avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Activitate dinur

Activitate dinur

Multumesc.
.Este o diferenta intre invaliditate si handicap, legata de momentul dobandirii afectiunii. Daca o persoana are certificat de handicap gradul 2, ea poate avea drept de munca ceea ce o persoana cu invaliditate gradul 2 nu avea. Legea face o referire unilaterala -persoane cu invaliditate- de aceea nu imi este clar ce se intampla.
De exemplu o persoana care are un handicap, poate munci un numar de ani dupa care se poate pensiona, neexistand conditia pentru stagiul minim de cotizare. Persoana este salariata, avand CIM, se poate pensiona datorita handicapului dar mai are pana la limita de varsta.
Ce este de facut?
Cineva spunea ca nu este o problema intrucat pensia vine de la contributii iar salariul de la angajator.
Multumesc.
S-au mai adus niste modificari, paleta este mai larga, dar ceea ce am vazut eu se referea la pensionarii cu grad de invaliditate :
Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a decis că pensia de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activităţi independente. Aceştia au avizat favorabil proiectul de lege care modifică astfel legea pensiilor.
Până acum, legea prevedea ca cei care primesc pensii de invaliditate gradul I şi II nu pot cumula niciun alt venit din drepturi de autor sau alte activităţi independente.

Acum, amendamentul depus de Liviu Dragnea prin care indemnizaţia de handicap va putea fi cumulată cu veniturile din activităţi independente urmează să fie dezbătut în plen. De această prevedere pot beneficia şi cei care primesc pensii de urmaş.

Intrebarea era daca pot cumula o pensie de handicap gradul 2 cu veniturile din salariu.


Daca o persoana care are certificat medical de handicap gradul 2 , se poate pensiona din motiv de handicap si cumula venitul din pensie cu cel din salariu