avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters52778

Activitate ContSters52778

Cam asta cred si eu. Ma voi stradui sa le conving sa gaseasca un profesionist adevarat! Multumesc!
Buna ziua! In 1929 a fost cumparat un teren de casa in Bucuresti, de la un mosier, pe chitanta de mana. Mostenitoarele cumparatorului (sotie si fiica) doresc sa obtina titlu de proprietate pe baza chitantelor de plata in rate si a ultimei chitante care atesta plata integrala. De la cumparare (1929) pana in prezent au fost platite neintrerupt taxele catre stat de catre aceeasi familie. Sotia, in varsta de 93 ani, inca locuieste acolo si are contracte de utilitati pe acea adresa. S-au adresat unui avocat care a introdus actiune pe uzucapiune, avand ca parti: sotia, prin mandatar fiica (reclamant) si MUNICIPIUL BUCUREŞTI PRIN PRIMAR GENERAL + STATUL ROMÂN REPREZENTAT DE MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE (Parat)! Motivul stabilirii astfel a partilor in contradictoriu a fost ca "e f dificil sa gasesti eventualii mostenitori ai vanzatorului". Le-a solicitat reclamantelor sa obtina istoricul vecinilor (care majoritatea sunt noi proprietari), insa acestia au refuzat sa le dea copii. Cererea a fost, pe buna dreptate respinsa la al treilea termen, avand solutia "Admite excepţiile lipsei calităţilor procesuale pasive a pîrîţilor şi va respinge cererea ca formulată împotriva unor persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Respinge cererea ca formulată împotriva unor persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Cu apel în 30 zile de la comunicare." Apel nu s-a mai facut, iar avocatul a introdus din nou acum dosar pe uzucapiune+ajutor public judiciar, aceleasi parti+DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE ca al treilea parat. Doreste sa invoce varsta inaintata a sotiei mostenitoare (93 ani) care locuieste inca pe terenul in litigiu. Termenul primei infatisari este 5 iulie. Ce parere aveti, exista sorti de izbanda in acest nou dosar sau avocatul tergiverseaza lucrurile in mod voit? Precizez ca reclamantele nu au cunostinte juridice, sunt in etate si sunt tratate cu mare aroganta de catre avocat. Sa continue sa ii dea bani acestuia si sa mearga inainte cu acest dosar sau sa se adreseze altui avocat? Ce ar trebui sa faca si sub ce forma ar fi mai bine sa se realizeze un nou dosar? Speta trebuie neaparat rezolvata, mostenitoarele sunt hotarate sa actioneze in continuare, pana la solutionarea situatiei. Multumesc!
Buna seara!
Lucrez intr-o institutie publica si am, printre alte responsabilitati, si gestiune. In prezent ma aflu in concediul de crestere si ingrijire a copilului, prin urmare, conform legii, CIM este suspendat. Mi-a fost adresata telefonic solicitarea, din partea conducerii, de a veni personal la serviciu sau de a delega pe cineva (!) in vederea verificarii anuale a gestiunii mele (mijloace fixe si obiecte de inventar). Mentionez ca lucrez singura, iar sediul unde imi desfasor activitatea este in exclusiva mea responsabilitate. Intrebarea mea este daca sa dau curs acestei solicitari, prezentandu-ma, evident, personal pentru verificarea gestionara, in conditiile in care figurez cu CIM suspendat. Semnarea de catre mine a actelor aferente verificarii gestionare este legala? Imi poate atrage aceasta semnatura eventuale consecinte de incalcare a legii? Justificarea, verbala, a conducerii este ca figurez cu inventarul neefectuat anul trecut (cand eram tot in CCIC) si ca este necesar sa fie incheiate verificarile gestionare in intreaga institutie. Va multumesc.
Buna ziua, speta este urmatoarea: s-a dezbatut succesiune in instanta dupa mama, in jud. Teleorman. Soacra mea (care a demonstrat in cadrul procesului ca si-a ingrijit 5 ani mama imobilizata) a primit prin hotarare judecatoreasca casa si curtea in schimbul unei sulte datorate celorlalti 2 frati care au acceptat succesiunea si au fost parte adversa in proces. Uneia dintre surori i-a achitat sulta, celalalt frate a decedat intre timp, iar copiii lui nu au facut succesiunea dupa el. Acum, soacra mea primeste la adresa de domiciliu din Bucuresti cerere de poprire pe 1/3 din salariu, formulata nominal de sora careia i-a platit si de fratele decedat anul trecut! El a decedat in iulie 2014 si apare ca solicitant in aceasta cerere cu data din oct. 2015. Este anexat un certificat de mostenitor al copiilor sai dupa dezbaterea succesiunii dupa mama, nicidecum dupa tata! Cererea de poprire este facuta printr-un executor din jud. Teleorman, adresa fratelui decedat este completatat ca fiind in orasul Alexandria, desi el a trait ultimii 20 de ani in Bucuresti, unde a si murit. Este oferit un cont in care sa se faca depunerile, dar suma datorata nu este nicaieri mentionata si mai apar la final niste taxe de timbru de 75.000 lei! si altele privind trimiterea somatiei de plata de 30.000 lei. (Presupun ca este un formular vechi, de dinainte de denominare!)
