Multumesc mult pentru raspuns, asa am sa fac. M-as bucura daca printre cei prezenti pe acest forum exista avocati care ar putea sa preia un astfel de caz (rog mesaj).
In urma cu 9 ½ luni am incheiat cu o firma un contract de prestari servicii de design interior pentru un apartament de bloc de 68 mp.
Conform contractului, plata serviciilor se face in 4 rate, dintre care ultima rata se achita de catre beneficiar dupa validarea documentelor finale pe care echipa de proiect le transmite catre beneficiar si care se refera la planurile de amplasare obiecte, simularile vizuale pe incaperi si lista de materiale folosite in proiect, precum si furnizorii acestora.
Insa din lista de materiale recomandate lipsesc o multime dintre detaliile pe care le validasem anterior cu echipa de design si care se regasesc in simularile vizuale. Deci, practic mi-au fost trimise niste poze frumoase, pe care eu nu le voi putea reproduce in realitate pentru ca nu stiu de unde as putea gasi toate piesele respective.
Probabil am ajuns in aceasta situatie pentru ca am achitat ultima rata inainte de a valida efectiv toata documentatia primita. Si asta deoarece reperezentantii echipei de proiect mi-au sugerat ca nu pot face lucrari “pe gratis” (insemnand fara sa primeasca banii inainte- asta desi in contract se specifica faptul ca se achita dupa ce beneficiarul valideaza lucrarile). Iar eu am convenit sa platesc ultima rata inainte de a valida tocmai ca sa grabesc putin lucrurile, caci ma intarziasera 9 luni de zile deja! Aceste discutii referitoare la plata in avans si la intarzierile multiple le-am avut cu ei pe email.
Nu neg ca am avut niste solicitari mai aparte, dar acestea au fost legate mai ales de paleta coloristica, nicidecum nu au fost niste pretentii absurde care sa necesite o perioada de peste 9 luni de zile. Si totusi, cu exceptia primelor 3 luni, cand mi se raspundea la email-uri imediat, ulterior raspunsurile au inceput sa vina extrem de greu, dupa asteptari si de cate o luna pentru a clarifica anumite detalii.
In acest moment sunt in etapa in care am achitat in intregime proiectul, dar am specificat intr-un email catre ei ca voi reveni cu feed-back dupa ce voi analiza cu atentie materialul. Iar cand am revenit cu niste solicitari referitoare la materialele/piesele care lipsesc din lista finala, m-am trezit ca nu mai primesc raspuns.
Ce solutie am? Am asteptat tot anul ca sa putem amenaja acest apartament asa cum ne dorim. Iar daca nu ni se ofera aceste detalii, nu il vom putea pune in practica, desi in poze arata superb. A cauta noi insine o mare parte din materiale care sa fie similare celor din poze inseamna ca am achitat un proiect de design interior degeaba, caci am fi putut sa facem asta si luand niste poze frumoase de pe internet. Si nu am fi pierdut 10 luni si atatia bani pe design interior.
Ma puteti ajuta, va rog, cu o indrumare? Ce am de facut in acest caz?
Locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc din 1983. Pe atunci, aceste blocuri erau in proprietatea ICRAL si erau repartizate celor care lucrau in anumite institutii, cum era si cazul tatalui meu. Dupa Revolutie, am achizitionat apartamentul si am devenit proprietari.
Recent, am aflat ca numerotarea initiala a apartamentelor din bloc a fost schimbata de catre prima familie care s-a mutat in bloc dupa finalizarea lui, in 1983 (unul din membrii acestei familii a fost pentru cativa ani chiar administratorul blocului atunci, la inceput).
Ca sa se inteleaga contextul, sunt 6 apartamente pe etaj, dintre care 2 cu 4 camere. Unul din cele doua apartamente cu 4 camere de pe etaj este pozitionat mult mai bine decat celalalt, care nu are geam la baie, nu are aceeasi priveliste si are unul din pereti aproape lipit de blocul vecin, in spatiul dintre blocuri acumulandu-se gunoaie, miros urat etc.
Deci exista cel putin cateva motive serioase pentru care, de exemplu, cineva caruia i-a fost repartizat apt 8, acesta fiind initial pe coloana "cu probleme" sa prefere apt 6, tot cu 4 camere, dar de pe coloana "mai buna". Si cum putea sa se mute in apt 6 daca i-a fost repartizat apt 8, mai ales fiind primul locatar din bloc? Prin schimbarea numerotarii initiale! Ceea ce a si facut! A spus cuiva (noi stim un singur martor) ca s-au schimbat numerele si atat, toti cei care s-au mutat ulterior au luat de buna aceasta numerotare si nu si-a pus nimeni problema cine si de ce a schimbat-o.
Familia mea a fost a patra care s-a mutat in bloc atunci si numerele apartamentelor erau deja schimbate.
Mentionez ca am verificat recent toate cele 3 blocuri din jur, care sunt identice, si absolut toate au numerotari ale apartamentelor identice intre ele, dar diferite de cea a blocului nostru, Inutil sa spun ca numarul apartamentului parintilor mei ar fi trebuit sa fie pe coloana "buna", dar ai mei au locuit intotdeauna pe coloana "cu probleme". Practic, acelasi lucru s-a intamplat cu toate familiile din bloc, cei care primisera repartitii pe coloana "cu probleme" s-au mutat, de fapt, in apartamentele de pe coloana "buna" si invers!
Intrebarea mea ar fi : Ce este de facut in aceasta situatie? Inteleg ca nu exista documentatie care se detalieze un plan al etajelor, exista doar dovada ca toate blocurile identice din jur au alta numerotare, precum si marturia unei persoane careia cei in cauza i-au spus ca s-a schimbat numerotarea. Dupa atatia ani, situatia este deranjanta mai ales la nivel de principiu, caci o familie si-a insusit in acest mod ceva la care nu avea dreptul si i-a inselat in mod deliberat pe toti ceilalti din bloc. Nu mai discutam si aspectele pecuniare, intre cele doua tipuri de apartamente exista o diferenta de 5-10.000 euro ca valoare.
Deci exista sanse de a a obtine niste despagubiri intr-o atare situatie?
Multumesc mult pentru raspuns!