avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Persoana cu rezidenta intr-un stat UE indeplineste ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Persoana cu rezidenta intr-un stat UE indeplineste conditiile pentru a fi rezident fiscal in Romania.

In cazul in care o persoana cu rezidenta intr-un stat UE indeplineste conditiile prevazute de art 7 pct 28 lit b si c cod fiscal pentru a fi rezident fiscal in Romania, la depunerea cererii de rezidenta fiscala trebuie sa anexeze, pe langa multe alte acte, si certificat de rezidenta fiscala din tara de origine si un document emis de autoritatea fiscală străină care atestă că persoana fizică este scoasă din evidența fiscală a tarii de origine?
Pun aceasta intrebare pentru ca in Ordinul MFP 1099/2016 se specifica la art 15 ca ar trebui depuse, printre altele: "- după caz, certificatul de rezidență fiscală eliberat de autoritatea competentă a statului străin cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuții în domeniul certificării rezidenței fiscale conform legislației interne a acelui stat, în original sau în copie legalizată, însoțit de o traducere autorizată în limba română;
- un document emis de autoritatea fiscală străină care atestă că persoana fizică este scoasă din
evidența sa fiscală, după caz, însoțit de o traducere autorizată în limba română;".
In opinia mea, aceste inscrisuri ar fi optionale pentru persoana care depune cererea de rezidenta fiscala, sau cel mult ar putea fi obligata sa depuna certificat d erezidenta din tara de origine. Dar un organ fiscal sustine ca trebuie toate aceste documente trebuie depuse pentru a putea acorda rezidenta fiscala, iar in caz contrar cererea se respinge.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2022
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Declaratie unica venituri din afara ue si plecati mai mult de 6 luni din tara valentinkiperi valentinkiperi Buna ziua, Daca am venituri din afara UE dar lipsesc din tara mai mult de 183 zile pe an, trebuie sa declar aceste venituri? Si daca le declar se vor ... (vezi toată discuția)
Stabilirea rezidentei fiscale in strainatate pt persoane fizice elenamartinez elenamartinez Buna ziua! conform nuçoului cod fiscal rezidentii romini din alte tari trebuie sa anunte stabilirea rezidentei fiscale in tara unde se afla. Situatia mea ... (vezi toată discuția)
Rezidenta fiscala Geanlu Geanlu Buna ziua, Daca sunt angajata la un anajator din Romania, dar din motive personale am ales sa ma mut in Germania pastrand jobul din Romania (lucrez remote, ... (vezi toată discuția)