avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Activitate bcory

Activitate bcory

Buna ziua,

Doresc sa stiu care este procedura legala de recuperare onorariu avocati achitat in totalitate acum cca 18 luni in conditiile in care avocatii nu au intreprins nicio actiune in instanta in aceasta perioada asa cum era prevazut in contracte si recent denunta in mod unilateral contractele.

Va multumesc anticipat !

Buna ziua,

Doresc sa aflu unde se depune (Judecatorie, Tribunal) cererea pentru chemarea in judecata privind nesolutionarea notificarii depuse in termenul legal, respectiv si data pana la care se poate depune aceasta actiune (30.06.2017 este valabila pentru toata tara, sau doar acele Primarii care au un anumit nr. de notificari nesolutionate).

Este posibil doar sa se formuleze cererea de cheamare in judecata fara a motiva in prima faza, urmanand a o motiva in fapt si drept ulterior, scopul depunerii actiunii fiind acela de a nu depasi termenul scadent.

Precizez ca situatia este un pic incurcata in sensul ca va trebui sa chem in judecata 2 parti:
- prima unitatea detinatoare
- a doua: Primaria din zona administrativ teritoriala unde se aflau imobilele, deoarece parte din ele au fost demolate, parte din ele (niste ruine) inca sunt in patrimoniul unitatii detinatoare.

In cazul in care, in functie de nr. de notificari nesolutionate, termenul scadent a fost anterior datei de 30.06.2017, se mai poate face ceva sau si acesta este un al doilea termen de decadere din drepturi.


Va multumesc anticipat !


Buna seara,

Ma intereseaza va rog care este legea care reglementeaza termenul de pastrare
al dosarelor civile avand ca obiect partajele succesorale aleTribunalelor.
Precizez ca ma intereseaza un dosar civil din anul 1973 al Tribunalului Arges avand ca obiect partaj succesoral.
Tribunalul spune ca aceasta arhiva se afla la Arhivele Nationale, iar de la Arhive am primit un raspuns competent si anume: arhiva Tribunalului detinuta de dansii este pana in anul 1968 inclusiv, tot ce este ulterior acestui an se afla in arhiva Tribunalului.
De asemenea, tot de la Arhivele Nationale mi s-a comunicat ca aceste doare au termen de pastrare permanent, lucru care pare prefect logic, in sensul ca, fiind vorba despre partaj judiciar care presupune efectuarea de expertize judiciare, daca nu ar fi pastrate permanent atunic nu se pot pune in aplicare hotararile.
In concluzie, as aprecia daca cineva imi poate indica ce lege reglementeaza aceasta situatie.
Va multumesc!
Buna seara,

Ma intereseaza sa stiu unde as putea gasi un plan cadastral (parcelar) sau mai simplu spus schita unui teren pt. care detin cartea funciara emisa in anul 1942, carte funciara care face referire la un nr. de plan abc. Precizez ca aceasta carte funciara am obtinut-o de la arhive, cu mentiunea ca ei nu detin si acest plan referit in cadrul cartii funciare.

Va multumesc anticipat pt. raspuns !

Răspuns la discuția Eroare act de concesiune cimitir
Buna ziua,

Multumesc pt. raspuns in primul rand.

Mai jos incerc sa raspund punctual:

1) temeiul legal care a stat la baza obtinerii in anul 1996 prin certificat de mostenitor al locului de veci a fost "Titlu de folosinta nr.__ din 1971 al terenului de veci situat in cimitirul ____" eliberat de Consiliul Popular al Municipiului ____ Intreprinderea de Gospadarie Comunala in care se precizeaza: "Tov. ___ poseda in cimitirul ______ un teren de veci in marime de ____, adica ___ m2 inscris in registru la numarul ____ cumparat in anul 1971 conform aprobarii nr. 6986 din 4 martie 1971 eliberata de___ act donatii nr. ___ din 1944. Terenul a fost achitat cu chitanta nr. ____ din 1944. Pe teren sunt construite un cavou si 2 locuri, grilaj de fier".
Tot aici in acest document se precizeaza:
"In atentia detinatorului:
Extras din regulamentul de functionare a cimitirului:
Ar. 14. Dreptul de folosinta vesnica poate fi transmis cu titlu de mostenire, de impartire intre rude sau de donatie de la o ruda la alta. Orice alta instrainare e socotita nula." --> pt. subsemnatul aplicandu-se mostenire prin succesiune datorata cauzei de moarte, fiind unicul mostenitor, nepot de fiu predecedat

2) in data de 4 martie 1971 sub nr. 6986 in cadrul dosarului nr. 4/28/1971 avand ca obiect referat la teren de veci se dispune de catre Consiliului Popular al Municipiului _____ Serviciul Gospadarie Comunala si Locativa urmatoarele:
"Va facem cunoscut ca s-a aprobat cererea dvs. inregistrata sub nr. 6986 din 1 martie 1971 si s-a dispus Administratiei Cimitirului ___, ca locurile vesnice nr. __ unde sunt inmormantati rudele apropiate ale familiei dvs., sa fie trecute pe numele _________(bunicii), intrucat din documentatia anexata la cerere, rezulta ca folosinta cavoului si a locurilor vesnice mentionate mai sus, va apartin in exclusivitate si in consecinta, nu mai este cazul a plati taxele respective pentru aceste locuri vesnice ce este construit cavoul".

