avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1288 soluții astăzi
Forum Activitate flobar

Activitate flobar

Legea 360/2023: M-am pensionat anticipat partial in iunie 2024 avand indepliniti peste 60ani si peste 35ani stagiu contributiv. Am 5ani de facultate si 9luni armata. Intrebare: Odata cu intrarea in vigoare a legii 360, nu ar fi trebuit ca din oficiu si automat sa fi fost trecut la pensie limita de varsta? Ma bazez pe Art. 144 alin. (7). din legea 360 si consider ca la 01.09.2024 "conditiile au fost indeplinite". Va multumesc anticipat.
Pentru grupa 2 obtinuta prin proces, hotararea instantei fiind ulterioara datei expirarii perioadei de penalizare initiala. In acest caz, exista si consecinta cresterii punctajului conform grupei, la acest aspect am intrebat, pensia creste cu 50lei/luna sa zicem, de cand se acorda aceasta diferenta? asta am intrebat, va rog. Multumesc.
Procesul este doar pentru incadrarea locului de munca in grupa2, hotararea tine doar loc de adeverinta de grupa deci.
Data acordarii sumei recalculate a pensiei. Am introdus o cerere de recalculare si pensia a crescut. De la ce data se plateste (si) diferenta fata de pensia initiala: de la data cererii de recalculare? sau de la data stabilirii pensiei initiale (adica retroactiv)? Multumesc.
Dupa introducerea unei cereri de recalculare in urma castigarii unei perioade de grupa 2 ( castigat procesul cu fostul angajator), in cazul in care la data introducerii cererii perioada de penalizare (cea care nu a tinut cont de beneficiile grupei castigate prin proces) a fost deja depasita, se primesc banii inapoi? diferenta fata de situatia in care grupa ar fi fost relevata inca de la stabilirea initiala a pensiei? adica se primesc banii retroactiv? Va multumesc.
Nu cumva este data inregistrarii cererii? Intre cele 2 date poate fi max. 45zile, si intreb pentru a intelege de cand curg lunile de penalizare.
Buna ziua,
In cazul pensionarii anticipate/anticipate partial, care este "data acordarii pensiei"?
Va multumesc.
Perioada grupa 2 de munca.
Perioada minima de 5 ani se refera la timp neintrerupt in acelasi loc sau poate fi cumulata din mai multe locuri de munca si perioade de timp?
Multumesc,

Mai este in vigoare, va rog?

Si daca nu, ce are in loc?

Multumesc.