avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Activitate Asxis

Activitate Asxis

Dumneavoastra nu veti pati nimic, daca la asta va refereati, prietenul dumneavoastra va fi cercetat pentru loviri si sau alte violente.
Incercati sa convingeti partea vatamata sa isi retraga plangerea, retragerea plangerii duce la clasarea dosarului panal,
Răspuns la discuția Mostenirea datoriilor tatalui
Exact cum a spus Av. Gabriel, nu semnati absolut nimic si nu purtati nicio discutie cu cei de la Kruk, acestia nu sunt creditorii tatalui dumneavoastra, cel mai probabil au cumparat o datorie.
Tinand cont ca sunt 7 ani de la deces, aceasta datorie este mai mult ca sigur prescrisa si vor incerca sa va pacaleasca sa o preluati dumneavoastra.
Răspuns la discuția amenintare
Va dau eu o metoda mai putin ortodoxa :))
Il imbatati suficient de bine apoi il provocati putin, moment in care solicitati la 112 un echipaj de politie si o salvare sustinand ca acesta doreste sa incendieze casa si sa se arunce pe geam, veti detalia la politie istoricul medical/penal al acestuia precum si comportamentul zilnic al acestuia, bineinteles exagerand, in cazul in care politia refuza sa faca ceva, solicitati sa noteze toate acestea intr-un proces verbal.
O recomand doar ca varianta finala in cazul in care autoritatile refuza sa se implice si nu reusiti sa gasiti alta varianta pentru a nu se ajunge la ceva mult mai rau.
Daca mergeti la sectia de politie, cei de acolo va vor spune orice doar sa scape de dumneavoastra.
Ultimul post pe acest topic.
1- nu poti fi pedepsit toata viata pentru o greseala, pentru asta legiuitorul a introdus un termen de prescriere de 3 ani de la data savarsirii contraventiei
2-data savarsirii contraventiei este data la care tu ai terminat efectiv lucrarea, a nu se confunda cu finalizarea lucrarii cum fac majoritatea primariilor, data finalizarii lucrarii este data la care s-a obtinut procesul verbal de receptie.
3-sanctiunea principala este amenda contraventionala, optional se pot aplica si sanctiunile complementare ce constau in intrarea in legalitate iar in caz contrar demolarea.
4-sanctiunea complementara nu se poate aplica in lipsa celei principale intrucat nu exista baza legala, un astfel procesc verbal este nul
5-impasibilitatea autoritatii este sanctionata de catre legiuitor prin prescriere
6-in momentul actual legislatia nu prevede ce este de facut in cazul in cazul in care s-a ajuns la prescriere.
7-o constructie isi poate indeplini scopul pentru care a fost construit multi ani dupa prescrierea sanctiunilor dar nu detine nicio forma juridica, nu poate fi vanduta, nu poate fi racordata la utilitati etc.
8-daca mergem pe principul tau, trebuiesc demolate cartiere/sate intregi (da,mi-am pierdut timpul si am facut o astfel de numaratoare in unele cartiere)
9-Instanta este impartiala, nu trebuie sa aplice legea in functie de moral este ci exact cum a fost facuta de legiuitor,

Sunt multe de spus in problema asta dar nu am timpul necesar, am vazut locuinte construite in zone protejate ce asteapta si acum sa intre in legalitate( la 5-10-15 ani de la construire) intrucat instantele au hotarat ca acestea nu pot fi demolate intrucat aceasta sanctiune s-a prescris.

Din punctul meu de vedere trebuie refacuta complet legea 50/1991.
Atata timp cat pentru a face un perete, o magazie, gard etc te costa expertii, taxele, avizele mai mult ca si lucrarea iar pe langa asta ai nevoie de luni de zile si multe drumuri pentru a pune toate lucrurile in ordine, nu invinovatesc pe nimeni ce incalca legea actuala.

Totusi sunt impotriva constructiilor pe terenul altora, constructiilor cu multe etaje etc.
Dar sa vii peste unul amarat care din pensia stransa pe ultii 5 ani si-a mai lipit o baie la casa si sa vrei sa il amendezi cu 10.000lei si sa ii si demolezi ce a facut, mi se pare absurd.


Quartila noi nu vorbim de sanctiunea deja aplicata, noi vorbim de dreptul de a aplica sanctiunea, acest drept se prescrie in termen de 3 ani de la terminarea lucrarilor, degeaba constata autoritatea competenta ca ai construit fara autorizatie la 5 ani de la terminarea lucrarilor, nu mai are dreptul de a aplica sanctiunile prevazute de lege iar daca le va aplica este clar un abuz, procesul verbal va fi desfiintat de catre instanta si te poti intoarce impotriva celui ce l-a intocmit cu o actiune in penal pentru abuz in serviciu.





DinuX a scris:

@Asxis

Se vede ca aveti un interes special in aceasta cauza...

Daca construiti ceva care depaseste reglementarile de urbanism tot la demolare ajungeti, chiar daca trec mai mult de 3 ani de la edificare. Cum faceti intrarea in legalitate? Veti cere autorizare de construire pe o cladire gata construita si care conform reglementarilor nu se poate construi? Poate de aceea a fost construita fara autorizatie, pentru ca n-a reusit sa obtina autorizatie. Cine va autoriza? Da, daca ce a fost construit se incadreaza in reglementarile de urbanism si in prevederile codului civil, e pe proprietatea respectivului si nu deranjeaza cumva pe cineva, se poate intra in legalitate.



