avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Activitate legisconsult2002

Activitate legisconsult2002

Buna ziua!
In cazul in care se doreste demararea activitatii de sertizare a furtunurilor hidraulice (imbinarea cu nituri si fitinguri a furtunurilor, conform cerintelor clientilor), credeti ca pentru aceasta activitate este necesara autorizatie de mediu?
Ma gandeam ca s-ar incadra la codul caen 3299 Fabricarea altor produse manufacturiere n.c.a., dar daca aveti alte idei, v-as ruga sa mi le comunicati.

Multumesc anticipat pentru bunavointa de a va apleca asupra acestei intrebari!
Referitor la legislatia privind ajutorul de stat, trei SRL-uri IMM care au ca asociati si administratori aceleasi 2 persoane (soti), sunt autonome, partenere sau legate?
In cazul in care o persoana cu rezidenta intr-un stat UE indeplineste conditiile prevazute de art 7 pct 28 lit b si c cod fiscal pentru a fi rezident fiscal in Romania, la depunerea cererii de rezidenta fiscala trebuie sa anexeze, pe langa multe alte acte, si certificat de rezidenta fiscala din tara de origine si un document emis de autoritatea fiscală străină care atestă că persoana fizică este scoasă din evidența fiscală a tarii de origine?
Pun aceasta intrebare pentru ca in Ordinul MFP 1099/2016 se specifica la art 15 ca ar trebui depuse, printre altele: "- după caz, certificatul de rezidență fiscală eliberat de autoritatea competentă a statului străin cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuții în domeniul certificării rezidenței fiscale conform legislației interne a acelui stat, în original sau în copie legalizată, însoțit de o traducere autorizată în limba română;
- un document emis de autoritatea fiscală străină care atestă că persoana fizică este scoasă din
evidența sa fiscală, după caz, însoțit de o traducere autorizată în limba română;".
In opinia mea, aceste inscrisuri ar fi optionale pentru persoana care depune cererea de rezidenta fiscala, sau cel mult ar putea fi obligata sa depuna certificat d erezidenta din tara de origine. Dar un organ fiscal sustine ca trebuie toate aceste documente trebuie depuse pentru a putea acorda rezidenta fiscala, iar in caz contrar cererea se respinge.
In cazul unei asociatii non profit care desfasoara activitati economice, cum se face autorizarea activitatilor desfasurate (autorizare corespondenta celei pe baza declaratiei pe proprie raspundere in cazul societatilor comerciale infiintate la ONRC) ?
In cazul in care un actionar persoana fizica al unui SA, care detine peste 25% din actiunile societatii, refuza sa comunice institutiei bancare la care SA-ul are deschise conturile o copie de pe actul sau de identitate, iar banca ameninta societatea cu blocarea conturilor, ce opinii aveti privitor la pozitia bancii si, daca este indreptatita, ce demersuri considerati ca s-ar impune in relatia societatii cu actionarul?
Precizez ca actionarul refuza expres, invocand dreptul sau la anonimat raportat la legislatia privind protectia datelor cu caracter personal si la faptul ca nu exista un temei legal care sa il oblige sa comunice bancii copia actului sau de identitate, iar obligatia bancii de cunoastere a clientelei nu ii este lui opozabila, intrucat contul nu e al lui, ci al societatii in care detine doar calitatea de actionar (nu si administrator).