 la Universul juridic)

procedura civila G.Boroi si V.M.Ciobanu - cursul selectiv pt licenta (ultima editie 2005 la editura All Beck)

penal partea generala C. Mitrache si C.Mitrache (ultima editie 2007 la editura Universul juridic)
penal partea speciala T.Toader (ultima editie 2008 la editura Hamangiu)

procedura penala - I.Neagu - partea generala editie 2007 si partea speciala editie 2008 la editura Global Lex
Răspuns la discuția admitere inm
nu iti pot indica o decizie a CSM...
insa iti pot explica de ce s-a redus nr de locuri.

in acest moment, contrar celor mediatizate, mai sunt, la nivelul judecatoriilor, circa 125 locuri libere (vezi situatia posturilor vacante de judecator la [ link extern ] ,
majoritatea rezervate pt proaspetii absolventi INM, in numar de 98 auditori, care vor opta pt locuri pe 30 iunie.
facand o scadere simpla raman cam 27 de locuri libere. trebuie sa mentionez ca in decurs de un an trebuie rezervate 73 pt cei de anul I INM,care au atatea locuri alocate la specializarea judecatori. dupa cum vezi, in acest moment nu prea mai sunt locuri nici pt ei!!! (insa probabil ca se vor pensiona si vor promova 54 de judecatori in acest an).

la procurori locurile vacante sunt cam 280 din care 80 vor fi ocupate de auditorii de justitie pe 30 iunie.

una din cauzele micsorarii nr de locuri este si succesul celor 128 care au promovat concursul de admitere in magistratura cu 5 ani vechime. ([ link extern ] )