avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical in primele 6 luni?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical in primele 6 luni?

Buna ziua,

Pe data de 7 ianuarie a.c. mi-am inceput munca la nou angajator, fara nici o zi de intrerupere (contractul cu fostul angajator s-a incheiat pe data de 5 Ianuarie a.c.) Intre timp, am fost diagnosticat cu Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO) si risc ridicat cardiac (inca in investigatii). Mentionez ca starea de sanatate mi s-a agravat, iar statul in picioare si concetrarea mi-au scazut drastic din cauza oboselii. In momentul in care am discutat cu HR-ul nostru despre un eventual concediu medical, mi s-a spus ca se da fara plata in primele 6 luni, deoarece imi trebuie minim 6 luni de contributie.

Am si eu o mare nelamurire. Ordonanta numarul 158 zice asa:
ART. 7
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.


Avand in vedere ca eu nu am mai avut oprire a continuitatii in munca din ianuarie 2013 (deci am 12 luni contributie in ultimele 12 luni), pot beneficia de concediu medical platit?

Va multumesc anticipat,
A.Simion
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2019
Simmy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 12:47, 27 Mai 2019
Buna ziua!
Ati dus adeverinta de vechime de la vechiul angajator la cel nou?
Daca da, solicitati o adeverinta cu vechimea totala in munca cumulata la cei doi angajatori.
Ce ea mergeti la medic si acesta va elibereaza concediul medical.
Il duceti la firma si, daca nu il platesc, va adresati CNAS.
Poate nu ar strica o discutie si cu medicul de medicina muncii cu care firma are contract.
Nu mi s-a spus nimic de acea adeverinta si ca ar trebui sa o aduc la noul angajator.

Multumesc mult pentru sfat, am discutat acum cu cineva din fosta firma si azi imi scoate actele necesare. Deci daca am ambele adeverinte, nu ar trebui sa fie probleme, nu?
Nu ar trebui, asa aveti cele 6 luni necesare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara. dacă mi-am schimbat locul de munca acum 21 de zile ... Mireyam Mireyam Bună seara. Dacă mi-am schimbat locul de munca acum 21 de zile cu o pauza de 5 zile între cele 2 joburi și am întrat în medical pentru sindrom de tunel ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Laura001 Laura001 Buna seara , am si eu o intrebare. Unei fete care urmeaza sa fie operata in urmatoarele zile i s a spus de la munca ca nu i se vor plati zilele de concediu ... (vezi toată discuția)
Beneficiere concediu medical MikZ MikZ Buna ziua! Sunt angajata de 5 luni la acest nou loc de munca si medicul de familie mi-a spus ca nu imi da concediu medical deoarece n-am cotizatia de 6 luni ( ... (vezi toată discuția)