Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu concedii de maternitate. Pare ca pentru calcul de concediu de maternitate se ia in considerare 12 luni cu venit din ultimele 24 de luni, iar daca in ultimele 24 de luni nu exista venituri in cel putin 12 luni, concediul nu se acorda. In cazul nostru concret, sotia a fost in concediu de maternitate cu primul copil intre 10 iulie 2019-9 iunie 2021. Dupa aceasta perioada, nu a a vut venituri, si cel mai devreme poate reveni la locul de munca incepand cu 1 septembrie 2022 (este invatatoare). Dupa calcul meu asta ar insemna ca in ultimele 24 luni intotdeauna o sa aiba 9 luni cu venituri, din cauza faptului ca intre iulie 2021 si sept 2022 nu a avut venituri. Cum am putea rezolva situatia asta? Ne gandeam sa deschida un PFA cu venituri din tutorat pentru perioada care trebuie acoperita (iulie - sept 2022), dar posibil e prea tarziu pentru aia. Cineva a mentionat ca contributia CAS ca persoana fizica contribuie la calcul, dar n-am putut sa verific asta, si probabil nu e considerat "venituri". Multumesc pentru sugestii
Buna ziua, am intrat in posesia unui teren (mostenire), 2000 m^2, ideal pentru construirea unei case, am obtinut certificatul de urbanism. Pe urma am aflat ca sub teren se afla doua conducte de gaze naturale, apartinand firmelor Romgaz si Transgaz. Inginerii lor ne-au informat de zonele restrictionate pentru constructie, fiind de 20 de metri si de 50 de metri respectiv pt ambele conducte. Asta in practica inseamna ca am pierdut 80% din suprafata utila, si am ramas cu cam 400 de m^2 utilizabile. Avand in vedere ca probabil renuntam la terenul respectiv din motivul asta, intrebarea mea este daca sunt sanse pentru despagubiri in cazul asta, ce fel de sanse, daca exista precedent, si care ar fi procesul in cazuri de gen?