Intrebari:
1) unde as putea gasi actul de donatie din anul 1944 si daca este necesar sa il caut ?
2) unde as putea gasi dosarul nr. 4/28/1971 mai precis documentatia care a fost depusa la vremea respectiva in baza careia s-a eliberat dispozitia nr. 6986 din 4 martie 1971 de catre Consiliul Popular al Municipiului _____ si daca este necesar sa il caut ?
3) din intelegerea mea atunci cand spui "act de concesiune" este echivalent cu situatia in care un bun ti se inchireaza (adica il poti folosi, drept de folosinta) atunci cand nu il detii. Dar in situatia in care bunul era deja detinut de catre descendenti, el trebuie doar transferat prin mostenire in urma succesiunii datorate cauzei de moarte el nu se mai concesioneaza ci doar se transmite (asa cum se mentioneaza si in art. 14 din Extras din regulamentul de functionare a cimitirului (a se vedea initial)

Buna ziua,

Prezint cronologic situatia:
- in anul 1971 bunica mea impreuna cu tatal meu detineau un teren de veci la cimitir avand titlu de folosinta al terenului de veci, teren obtinut in urma unui act de donatie din anul 1944
- in anul 1992 decedeaza tatal meu, iar in anul 1995 decedeaza si bunica
- in anul 1996 se elibereaza de catre Notariat un certificat de mostenitor in urma caruia subsemnatul devine mostenitorul de fapt si de drept al acestui loc de veci
- in anul 1998 se elibereaza de catre Administratia Cimitirului un act de concesiune valabil pe 7 ani
- in anul 2005 se elibereaza un nou act de concesiune de catre Administratia Cimitirului valabil tot pe 7 ani
- in anul 2012 primesc la domiciliu o somatie in care sunt instiintat ca trebuie sa platesc suma de circa 3.000 RON pt. un nou act de concesiune valbil pe o periaoda de 25 de ani. Abia aici a aparut problema: datorita sumei exagerate 3.000 RON comparativ cu sumele platite pt. celelalte 2 perioade de 7 ani: 13.5 RON (pt. perioada 1998 - 2005), respectiv 54 RON (pt. perioada 2005-2012).
- sesizand aceasta diferenta am incercat sa identific cauza.
- am mers la Administratia Cimitirului sa vad ce se intampla, dar din pacate nu am gasit intelegerea necesara. Cu toate ca m-am prezentat insotit de acte doveditoare, cei de acolo au incercat sa imi explice mie ca un act eliberat in anul 1971 eliberat de Consiliul Popular al Municipiului - Serviciul de Gospadarie Comunala si Locativa nu mai este valabil.
- ulterior m-am intalnit cu cineva care se afla in aceeasi situatie si care mi-a spus neoficial ca este vorba de o eroare strecurata de catre Administratia Cimitirului, eroare pe care evident nu doreste sa o recunoasca
- eroarea consta in faptul ca inca din anul 1998 nu trebuia sa se faca acest act de concesiune, deoarece in speta era vorba despre o mostenire prin succesiune datorata cauzei de moarte si trebuia efectuata (operata) doar schimbarea in evidenta Administratiei Cimitirului in baza certificatului de mostenitor.
- eroarea s-a propagat si in anul 2005, lucru pe care din pacate nu l-am sesizat, si tinand cont si de sumele mici care erau in perioada aceea nu s-a remarcat, insa incepand din anul 2012 tinand cont de suma circa 3.000 RON a iesit imediat in evidenta.

Astept idei, opinii, sfaturi orice remarca, observatie este binevenita.

Va multumesc anticipat !
Buna seara,
Caut un avocat cu experienta practica (peste 10 ani) pt. litigii asigurari sociale care sa ma reprezinte in instanta pt. contestatie decizie de pensionare (eliberata de Casa Nationala De Pensii - Comisia Centrala de Contestatii).



Multumesc pt. raspuns.
Cum ramane cu descarcarea de gestiune in special referitor la pastrarea si urmarirea tinerii la zi a cartii tehnice a constructiei.

Buna ziua,
As dori sa cunosc care este procedura legala in cazul in care presedintele asociatiei de proprietari isi prezinta demisia ? (in sensul: cum se va descarca de gestiune (responsabilitatile pe care le are pana la momentul demisiei: pastrarea si urmarirea tinerii la zi a cartii tehnice a constructiei,angajarea prin semnatura proprie a asociatiei de proprietari in relatiile cu tertii etc).
Cine ii va tine locul pana la desemnarea unui nou presedinte ?


In primul rand va multumesc pt. raspuns.
Ceea ce nu inteleg este cum Administratia Cimitirelor imi concesioneaza locul meu de veci, adica imi da dreptul de exploatare/folosinta provizorie pe perioada de 7 ,25 ,49 de ani asupra unui bun proprietate personala, bun care a fost cumparat si ca orice bun cumparat devin proprietar si beneficiez de exploatarea/folosinta acestuia pe toata perioada lui de existenta.
Mai mult in anul 1971, Serviciul Gospadarie comunala si Locativa din cadrul Consiliului Popular la Municipiului, in urma cererii formulate de bunica mea, in calitate de proprietar al locului de veci si in baza unui dosar de analiza insotit de documentele corespunzatoare, imi trimite instiintare potrivit careia: "va facem cunoscut ca s-a aprobat cererea dvs. si s-a dispus Administratiei Cimitirului ca locul de veci unde sunt inmormantate rudele apropiate ale familiei dvs. sa fie trecut pe numele dvs., intrucat din documentatia anexata la cerere, rezulta ca folosinta locului de veci va apartine in exclusivitate si in consecinta, nu mai este cazul a plati taxele respective pentru acest loc de veci"