avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Activitate Simmy

Activitate Simmy

Multumesc mult pentru raspuns insa nu imi este foarte clar. Stiu ca necesita studii superioare, dar trebuie sa fie si finalizate, sau in curs? De aici vine problema mea.
Buna ziua,

Am o mare nelamurire privitoare la codurile COR din tara noastra minunata in care experienta nu conteaza ci doar diplomele.
In 2019 am fost angajat la o firma pe pozitia de Project Manager. In contractul initial, deoarece nu aveam nici facultatea terminata si nici nu eram student, am fost incadrat la 351201 (Programator ajutor) ceea ce mi se pare corect. Insa in momentul in care am adus adeverinta de la facultate, mi s-a facut act aditional la contract si am fost incadrat pe 251206 (Manager proiect informatic) si am si beneficiat de deducerea de impozit. Bun, toate bune si frumoase.
Anul trecut mi-am schimbat iar jobul si culmea si facultatea. La noua firma, desi dupa ce am inceput anul scolar am adus adeverinta si beneficiez de deducerea de impozit. Insa codul COR este tot 351201 (Programator Ajutor).

Aici am doua intrebari:
1. Care este varianta corecta dpdv legal? Noua firma motiveaza ca "Pozitia de Manager proiect informatic necesita studii superioare finalizate- acesta este motivul pentru care nu putem face schimbarea functiei deocamdata). Este corect ceea ce zic ei si fosta firma nu stia varianta corecta?
2. Codul COR impacteaza pensia? Sau pensia este calculata strict vis-a-vis de suma incasata ca si salariu?

Va multumesc
Nu mi s-a spus nimic de acea adeverinta si ca ar trebui sa o aduc la noul angajator.

Multumesc mult pentru sfat, am discutat acum cu cineva din fosta firma si azi imi scoate actele necesare. Deci daca am ambele adeverinte, nu ar trebui sa fie probleme, nu?
Buna ziua,

Pe data de 7 ianuarie a.c. mi-am inceput munca la nou angajator, fara nici o zi de intrerupere (contractul cu fostul angajator s-a incheiat pe data de 5 Ianuarie a.c.) Intre timp, am fost diagnosticat cu Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO) si risc ridicat cardiac (inca in investigatii). Mentionez ca starea de sanatate mi s-a agravat, iar statul in picioare si concetrarea mi-au scazut drastic din cauza oboselii. In momentul in care am discutat cu HR-ul nostru despre un eventual concediu medical, mi s-a spus ca se da fara plata in primele 6 luni, deoarece imi trebuie minim 6 luni de contributie.

Am si eu o mare nelamurire. Ordonanta numarul 158 zice asa:
ART. 7
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.


Avand in vedere ca eu nu am mai avut oprire a continuitatii in munca din ianuarie 2013 (deci am 12 luni contributie in ultimele 12 luni), pot beneficia de concediu medical platit?

Va multumesc anticipat,
A.Simion
Buna ziua,

Daca ati observat vechiul thread, povestea continua. Pentru cei care nu il situ, doresc sa cumpar un apartament din care chiriasul nu vrea sa iasa.

Pana acum, povestea este asa:
1. Crezand ca acel chirias va iesi de acolo, am semnat antecontractul cu actualul proprietar.
2. Chiriasul refuza sa se mute, invocand ca el are contract de comodat si ca nu are bani de alta chirie
3. Actualul proprietar a apelat la un executor judecatoresc, care a constatat ca acel contract a fost incalcat (datorii la utilitati samd), s-a trimis instiintarea, au trecut 15 zile, iar azi s-a prezentat la el la usa pentru evacuare (cred).
4. Chiriasul nu a vrut sa semneze (zice ca nu stie lb. romana, arab fiind)
5. Executorul a spus ca nu conteaza ca nu a semnat, acum se poate porni proces.

Acum intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. avand in vedere ca antecontractul pt prima casa incheiat cu actualul proprietar expira pe 25.05, exista vre-o sansa ca procesul si evacuarea in sine sa se termine pana atunci? Cam cat dureaza un astfel de proces?
2. in cazul in care nu se termina tot taraboiul acesta pana pe 25.05, se ia in calcul ca vanzarea nu a fost finalizata din cauza actualului proprietar si mi se restituie dublul avansului? sau ce se intampla?

