avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul pre si postnatal si indemnizatie crestere copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul pre si postnatal si indemnizatie crestere copil daca angajata are 2 joburi cu CIM

Buna ziua, sunt insarcinata in 13 saptamani si am 41 de ani. Nasterea este prevazuta sa aiba loc la sfarsitul lunii martie 2016. Este prima sarcina, sunt supraponderala, varsta destul de inaintata, deci predispusa din start la tot felul de probleme, de aceea ar exista si posibilitatea unui concediu de risc maternal. Am 2 joburi pe durata nedeterminata, ambele cu CIM (deci cu plata tuturor contributiilor), unde activez de cativa ani neintrerupt: functia de baza (full-time) cu remuneratie neta de 912 ron si un part-time (3 ore/zi) cu remuneratie neta de 542 ron. Functia de baza este bugetara (platita de primaria mun. Bucuresti), cea de-a doua in cadrul unui ONG de utilitate publica (deci, partial subventionat de Min. Muncii). Am rugamintea sa ma indrumati cum ar fi mai avantajos pentru mine din punct de vedere financiar cu privire la concediile la care am dreptul de acum inainte. Realmente nu stiu cum sa procedez, avand in vedere ca veniturile salariale sunt si asa destul de mici. Pot face cerere de concediu maternal la ambele locuri de munca sau doar la functia de baza? In acest din urma caz ce se intampla cu jobul part-time? Care ar fi calculul corect conform legislatiei in vigoare? Mentionez ca in ambele locuri colegii de la Resurse umane nu cred ca vor fi prea cooperanti, de aceea am nevoie de o parere competenta, ca sa stiu pe ce ma bazez. Va rog sa imi spuneti cat este durata maxima a concediilor si de ce drepturi financiare pot beneficia prin prisma spetei cu 2 joburi. Daca fac cerere de concediu de odihna la 1 ianuarie 2016 beneficiez de intreaga perioada legala (25 zile) sau doar ce revine primelor 3 luni din an, pana la momentul nasterii (martie 2016)? Va multumesc anticipat. Numai de bine!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:27, 23 Martie 2016
1. Indemnizatia pentru concediul de risc maternal si pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se acorda de ambii angajatori.

2. Indemnizatia pentru concediul crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani se plateste de catre AJPIS si se calculeaza avand in vedere veniturile de la ambele locuri de munca.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
...

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

4. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

5. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiazã salariatele prevãzute la lit. c)-e) pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lor şi/sau a fãtului ori a copilului lor.

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.

6. Concediul de odihna pe anul 2016 se acorda si pentru perioadele in care va aflati in concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate).

7. Din Codul muncii:

Art. 145
...
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
...
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
Va multumesc pentru precizari!
Bună seara. As dori sa știu cum se face calculul pentru indemnizatie de creștere copil în cazul în care exista un job part-time de 6 ore. Este suficient sa se lucreze 12 luni sau va trebui să se lucreze mai mult timp? Și ce ar fi de făcut în situația în care nu este suficientă norma de 6 ore, un alt job de cel puțin 2 ore ar rezolva problema? De asemenea as dori sa știu dacă în cazul în care norma este mai mare, sa zicem 10 ore, se scade perioada de 12 luni?
Vă mulțumesc.
1. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta nu conteaza timpul de munca (8 ore pe zi, mai putin sau mai mult).
- Conteaza numai sa aveti venituri profesionale impozabile, indiferent de cuantumul acestora.

2. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, sarcina cu risc, concediu prenatal iulian.i iulian.i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Sotia este insarcinata.I s-a recomandat sa intre in concediu de sarcina cu risc.Va rog sa ma lamuriti ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)