avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Activitate Ciornei Iulian

Activitate Ciornei Iulian

Spun asta pentru că și în Germania se practică acele 9 ore. Dar este cumva la opțiunea angajatorului: dacă-ți respectă angajatul, va include pauza, așa cum fac foarte puține companii, adică se merge pe pauza de 30 de minute inclusă în timpul programului efectiv de muncă: 8 ore bătute-n cap. Alte companii, fac invers: stai pe plus. Iar aceste companii sunt majoritare!
Dar eu știu că prioritate are sănătatea omului, nu profitul exacerbat al companiilor, nu? Asta ar trebui menționat de legiuitor!
Perfect adevărat! Sunt șocante răspunsurile! Văd reacțiile oamenilor și aici, unde lucrez: aproape că e dau dreptate angajatorilor. Pe sistemul: păi și ce să facem? Asta e, asta se practică. Adică omul este atât de descumpănit că acceptă aproape orice îi dă legiuitorul, mână în mână cu marile companii.
@pia_ionita Păi văd că asta se întâmplă! Oricum, am început ”lupta” mea în acest sens, atât înspre Parlamentul Uniunii Europene, Ministerul Muncii din România, Ministerul Muncii din Germania plus Guvernele României și Germaniei. a, plus pleiada de sindicate, sindicate care dorm în papuci, omul care muncește fiind ultima lor problemă. Dar, după cum văd, răspunsurile sunt șocante, cel puțin pentru mine. De-a dreptul șocante!
Foarte corect!
Sunt cam aceleași legi, nimic ieșit din comun.
excelent, atunci! În acest caz, să nu mai vorbim de evoluție, să ne întoarcem așadar la programul de 12-16 ore, să fie boierul fericit, să facem ceva pe toate revoluțiile și pe toți oamenii care s-au luptat pentru niște drepturi...tot pentru OAMENI! Să facem ceva pe etică, normalitate și sănătate psihică! Să muncim până crăpăm, să plecăm de la 8 dimineața și să venim la 6, să zacem două ore anesteziați după 11 ore de stat la ”job”, să ne prefacem că avem o viață și să murim ptr antreprenori, să câștige ei! Doamne ajută și vai de noi!
Eu când vorbesc de patron, nu vorbesc de nea Gicu, care are un ABC la colț de stradă! Vorbesc de companii mari, cu profituri de sute de milioane de euro, chiar miliarde! Eu lucrez la Zalando, Germania, o companie care are niște multe sute de milioane de euro profituri. Sau, în contrapondere, Continental, care merge pe programul de 8 ore, clasic, cu pauza inclusă. Cum de se poate în unele companii, iar în altele nu? Aici nu este vorba de ”a sta și a mânca”, ci despre respect! Până una alta, sunt curios: angajat sau patron. Ce sunteți? Că angajat cu normă întreagă, care pierde 11-12 ore pe zi, ptr un job, sigur nu sunteți! Și vă asigur că nu toată lumea e director, inspector, angajat la stat sau manager la stat. Unii ridică greutăți de dimineață și până la plecare, 8 ore! A, plus o oră peste, pauza. Că firma nu ARE voie să-și diminueze miliardele. Și? A doua zi? A treia? După 10 ani? Când nu mai ești bun, ești dat deoparte?

”dar compania nu castiga nimic din asta , dupa cum nu va plateste pentru ca dormiti 8 ore , ca si asta e o nevoie fiziologica”
ce înseamnă asta? Repet, poate nu înțelegeți: o muncă trebuie prestată în bune condiții fizice, psihice și de trai, în general. Da? Sunt mii de cazuri de oameni care se sinucid datorită halului de muncă, timpului pierdut la locul de muncă și lipsa timpului privat! Înțelegeți că aceste lucruri sunt scăpate de sub control? Că sunt companii care obligă la ore suplimentare, fără ca nimeni să intervină? În joburi grele, care solicită omul maxim! Nu-mi spuneți, nici asta nu e treaba patronului, că doar nu e sociolog să-l intereseze nevoile societale, ignorate cu desăvârșire de autorități, autorități care au lăsat reglementările muncii la mâna tuturor ”patronilor” puși pe căsăpit! Dacă sunteți patron, vreți să aveți în curte un angajat frustrat, obosit și care vă urăște din toată inima? Cred că nu!
Legislația este ancorată nevoii individului, mă scuzați că vă întreb! Unde vedeți ceva greșit ca omul să poată avea 8 ore de pauză, 8 ore somn și 8 ore de job? Unde observați greșeala? OMUL, mai nou, nu mai are prioritate doar ptr că niște legi sunt făcute în defavoarea lui și doar pentru profit?
”Dvs. vi s-ar parea normal ca patronul sa va platesca pentru o activitate din care el nu castiga nimic ?”
Patronul să câștige? Dar ce spuneți de câștigul ambelor părți? Spuneți ”de stat la masă” de parcă nu ar fi un drept elementar la existență! Iar existența se realizează prin timp, nu prin sofisme legislative prevăzute într-un cod al muncii făcut DOAR pentru profitabilitate!
Specialiștii în sănătate, psihologi și psihoterapeuți, alții decât cei din sindicate și multinaționale/patroni, spun de echilibru, nu dezechilibru, doar ca să câștige patronul. Eu știu că o Constituție dă prioritate OMULUI, nu patronului. OMUL trebuie să fie cel care trebuie să câștige, altfel vedem un sistem de sănătate colapsat. De ce? dezechilibre: stres, muncă multă, inechități.
Și doi: ”dar dvs. faceti vreo activitate pentru respectivul patron fara a cere sa vi se plateasca munca depusa ?”
Da, activitatea pe care o intreprind 8 ore! 8 ore le petrec la un job! 9, după legile imbecile date de ...profituri! Nu este de ajuns? Aici nu suntem pe plantație! Prestez o muncă, muncă care trebuie echilibrată cu viața personală! Asta ar trebui să înțeleagă și patronii, dar și ministerul muncii plus sindicatele! Că nu e vorba de câștigul unei singure tabere! Asta este viața! După câteva mii de ani de evoluție, o luăm de la capăt cu munca 12 ore pe zi?
Bună ziua. Am și eu o întrebare: de unde e această găselniță cu ”8 ore” de muncă, dar pauza pusă suplimentar, neinclusă în cei 8 ore de muncă? Specialiștii spun clar: 8 ore de muncă, 8 ore cu familia/relaxare, 8 ore de somn. Adică asta ar trebui pentru o viață sănătoasă. De unde rupem orele pe care le petrecem la job, undeva spre 11-12 ore? Din orele petrecute în familie? De la somn?
Stiu, se spune de contractul colectiv de muncă, doar că el e cam pervers, adică o ”negociere” între sindicate/ramură și companie. Și cum sindicatele ....
Nu ar fi normal ca legea muncii să stipuleze clar: 8 ore de muncă, cu tot cu pauză? Nu așa ar fi etic? Sănătos pentru societate?
Mulțumesc!