avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Activitate AlexandraaRadu

Activitate AlexandraaRadu

Art. 24 din Regulamentul intern adoptat în SC “Alfa” S.A. prevede: “În cazul în care un salariat este surprins în flagrant la săvârşirea unei abateri disciplinare, aplicarea sancţiunii disciplinare corespunzătoare se va putea realiza fără audierea acestuia”.

Sindicatul constituit în societate consideră că textul încalcă prevederile imperative ale art. 251 alin. (1) din Codul muncii, potrivit căruia sub sancțiunea nulității absolute, nicio măsură, cu excepția avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile. Ca urmare, decide declanşarea unui conflict colectiv de muncă. Sesizează angajatorul cu declanşarea conflictului colectiv şi îl convoacă la conciliere, comunicându-i că, dacă va fi necesar, va decide chiar declanşarea unei greve.
Angajatorul se prezintă la conciliere şi comunică delegaţiei sindicale că declanşarea unei greve ar fi oricum nelegală. Motivul acestei susţineri îl constituie faptul că sindicatul a fost consultat cu prilejul adoptării Regulamentului intern, în temeiul art. 241 din Codul muncii, apoi a fost afişat pentru 2 luni la avizier. În tot acest timp, salariaţii nu au avut nici o obiecţie.

1. Ce efecte juridice poate produce textul citat din Regulamentul intern?
2. Cum apreciați susținerile angajatorului formulate cu prilejul concilierii?
3. Menționați dacă Sindicatul poate declanșa conflictul colectiv. Dacă nu, consiliați Sindicatul cu privire la mijloacele de acțiune.

AB, AC și AD - persoane fizice constituie o SA prin subscriere integrală și simultană a capitalului social. Data înmatriculării este 2 aprilie 2018.
AB se obligă să aducă aport de capital în numerar în valoare de 10 000 euro.
AC, de asemenea, va aporta tot numerar în valoare de 10 000 euro
AD va contribui cu obligațiuni în valoare de 5.000 euro, emise de o societate la data de 1 martie 2018, cu termen de rambursare a acestora la 2 aprilie 2022.
AB, AC, AD au vărsat la constituire 30% din capitalul subscris.
1. Aporturile aduse de cei 3 acționari sunt permise de lege pentru constituirea unei SA prin subscriere integrală și simultană? Explicați.
2. Explicați motivul pentru care apreciați că Registrul comerțului ar putea respinge înmatricularea societății.
3. Cum se poate acoperi neregularitatea constatată de registrul comerțului.