Din ce am citit in legislatie am inteles ca executorul ar trebui sa fie cu sediul in orasul de domiciliu al debitorului (adica din Bucuresti in cazul nostru). Solicitantul cererii de poprire poate fi o persoana decedata? Daca fratele a decedat soacra mea ii mai datoreaza sulta respectiva sau copiii lui trebuie sa dezbata succesiunea dupa tata si sa se constituie in mostenitori cu drept la aceasta sulta? De asemenea, angajatorul catre care se adreseaza cererea de poprire la ce suma datorata ar trebui sa se raporteze? Se va pune in practica automat poprirea sau exista un termen de contestare si catre cine trebuie adresat? Ce drepturi are soacra mea, ca debitor, in aceasta speta si ce ne sfatuiti sa facem? Multumesc!
Va multumesc pentru precizari!
Buna ziua, sunt insarcinata in 13 saptamani si am 41 de ani. Nasterea este prevazuta sa aiba loc la sfarsitul lunii martie 2016. Este prima sarcina, sunt supraponderala, varsta destul de inaintata, deci predispusa din start la tot felul de probleme, de aceea ar exista si posibilitatea unui concediu de risc maternal. Am 2 joburi pe durata nedeterminata, ambele cu CIM (deci cu plata tuturor contributiilor), unde activez de cativa ani neintrerupt: functia de baza (full-time) cu remuneratie neta de 912 ron si un part-time (3 ore/zi) cu remuneratie neta de 542 ron. Functia de baza este bugetara (platita de primaria mun. Bucuresti), cea de-a doua in cadrul unui ONG de utilitate publica (deci, partial subventionat de Min. Muncii). Am rugamintea sa ma indrumati cum ar fi mai avantajos pentru mine din punct de vedere financiar cu privire la concediile la care am dreptul de acum inainte. Realmente nu stiu cum sa procedez, avand in vedere ca veniturile salariale sunt si asa destul de mici. Pot face cerere de concediu maternal la ambele locuri de munca sau doar la functia de baza? In acest din urma caz ce se intampla cu jobul part-time? Care ar fi calculul corect conform legislatiei in vigoare? Mentionez ca in ambele locuri colegii de la Resurse umane nu cred ca vor fi prea cooperanti, de aceea am nevoie de o parere competenta, ca sa stiu pe ce ma bazez. Va rog sa imi spuneti cat este durata maxima a concediilor si de ce drepturi financiare pot beneficia prin prisma spetei cu 2 joburi. Daca fac cerere de concediu de odihna la 1 ianuarie 2016 beneficiez de intreaga perioada legala (25 zile) sau doar ce revine primelor 3 luni din an, pana la momentul nasterii (martie 2016)? Va multumesc anticipat. Numai de bine!
Va multumesc pt. raspunsuri. Vroiam sa mai stim si care va fi pozitia celuilalt frate? am incercat sa discutam cu el despre asta dar nu pare interesat sa intreprinda ceva. poate sa se fi inteles cu cealata parte si sa il fi despagubit deja? cand procedam la sistarea de indiviziune sunt chemati ambii separat sau solidar?
Despre hartia pe care notarul a considerat-o ca un fel de testament olograf ce parere aveti?
Multumesc.
Buna ziua, sotul meu a mostenit de la tatal decedat o parte din apartamentul acestuia. restul casei a revenit sotiei de-a doua a tatalui (in cota mai mare) si celuilalt frate al sotului (dintr-o casatorie anterioara). ce pasi trebuie sa urmam pt. a iesi din indiviziune? mentionez ca apartamentul a fost achitat in timpul casatoriei cu aceasta doamna. exista o hartie "de mana", adusa de aceasta si introdusa la notariat in dosarul de succesiune, in care defunctul cere ca doamna sa fie lasata pe parcursul vietii sa locuiasca in el, pt. ca mai apoi casa sa revina celor 2 frati. hartia este semnata si de aceasta doamna ca fiind de acord.
Intrebari:
- daca facem actiune in instanta de iesire din indiviziune, apartamentul ii va fi atribuit doamnei (ca avand cota mai mare) si va fi obligata la sulta? ce regim va avea celalalt frate?
- cum se poate intra in posesia mostenirii daca aceasta doamna nu are sau nu vrea nici sa plateasca sulta, nici sa vanda?
- daca lasam situatia asa cum este si la un moment dat doamna respectiva decedeaza, hartia despre care am amintit poate fi considerata testament olograf consimtit si de doamna si ii inlatura de la mostenire pe copii naturali ai acesteia? casa a fost obtinuta de sot, insa atunci cand s-au casatorit se platea chirie la ICRAL.
Problema este ca avem impresia ca aceasta doamna urmareste ca partea sa de mostenire sa ramana copiilor ei (evident!) si, in aceste conditii, suma va fi extrem de mica in cazul vanzarii, nemailuand in considerare si devalorizarea proprietatii.
Ce ne sfatuiti sa facem astfel incat sa nu fim pagubiti?
Multumim.
multumesc!
imobilul a fost cumparat inainte casatoriei cu prima sotie, adica soacra mea. deci, inaintea celor doua casatorii, pe vremea cand era singur.