Pentru a se ajunge la demolare este necesar un proces verbal de contraventie, daca acest proces verbal lipseste, in baza a ce cere primaria demolarea si mai ales dupa 6 ani?
Esti obligat sa intri in legalitate doar printr-un poces verbal de contraventie, legislatia nu permite in momentul de fata alta modalitate. Nu este prevazut nicaieri ce se face in situatia in care nu se mai poate aplica sanctiunea contraventionala....
Eu imi mentin parere ca dupa aceasta perioara primariile nu mai au nicio putere de decizie intr-o problema de genul, singura solutie fiind instanta de judecata, unde jurisprudenta spune ca sunt 50/50 sansele sa obtii acte de proprietate in acest fel.


Cei 5% depind foarte mult si de apararea pe care si-o fac. La puscarie mai intra si oameni nevinovati, ghinion cum ar spune unii :))



DinuX a scris:

Sunt mai multe aspecte:
- ba, contrar opiniilor de mai sus, primariile pot impune aducerea constructiei la starea initiala (au fost cazuri care s-au terminat cu dezafectarea investitiei). Da, s-a prescris dreptul de a da amenda, dar nu si celelalte sanctiuni. Cum sa disciplinezi altfel investitorii prea entuziasti?


Sigur, daca este pe domeniul public sau jumatate in curtea vecinui sau mai stiu eu ce situatii de genul.
Primaria are dreptul de a cere demolarea constructiilor doar dupa ce au aplicat sanctiune contraventionala constand in amenda.
Instantele de judecata au hotarat ca in lipsa aplicarii amenzii nu se pot dispune masurile complementare.
Probabil sunt si instante ce au aplicat in alt mod legea, eu unul nu am gasit pana acum, am gasit doar cateva hotarari de respingere a plangerii contraventionale intrucat contraventiile din acest domeniu nu se prescriu dar cum am spus mai sus, reprezinta doar 5% din totalul celor gasite de mine.

Articolul 28
(1) O data cu aplicarea amenzii pentru contraventiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. a) si b) se dispune oprirea executarii lucrarilor, precum si, dupa caz, luarea masurilor de incadrare a acestora in prevederile autorizatiei sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, intr-un termen stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Daca primariile si-ar face treaba, nu ar lasa sa se prescrie contraventiile.
Este si culmea sa vina primaria dupa 10 ani si sa spuna: "domne pe mine ma deranjeaza casa ta ca nu are autorizatie, ia sa o darami"
Mai pot cere demolarea si vecinii sau alte persoane deranjate de constructia ta dar la fel, daca nu te-a deranjat 6 ani, de ce te deranjeaza acum?

Recent am citit o hotarare prin care primaria a facut un astfel de proces verbal pentru ca sanctiunea era prescrisa, constructiile erau prin apropietarea bazei de la deveselu, a fost respinsa actiunea intrucat nu are niciun efect juridic un astfel de procesc verbal. Primaria s-a enervat si de data aceasta a facut un proces verbal ce includea si amenda :)), bineinteles ca instanta a anulat acel proces verbal intrucat contraventia era prescrisa de ceva ani :))

Atata timp cat tu ai asigurare, nu ai nicio treaba cu despaguburile, de asta se va ocupa firma la care tu ai cumparat asigurarea.
Respectivul daca nu este multumit de despagubirile obtinute de la firma de asigurari o poate da in judecata.
Plangere penala pentru ce?
Distrugere? ati intrat in el cu intentie? daca a fost un simplu accident, nu se incadreaza la infractiunea de distrugere.
Vatamare corporala? daca spuneti ca nu are nimic, atunci nu se incadreaza nici la aceasta infractiune.
Daca va depune plangere penala, aceasta se va clasa intrucat nu exista nicio infractiune.

Mansarda se impoziteaza pe cand podul nu.
Primaria si ISC-ul nu il mai pot amenda si nici nu mai au cum sa dispuna demolarea modificarilor, iar in cazul in care vor face acest lucru (am vazut ca exista unele primarii), se poate face plangere contraventionala impotriva procesului verbal intrucat acesta este nul.
Intrarea in legalitate se face doar daca exista sanctiune aplicata(minim 1000lei+expertize, proiect etc).
Daca nu il deranjeaza ca nu detine acte de propietate pe acea mansarda, nu vad de ce s-ar complica.
Poate declara la DGITL daca doresc sa plateasca impozit si pe mansarda.
Avand in vedere ca initiatorul sustine ca lucraririle au fost executate in urma cu 6 ani, dreptul autoritatilor de a aplica o eventuala contraventie este prescris, urmaresc acest subiect de mai multi ani, observand ca toate procesele verbale ce au fost intocmite pentru lucrari executate in urma cu 4-5-10 ani au fost anulate intrucat contraventia s-a prescris, au existat insa si instante ce au considerat ca dreptul de a aplica sanctiune nu s-a prescris deoarece conform legii 50/1991 constructiile fara receptie nu se considera finalizare, insa aceste decizii reprezinta un procent foarte mic, sub 5% din calculele mele.
Sanctiunea de intrare in legalitate iar in caz de neindeplinire, demolarea si aducerea terenului la starea initiala este o sanctiune complementara si se poate aplica doar in cazul in care s-a aplicat o sanctiune contraventionala.
Instantele de judecata au hotarat ca o astfel de nota de constatare nu are baza legala iar sanctiunea de demolare si aducerea terenului la starea initiala se poate dispune doar daca a fost aplicata sanctiunea principala, toate spetele pe care am reusit sa le gasesc au fost respinse din acest motiv.


ynocentta, te rog sa studiezi jurisprudenta.