avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Activitate ararin

Activitate ararin

Răspuns la discuția Copil minor
Nu ar avea nici un efect pentru ca in certificatul de nastere este deja trecut ca tata sotul mamei si copilul nu poate avea 2 tati
Doamna Stoica are perfecta dreptate.
Contestarea paternitatii nu se poate face decat in cazul unei recunaosteri, ori aici sotul mamei este tata in baza unei prezumtii legale, nu a recunoscut nimic.
Singura cale care ar duce la administrarea unui probatoriu este ca dl. Victor sa faca o sesizare la Ministerul Public care sa deschida o actiune de tagada a paternitatii in numele copilului.
Ai trei posibilitati:
- obtii o hotarare definitiva de increditare a copilului, cu care poti iesi oricand, de cate ori vrei
- obtii la fiecare iesire acordul lui notarial
- obtii la fiecare iesire o sentinta judecatoreasca care sa ii suplineasca acordul
Prima varianta e recomandata.
Draga Mabel, tot ce ti-am scris in primul meu post e corect, am trecut recent prin situatie similara. Deci, indiferent de vointa voastra, fostul sot e tatal copilului, asa spune legea. Singurii care au dreptul sa deschida un proces pentru a schimba acest lucru sunteti tu, fostul sot si copilul. Tatal natural nu are nici un drept si nu poate cere nici un drept cat timp pe certificatul de nastere e fostul tau sot. Daca nici tu, nici fostul sot nu faceti tagada paternitatii, singura posibilitate, destul de complicata, este ca Ministerul Public, prin procuror, in cazul in care este sesizat - lucru pe care il poate faca tatal natural, daca cunoaste aceasta posibilitate, sa deschida un proces de tagada a paternitatii in numele copilului. Tot din experienta iti spun ca copilul poate ajunge leger la 2 ani pana sa se intample asta. Daca mai ai intrebari iti raspund cu placere.
Legea acorda prezumtia de paternitate fostului sot. Deci la nastere pe certificat fostul sot va fi trecut la tata, nimeni nu se poate opune acestui lucru, nici macar dvs. Pentru a schimba tatal din certificat trebuie deschis un proces de tagada a paternitatii, drept care il aveti dvs, fostul sot si copilul, cu respectarea termenelor legale. Cat timp nu se face tagada paternitatii, tatal biologic nu poate face absolut nimic pentru a cere stabilirea paternitatii sale asupra copilului, legea nu ii da nici un drept. Singura cale care o are este sesizarea Ministerului Public, care ar putea in urma audierii lui, a dvs., a martorilor, sa deschida procesul de tagada in numele copilului. Sau ar putea sa nu o faca. In nume personal tatal biologic nu poate intreprinde nimic.
Presupunand ca tatal vrea sa recunoasca copilul si veti merge impreuna sa il declarati, puteti stabili de comun acord daca doriti sa poarte numele dvs sau al lui, fara ca prin aceasta sa se aduca vreo atingere drepturilor parintesti a vreunuia dintre dvs.
Răspuns la discuția Actiune in Tagada Paternitatii
Termenul pentru tagada paternitatii este de 3 ani de la nasterea copilului.
Presupun ca are deja numele dvs?
Răspuns la discuția Copil in afara casatoriei
In ambele cazuri solutia legala e sa inregistrati copilul pe numele (fostului) sot, de fapt nici nu va intreaba nimeni daca vreti sau nu, legea spune ca e al lui, deci la primarie il vor trece automat la rubrica tata, indiferent cine ce declara. Dupa care puteti face procesul de tagada a paternitatii, care nu ar trebui sa fie prea dificil. Dna Tenchiu poate ar putea ocoli legea asa cum a sugerat, dar nu stiu ce se intampla in cazul in care cei de la primarie se sesizeaza, sau ar putea fi sesizati de vreun 'binevoitor'. Cel mai corect, legal vorbind, ar fi sa faceti procesul de tagada a paternitatii dupa inregistrarea copilului, in acest fel problema va fi rezolvata legal si definitiv.
Răspuns la discuția Copil in afara casatoriei
Nu stiu exact cum se calculeaza termenul, dar cred ca se considera copil conceput in timpul casatoriei? In cazul acesta, nu conteaza daca va schimbati sau nu numele, tata va fi fostul sot, singura exceptie fiind in cazul in care v-ati casatori cu cetateanul grec inainte sa se nasca copilul.