avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu ar fi normal un program de 8 ore de muncă?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu ar fi normal un program de 8 ore de muncă?

Bună ziua. Am și eu o întrebare: de unde e această găselniță cu ”8 ore” de muncă, dar pauza pusă suplimentar, neinclusă în cei 8 ore de muncă? Specialiștii spun clar: 8 ore de muncă, 8 ore cu familia/relaxare, 8 ore de somn. Adică asta ar trebui pentru o viață sănătoasă. De unde rupem orele pe care le petrecem la job, undeva spre 11-12 ore? Din orele petrecute în familie? De la somn?
Stiu, se spune de contractul colectiv de muncă, doar că el e cam pervers, adică o ”negociere” între sindicate/ramură și companie. Și cum sindicatele ....
Nu ar fi normal ca legea muncii să stipuleze clar: 8 ore de muncă, cu tot cu pauză? Nu așa ar fi etic? Sănătos pentru societate?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 25 August 2023
Ciornei Iulian, utilizator
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai , ca “ legea muncii “ - in speta Codul Muncii - stipuleaza cat se poate de clar : Art. 134 (1) . “ In cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore , salariatii au dreptul la pauza de masa ... “ si (3) . “ Pauzele , cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si regulamentul intern , nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca “ . Si - in opinia mea - asa e normal , cata vreme si salariul minim pe economie se stabileste la valoarea lunara a acestuia , dar si pe ora . Pe ora de munca , nu de stat la masa ... Dvs. vi s-ar parea normal ca patronul sa va platesca pentru o activitate din care el nu castiga nimic ? dar dvs. faceti vreo activitate pentru respectivul patron fara a cere sa vi se plateasca munca depusa ? doar asa , pentru simetrie ...
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

In speta, pauza de masa se adauga la timpul de munca...lasati specialistii sa spuna ce vor ei, cititi legislatia
”Dvs. vi s-ar parea normal ca patronul sa va platesca pentru o activitate din care el nu castiga nimic ?”
Patronul să câștige? Dar ce spuneți de câștigul ambelor părți? Spuneți ”de stat la masă” de parcă nu ar fi un drept elementar la existență! Iar existența se realizează prin timp, nu prin sofisme legislative prevăzute într-un cod al muncii făcut DOAR pentru profitabilitate!
Specialiștii în sănătate, psihologi și psihoterapeuți, alții decât cei din sindicate și multinaționale/patroni, spun de echilibru, nu dezechilibru, doar ca să câștige patronul. Eu știu că o Constituție dă prioritate OMULUI, nu patronului. OMUL trebuie să fie cel care trebuie să câștige, altfel vedem un sistem de sănătate colapsat. De ce? dezechilibre: stres, muncă multă, inechități.
Și doi: ”dar dvs. faceti vreo activitate pentru respectivul patron fara a cere sa vi se plateasca munca depusa ?”
Da, activitatea pe care o intreprind 8 ore! 8 ore le petrec la un job! 9, după legile imbecile date de ...profituri! Nu este de ajuns? Aici nu suntem pe plantație! Prestez o muncă, muncă care trebuie echilibrată cu viața personală! Asta ar trebui să înțeleagă și patronii, dar și ministerul muncii plus sindicatele! Că nu e vorba de câștigul unei singure tabere! Asta este viața! După câteva mii de ani de evoluție, o luăm de la capăt cu munca 12 ore pe zi?
Legislația este ancorată nevoii individului, mă scuzați că vă întreb! Unde vedeți ceva greșit ca omul să poată avea 8 ore de pauză, 8 ore somn și 8 ore de job? Unde observați greșeala? OMUL, mai nou, nu mai are prioritate doar ptr că niște legi sunt făcute în defavoarea lui și doar pentru profit?
4 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ciudata optica aveti - cu tot respectul ... Nu vad nimic gresit in acel trio de 8 , e chiar in buna regula daca poti sa-l respecti . Doar ca in pauza de masa NU munciti , ci luati masa ... De ce v-ar plati patronul pentru o perioada cand NU munciti ? ca va satisfaceti o nevoie ( cea de hrana ) ... e perfect adevarat , dar compania nu castiga nimic din asta , dupa cum nu va plateste pentru ca dormiti 8 ore , ca si asta e o nevoie fiziologica . Adevarat , nu suntem pe plantatie , drept pentru care dvs. munciti 8 ore si sunteti platit pentru 8 ore muncite - nici mai mult , nici mai putin . Ziceti ca Constitutia da prioritate OMULUI ( ce va fi insemnand acea prioritate ) , dar pare ca uitati ca SI patronul e tot OM . Deci , prin contractul de munca , obtineti o situatie de winn-winn , castigati si dvs. - salariul - castiga si patronul - profitul . PS. Stiti dvs. vreo tara pe mapamond unde oamenii muncesc minim-minimorum , castiga maxim-maximorum si o duc ca in sanul lui Avram ? ca tare as fi interesata ...

Alte discuții în legătură

Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Pauză de masă de o oră în mijlocul programului, care astfel ajunge la 9 ore/zi. dacă nu o iau pot pleca cu o oră mai devreme acasă? Roxana_Marcela_N Roxana_Marcela_N Buna ziua, Lucrez la o companie care are are programul de la 9 la 6, incluzand si o ora de pauza. In regulamentul interior este specificat ca obligativitatea ... (vezi toată discuția)
Nu am pauza de masa !!!??? mihaelasco mihaelasco Buna ziua, De curand m-am angajat la o firma, unde toti salariatii au pauza de masa, mai putin eu, pe motiv ca trebuie sa rapsund la telefon si nu are cine ... (vezi toată discuția)