avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Modificare art 118 din Legea 263/2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Modificare art 118 din Legea 263/2010

Daca o persoana care are certificat medical de handicap gradul 2 , se poate pensiona din motiv de handicap si cumula venitul din pensie cu cel din salariu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 4 Iulie 2023
Numai pensionarii de gradul III de invaliditate pot cumula pensia cu salariul.
Multumesc.
S-au mai adus niste modificari, paleta este mai larga, dar ceea ce am vazut eu se referea la pensionarii cu grad de invaliditate :
Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a decis că pensia de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activităţi independente. Aceştia au avizat favorabil proiectul de lege care modifică astfel legea pensiilor.
Până acum, legea prevedea ca cei care primesc pensii de invaliditate gradul I şi II nu pot cumula niciun alt venit din drepturi de autor sau alte activităţi independente.

Acum, amendamentul depus de Liviu Dragnea prin care indemnizaţia de handicap va putea fi cumulată cu veniturile din activităţi independente urmează să fie dezbătut în plen. De această prevedere pot beneficia şi cei care primesc pensii de urmaş.

Intrebarea era daca pot cumula o pensie de handicap gradul 2 cu veniturile din salariu.


V-am explicat mai sus ca nu se pot cumula salariul cu pensia de invaliditate de gradul II.

art.118 din Legea 263/2010
(1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84 lit. a) și b).
e) pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali sau județeni.

(1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepția celor realizate din situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I sau II de invaliditate, precum și pensionarii de urmaș încadrați în gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul III de invaliditate, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale;
d) soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș

(1^2) În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

art.6
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I.
a) persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă;
b) funcționarii publici;
....
.Este o diferenta intre invaliditate si handicap, legata de momentul dobandirii afectiunii. Daca o persoana are certificat de handicap gradul 2, ea poate avea drept de munca ceea ce o persoana cu invaliditate gradul 2 nu avea. Legea face o referire unilaterala -persoane cu invaliditate- de aceea nu imi este clar ce se intampla.
De exemplu o persoana care are un handicap, poate munci un numar de ani dupa care se poate pensiona, neexistand conditia pentru stagiul minim de cotizare. Persoana este salariata, avand CIM, se poate pensiona datorita handicapului dar mai are pana la limita de varsta.
Ce este de facut?
Cineva spunea ca nu este o problema intrucat pensia vine de la contributii iar salariul de la angajator.
"Pensie de handicap gradul 2" nu exista in Legea 263/2010 ... daca vorbiti despre indemnizatia de handicap , atunci aceasta se poate cumula cu salariul.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata partiala eugeniaszilagyi eugeniaszilagyi la pensionarea anticipata partiala mai aidreptul sa ai alte venituri ? (vezi toată discuția)
Se poate cumula pensia de invaliditate gr.1 si gr.2 respectiv pensia de urmas gr.1 sau gr.2, cu un venit activitati dependente (angajat) sau independete(profesii liberale) kisslevente kisslevente Bună ziua, Sunt o persoană cu dizabilitati încadrat în gradul 1 de handicap și beneficiez de o pensie de invaliditate ( iar un prieten încadrat în grad ... (vezi toată discuția)
pensia anticipata GyorgyPPal GyorgyPPal Daca persoana pensionata anticipat poate beneficia si de alte venituri. Care sunt aceste venituri: (vezi toată discuția)