avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Activitate Szegedi07

Activitate Szegedi07

Buna ziua,

Intrebarea mea este legata de urmatoarea:

" Ca recompensare a muncii suplimentare, conform Codului muncii, aceasta se face în două moduri:

prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea orelor suplimentare (în aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru);
dacă nu e posibilă varianta de mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia (sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază)."

M-ar interesa daca angajatorul alege compensarea prin zile libere, se adauga sporul mentionat mai sus ? De exemplu o zi de sarbatoare sau weekend, ar trebui sa fie platit cu un spor 100%. Asta inseamna ca eu am dreptul la 2 zile libere ?
Multumesc !
Buna ziua,

La firma la care lucrez nu se platesc orele suplimentare si nici nu se compenseaza cu ore libere platite decat foarte rar. Acum s-a ajuns la "un acord" sau pot sa zic ca ni s-a comunicat faptul ca se vor plati in felul urmator: +10% pt orele suplimentare prestate in timpul saptamanii si +25% pt ore suplimentare in weekend sau sarbatori legale. Codul muncii spune clar ca platirea orelor suplimentare se poate negocia in contractul colectiv de munca dar nu poate fi mai mic de 75% cele din timpul saptamanii si 100% cele din weekend respectiv sarbatori legale. Intrebarea este daca este legal asa cum face aceasta firma ? Nu ar trebui respectat codul muncii? Unde se poate raporta acest lucru? Vreau sa precizez ca se fac frecvent ore suplimentare pentru ca suntem trimisi in delegatii.