Va multumesc,
Simmy
contractul (redactat de mine pentru a nu aparea date personale) poate fi gasit aici.

1st page: [ link extern ]
2nd page: [ link extern ]

Deci pana la urma are vre-o valoare? sau poate fi considerat null? Mie mi se pare doar o hartie fara obligatie legala, avand in vedere ca nu exista nici un martor sau legalizator.
De asemenea, revin cu o intrebare:

Încetarea contractului

Efectele contractului de comodat încetează prin:
- predarea bunului imobil, în stare corespunzătoare şi la termenul prevăzut în contract. Comodatarul poate preda spaţiul şi înaintea scadenţei, daca nu este prevăzut altfel in contract;
- reziliere, când comodatarul a incălcat sau nu a realizat obligaţiile contractuale;
pierea fortuită a bunului imobil care formează obiectul contractului;
- moartea comodatarului;
- când comodantul cere restituirea bunului înainte de momentul prevăzut în contract (dacă este prevăzut), atunci când are el însuşi o nevoie urgentă şi neprevăzută de bun (art. 2156 noul Cod civil). Dacă termenul nu este prevăzut în contract, comodatarul poate solicita oricând eliberarea spaţiului şi predarea bunului imobil.
- denunţare unilaterală - dacă părţile prevăd că proprietarul poate denunţa unilateral contractul de comodat



Avem sectiunea asta:
- reziliere, când comodatarul a incălcat sau nu a realizat obligaţiile contractuale;
pierea fortuită a bunului imobil care formează obiectul contractului;
Si oblicatia asta:
- să suporte cheltuielile necesare folosinţei şi întreţinerii spaţiului, neavând dreptul să ceară restituirea lor (ex. plata întreţinerii, energie electrică, gaz, abonament telefon , internet, reparaţii locative şi amenajări etc.) - art. 2151 alin.1 din noul Cod civil;

Nu se poate cumva rezilia contractul daca nu a platit intretinerea si curentul?

[ link extern ]
Buna ziua,

Si multumesc mult de raspunsuri.

Pana la semnarea promisiunii ni sa comunicat ca exista un chirias care trebuie sa plece (chiar si chiriasul a zis asa) si ca datoriile se achita (si s-au achitat jumatate, urmand ca restul sa se achite imediat dupa - a trecut "imediat dupa"), iar acum chiriasul refuza sa paraseasca locuinta. Azi l-a sunat proprietara iar si a zis ca pe el nu il intereseaza, el are contract pana in 2017 si ca nu vrea sa plece.

O sa sunam si la notar astazi sa vedem cu ce ne poate ajuta. In antecontract nu apar sumele restante...

Deja ma gandesc ca ramanem fara casa...
Buna ziua,

In primul rand, sa explic situatia.
Prietena mea este in procedura de cumparare a unui apartament de 2 camere prin programul prima casa. Antecontractul este deja semnat, avansul dat, evaluarea facuta, dosarul este deja la banca urmand ca in zilele urmatoare sa plece catre Fondul de Garantare.
Cu stupefactie am aflat ca cel care sta cu chirie in apartamentul respectiv, nu vrea sa plece desi are o instiintare de la proprietar din data de 27 feruarie anul current. Pentru chiria respectiva, exista doar un contract decomodat, fara clauze, intre proprietar si chirias, contract nelegalizat juridic (are doar semnaturile celor doi) care expira undeva in 2017. Chiriasul nu a platit intretinerea si lumina de foarte mult timp (sa nu mai zic de chiria ne-trecuta in contract) si acum refuza sa plece din apartament.
Politia a zis ca nu intra in jurisdictia lor, politia locala la fel, mi s-a zis de catre un executor ca doar prin proces dupa ce intram in drepturi si evacuare cu executor judecatoresc (ceea ce dureaza si ani).#-o
Ma puteti ajuta va rog, indrumandu-ma spre ce este de facut?

Va multumesc,
Simmy
Multumesc mult pentru raspunsurile prompte si lamuririle de rigoare.